Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 22 ore
 40    0

Care sunt cele mai bune tipuri de carne

carnea
Calitatea unui sortiment de carne tine nu numai de animalul de la care provine, cat si de modul in care acesta este crescut. “Orice carne e cu atat mai buna, cu cat animalul e crescut pe cat posibil intr-un sistem natural”, spune dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Plecand de la acest aspect, dar si de la proprietatile nutritive ale fiecarui tip de carne, am intocmit, cu ajutorul specialistilor, un top al celor mai sanatoase sortimente de carne.

1. Pestele

Cei mai multi nutritionisti si specialisti in alimentatie pun pe primul loc in topul carnurilor sanatoase pestele. “Acesta e cu atat mai sanatos cu cat este mai salbatic”, declara prof. Mencinicopschi. Cele mai bune sortimente sunt heringul, sardinele, scrumbia de Dunare si somonul. In cazul ultimului tip de peste sunt indicate inclusiv sortimentele de crescatorie.

2. Vanatul

Pe locul al doilea in topul intocmit de medici se situeaza carnea de vanat. “Contine foarte putina grasime, inclusiv cea de mistret”, subliniaza specialistul. Pentru a beneficia insa de proprietatile acestui aliment este important ca mancarea sa fie preparata corespunzator.

“Inainte sa fie gatita, carnea de vanat se tine in pene sau in blana o anumita perioada de timp, in functie de animal si de anotimp. Iarna, vanatul cu blana poate fi tinut chiar si o zi-doua”, explica Mencinicopschi. Acest proces se numeste fezandare si are ca scop fragezirea carnii. Cele mai bune sortimente sunt cele provenite de la ierbivore (caprioara, cerb), dar si cele de pasare (fazan, rata salbatica).

3. Tipuri rare de de porc

Urmatoarea in top este carnea de porc din rase primitive. Un exemplu este Pata Negra, o specie de porcine crescute in salbaticie, in zonele impadurite din Spania. Din el se obtine jambonul Jabugo sau Serano, un preparat care contine foarte putina grasime.

4. Pasarea “de la sol”

Pe locul al patrulea este carnea de pasare. “Pentru ca la noi carnea de pasare ecologica e foarte scumpa, sunt de preferat sortimentele din pasari crescute la sol, cat mai aproape de natura”, sfatuieste Gheorghe Mencinicopschi. Puteti opta pentru pui, curcan, rata sau chiar strut.

Avantajul carnii de pasare este ca grasimea poate fi indepartata foarte usor, spre deosebire de carnea de porc sau vita, unde nu poate fi separata de muschi. Pentru a nu dauna organismului, carnea alba (de pasare) ar trebui consumata in medie o data pe saptamana, spre deosebire de peste, care se recomanda de doua ori pe saptamana.

5. Carnea rosie

Cea mai nociva este carnea rosie (nu si pentru tineri). “Carnea de porc si cea de vita sunt foarte bogate in fier, iar la adulti, in special dupa 40 de ani, excesul poate duce la depunerea de fier pe tesuturi”, avertizeaza specialistul in alimentatie.

Acest tip de carne ar trebui consumat cel mult o data pe luna, in cantitati care sa nu depaseasca 100 de grame de persoana. In schimb, in cazul tinerilor, carnea rosie este chiar recomandata, spune Mencinicopschi. Copiii pot consuma si ei orice tip de carne.

“Dupa 2-3 ani, este bine sa se inceapa cu o carne usoara (pasare, peste, vanat) si sa nu li se dea mai multe tipuri de carne in acelasi timp”, sfatuieste Mencinicopschi.

La fel de importanta precum alegerea sortimenului de carne este si forma in care alimentul este consumat. Specialistii va sfatuiesc sa evitati pe cat posibil carnea procesata (salam, sunca, crenvursti) deoarece contine foarte multa grasime, sodiu, aditivi alimentari, agenti de intarire si foarte putina carne. (sursa: doctorulzilei.ro)

 

Citeste si...

9 Noiembrie 2015
 1508    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu