Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 12 ore
 41    0

Trebuie neaparat sa stii asta: Ce trebuie sa faci daca ti-ai rupt o alunita?

alunita rupta
Daca v-ati zgariat sau v-ati rupt din greseala o alunita, mergeti la un consult dermatologic in maximum 2-3 zile de la incident, aceasta fiind considerata ourgenta medicala.

Daca resturile leziunii nu sunt indepartate chirurgical in scurt timp de la rupere, riscati sa dezvoltati cancer, indiferent de natura alunitei respective. Medicii spun ca numarul cazurilor de melanom (cancer de piele) din acest motiv a crescut, din cauza intarzierii cu care oamenii se prezinta la spital.

Dermatologul va va evalua alunita sau excrescenta respectiva cu ajutorul unui aparat special numit dermatoscop. Procedura nu este dureroasa si poate surprinde si evolutia leziunii. “In primul rand, trebuie sa vedem daca este, intr-adevar, o alunita, pentru ca mai exista diferite leziuni asemanatoare- papiloame, angioame. Daca este vorba de o alunita, trebuie excizata (indepartata chirurgical- n.r.) in maximum 2-3 saptamani de la momentul ruperii. Nu trebuie sa ne fie frica sa o scoatem, in caz contrar riscam ca celulele nevice sa se inmulteasca anarhic si sa se transforma in tumora maligna”, atrage atentia dr. Oana Clatici, medic dermatologi, potrivit .doctorulzilei.ro.

Alunita este scoasa in profunzime, “cu o mica” margine, careia i se face o biopsie pentru a se stabili daca leziunea a fost extrasa in profunzime si daca in jurul ei a ramas doar tesut sanatos. Medicii nu recomanda cauterizarea (arderea), intrucat leziunea nu este extrasa in totalitate. In momentul in care v-ati rupt alunita, nu intrati in panica si nu aplicati creme, pentru ca exista riscul sa faceti o alergie.

Cel mult, dezinfectati rana cu substante antiseptice (spirt, rivanol, betadine) si aplicati un pansament pana ajungeti la control, mai ales daca sangereaza. “Nu in­tar­ziati mai mult de 2-3 zile sa va prezentati la doctor. Cat de ocupati ar fi medicii, aceasta este o urgenta. Exista foarte multe cazuri cand alunitele traumatizate s-au transformat in melanoame (cancer de piele), pentru ca bolnavii s-au prezentat tarziu la spital”, mai atentioneaza medicul dermatolog Oana Clatici. In schimb, ranirea negilor si a papiloamelor (excrescentele simple) nu pune probleme. Excizarea acestora este, mai degraba, de ordin estetic, intrucat se inmuletsc foarte repede, in special in zona gatului, axilei si a sanilor si devin deranjante.

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu