Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 2 ore
 26    0

Cum arata primul muzeu in aer liber din Timisoara

stavilar
Cel mai nou muzeu din vestul tarii si primul in aer liber din aceasta zona este un stavilar habsburgic din secolul al XVIII-lea, care poate fi admirat de cateva zile, un sit istoric descoperit in urma cu patru ani, in timpul lucrarilor de constructie a unui complex de birouri din Piata 700 din Timisoara. 
”In anul 2011 am descoperit primele vestigii si am incercat sa le recuperam, iar in anul 2013 am descoperit stavilarul, care a reprezentat 'cireasa de pe tort', o constructie unica pentru istoria Timisoarei”, spune Alexandru Szentmiklosi, arheolog la Muzeul de Istorie a Banatului.
Stavilarul a fost perfect conservat si este unic in Europa. Solutia de valorificare a stavilarului a fost aceea de scoatere la suprafata si de expunere intr-un spatiu public a ceea ce a devenit un adevarat muzeu in aer liber. 
Omul de afaceri Ovidiu Sandor, proprietarul terenului si administratorul proiectului privind valorificarea stavilarului, a cerut ca vestigiile sa devina un muzeu in aer liber, cu acces gratuit pentru toti vizitatorii, investitia necesara santierului, de peste o jumatate de milion de euro, fiind suportata de el, scrie ziuadevest.ro.
”Una din cele mai complexe operatiuni a fost demontarea si reconstituirea propriu-zisa a stavilarului compus din peste 150 de mii de elemente unice. Este vorba despre un puzzle urias demontat si reconstituit, operatiunea de salvare fiind in egala masura complexa si spectaculoasa. Stavilarul poate fi admirat in toata splendoarea sa, intr-un veritabil punct muzeografic in aer liber, imbogatit cu o documentatie stiintifica realizata de specialisti din cadrul Muzeului Banatului. Vom adauga pe harta Timisoarei un mic, dar interesant punct de atractie, redand orasului un fragment din istoria sa care, altfel, ar fi ramas ingropat si necunoscut', a spus Ovidiu Sandor, administratorul proiectului.

Citeste si...

11 August 2015
 1698    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu