Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 68    0

STENOGRAME INCENDIARE! Vlasov se lauda ca este sprijinit politic de Ponta, Tariceanu, Antonescu si Blaga

Vlasov
Mihail Vlasov spunea ca are sprijin politic din partea unor functionari guvernamentali pentru a trece Oficiul National al Registrului Comertului in subordinea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, intre acestia numarandu-se Victor Ponta, Calin Popescu Tariceanu, Crin Antonescu si Vasile Blaga.
Procurorii DNA l-au trimis in judecata pe fostul presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihail Vlasov, intr-un nou dosar de coruptie, el fiind acuzat ca i-a dat mita unui parlamentar, pentru ca acesta din urma sa promoveze proiectul de lege de trecere in subordinea CCIR a Oficiului National al Registrului Comertului. Potrivit unui comunicat de presa al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Mihail Vlasov va fi judecat pentru dare de mita.
Informatia privind "sustinerea" primita din partea lui Ponta, Tariceanu, Antonescu si Blaga apare in rechizitoriul procurorilor anticoruptie.
Astfel, anchetatorii noteaza ca, dupa ce a redactat proiectul de lege privind registratorii comerciali si activitatea de inregistrare in Registrul Comertului, Mihail Vlasov "a depus o munca asidua pentru influentarea unor parlamentari din toata sfera politica in vederea semnarii si sustinerii respectivei initiative legislative".
De asemenea, conform sursei citate, Vlasov a initiat o campanie pentru obtinerea sprijinului politic in vederea adoptarii proiectului normativ privind registratorul comercial.
Intr-o discutie interceptata de procurorii anticoruptie, Mihail Vlasov ii spune Brandusei Stefanescu - una dintre persoanele care a redactat "Legea privind registratorii comerciali si activitatea de inregistrare in registrul comertului" - ca are sprijinul politic din partea unor functionari guvernamentali.
"Stefanescu Brandusa: Eu nu vreau sa-i facem ei complicatii. Intelegi?!
Vlasov Mihail: Da' nu... ea nu face nimic, ma, daca nu-i spune premierul. Tu crezi ca ea face? Ai gasit-o pe Mona sa faca ceva fara sa fie... a... Nu, spune premierul.
Stefanescu Brandusa: Pai, da, da' ca sa-i spuna premierul. Premierul din proprie initiativa nu-i spune ca... sa nu ma provoci, te rog frumos.
Vlasov Mihail: Pai nu, premierul ii spune pentru ca mi-a promis mie si pentru ca eu insist sa-i spuna.
Stefanescu Brandusa: Da, da, da.
Vlasov Mihail: Pai, da.
Stefanescu Brandusa: Tu esti un baiat prea destept ca sa crezi in prostii. Ce ti-a promis!? Hai! Promets e noble!
Vlasov Mihail: Pai, cum adica ce mi-a promis? Ca-mi da Registru'.
Stefanescu Brandusa: Pai, aia e. A promite este nobil, a te tine de cuvant este...
Vlasov Mihail: Ei! Adevarat.
Stefanescu Brandusa: Atunci ce sa discutam?!
Vlasov Mihail: Dar... Nu, nu...
Stefanescu Brandusa: Eu sunt mai batrana decat tine si de aia am alta intelegere.
Vlasov Mihail: Draga, eu sunt la... la a treia promisiune facuta de prieteni din acelasi spectru politic.
Stefanescu Brandusa: Atunci stii ce inseamna! Atunci stii ce inseamna. A treia promisiune. E clar.
Vlasov Mihail: O data, Alianta DA, dupa aia din PNL, prin Tariceanu si acum prin Ponta.
Stefanescu Brandusa: Asa ca...
Vlasov Mihail: Da' asta nu inseamna ca tre’ sa renunt. Nu, eu iau Registru!
Stefanescu Brandusa: Mai, sa ne intelegem.
Vlasov Mihail: Ai inteles?
Stefanescu Brandusa: Eu nu... eu nu ti-am spus sa renunti. Eu ti-am spus ca trebuie folosit momentu’. Si parerea mea, proasta, este ca nu asta e momentu’.
Vlasov Mihail: Pai, tocmai pentru ca... Trebuie folosit... Asta e momentu'.
Stefanescu Brandusa: Da?
Vlasov Mihail: Asta e. Pana se dezmeticesc. Asta e momentu’. Lasa ca stiu eu mai bine care e momentu’.”
In cadrul rechizitoriului este redata si o conversatie purtata de Mihail Vlasov cu o persoana, "Nicu", careia ii spune ca are sprijinul functionarilor guvernamentali pentru preluarea Registrului comertului, insa este invocata lipsa unitatii sistemului cameral.
"Vlasov Mihail: Asta e un motiv, dar nu asta e singurul motiv. Motivul este ca in toate discutiile care le am, astea mai recente, acum cateva zile, saptamana trecuta, am fost intrebat de premier, care n-are nicio problema sa ne dea Regi... nicio problema! Fii atent, te rog sa retii chestia asta si s-o ridici la rang de, de...cum sa spun, de extraordinalitate!
Nicu: Extraordinar, da! Asa este.
Vlasov Mihail: A...A spus: «Nu, am promis, eu va dau...». Discutia s-a purtat intre mine, el si ministrul Justitiei care a zis ca are o problema ca il...o presez cu Registrul, intelegi! A zis ministra Justitiei.
Nicu: A, si cu cine, cu...cu primu’ ministru si cu...
Vlasov Mihail: Da!
Nicu: Da!
Vlasov Mihail: Si cu ministrul Justitiei, in trei. Ca i-am spus... mai, eu i-am spus ministrului, i-am spus: «Doamna...cutare, haideti la primu' ministru sa stabilim o data pentru totdeauna, ca sa nu te mai bat la cap cu chestiile astea cu Registrul si cu... Sa stabilim daca mi-l da, mi-a promis ca mi-l da». Si am fost la el si el a spus: «Pai... Da’ de cand, domnu’ presedinte, v-am promis, de cand eram...de cand ne cunoastem. Si cand am discutat am spus ca eu sunt pentru si eu am si facut o lege in sensu' asta, semnata de mine si de Tudor». E adevarat, el a avut o lege care n-a mai intrat, cu...ca sa ne dea Registrul inapoi, acu' vreo cinci ani, stii?
Nicu: Da, da.
Vlasov Mihail: Facuta, facuta tot...impreuna cu mine, cu nu s...Stii?
Nicu: Da.
Vlasov Mihail: Si-a zis a... «Da’...» Zice: «Fii atent! Fii atent! Ca Ponta, vreau sa-ti spun, ca-i mare coarda, in sens bun. Nu-i vreun prostanac». (...) Pe cuvantul meu de onoare. Pe cuvantu' meu de onoare. Si-am zis: «Domnu’ premier...» A zis: «Exista si judecati». Era informat, ma. (...) Si zice: «Aveti si judecati, domnu' presedinte». Si zic: «Domnu' premier, sunt puncte de vedere. Unii colegi, stiti cum e, ca...nemultumire, nu stiu ce...». Zice: «Da, dar... aici discutam de administratie, de stat. Tre' sa fiti, sa existe un singur cuvant, o unitate.» Ai inteles?", potrivit interceptarilor procurorilor.
Fostul sef al CCIR nu s-a limitat la aceste discutii, el continuand demersurile pentru obtinerea sprijinului politic in vederea adoptarii legii registratorului comercial.
Astfel, la inceputul anului 2013, Mihail Vlasov a contactat o persoana neidentificata careia i-a solicitat interventia. In cadrul acestei discutii apare invocat numele fostului presedinte al Senatului, Crin Antonescu.
"Vlasov Mihail: Crin o sa vina si el. Da' vreau sa-i spui lui Victor, vreau sa spun ceva. Aseara am discu... s-a discutat aseara despre Registru. Ai inteles?
Interlocutor: Ihi.
Vlasov Mihail: Eu am trimis-o, am trimis-o pe Mona la el.
Interlocutor: Da.
Vlasov Mihail: Si a zis ca-mi da Registrul fara... ca asta i-a spus, stii? I-a zis: «Domn’ ministru, am o problema! Ca eu sunt in relatia asta cu Misu de treizeci de ani. Asta ma omoara cu Registrul! A zis ca i l-ati promis, ca ce fac eu cu Registrul asta?» Si el a zis: «Pai, i-l dau, ca i l-am promis! Ca am facut si o lege-n sensu' asta si i-l dau!».
Interlocutor: Corect!
Vlasov Mihail: Ce-a vrut sa zica? Ca a zis ca daca: «Ca daca nu vor ai mei...». Adica ai lui, PSD-istii... «Il dau la liberali si aa...». S-a referit la UNRC, cred ca, nu?(n.n. ONRC)
Interlocutor: Da, corect, da.
Vlasov Mihail: Ca UNRC-ul e la, e la... nu? (n.n. ONRC)
Interlocutor: Da, da. Da, da.
Vlasov Mihail: Cred ca asta. Ca nu-ntelegea asta ce-a vrut sa zica, a venit la mine disperata. Zic: „Ma, cred ca asta a vrut sa zica!”
Interlocutor: Da, da, da, da.
Vlasov Mihail: Da. Da. Deci, e clar, acolo e unda verde, trebuie doar sa lucrez pe text, ca sa fac ceva. Ma-ntalnesc dupa-amiaza cu cineva de la Curte, de la Curtea Constitutionala, ca sa discut subiectu asta", potrivit discutiilor interceptate de anchetatori.
Numele lui Crin Antonescu mai apare si in alte discutii ale fostului sef al CCIR. Imediat dupa ce a depus proiectul normativ la Senat, Vlasov, "cu ocazia unei convorbiri telefonice cu liderul unei formatiuni politice, i-a cerut acestuia o audienta".
Concluziile intalnirii dintre cei doi rezulta din convorbirea telefonica dintre Mihail Vlasov si o persoana neidentificata, "Ovidiu".
"Vlasov Mihail: Aha! Auzi, a...Vezi ca maine...Vorbeste cu Crin, pentru ca maine se vede Crin cu el. Eu am fost la Crin acum, m-a sunat si m-a sunat la el, da?
Ovidiu: A, ai fost deja?
Vlasov Mihail: Am fost la Crin si-am vorbit, da.
Ovidiu: Iham. Iham.
Vlasov Mihail: A... I-am spus care-i problema: «Dom’le, nu inteleg ce se-ntampla!» Asta-i o...e o, e o... e o chestie a... A cui e chestia asta? Adica ... Ce inseamna amanarile, adica, cand e sa faci o chestie... Ce, fac pentru mine? Iau Registrul acasa, il duc la mama? A... El vine inapoi acolo unde-i normal sa vina. Si vine conform legii, e corect, e drept, e adevarat, e... Ce ...[injura-n.n.]… sa mai fac? De toata... A sarit toata lumea asta de la, de la, de la B1 si de la Evenimentu si de la Romania Libera... Eu am crezut ca chestia asta e o, e o bila alba pentru mine c-au sarit, da’ vad ca-i o bila neagra. Ca...a...vad ca... Guvernu’ zice ca...se gandeste.
Ovidiu: Hm...! Bine! Pai, ce...Ce pot sa zic?
Vlasov Mihail: Da’ poti si tu...Vorbe...
Ovidiu: Sigur!
Vlasov Mihail: Pai, vorbeste si tu si spune: „Ba, nu-i nicio problema! Registrul asta a fost a nostru.” Ce-i atata comen... Da’ separat! Tu nu...ca el a zis ca maine vorbeste si o sa vada care-i situatia", conform sursei citate.
In actul de sesizare a instantei apare mentionat si numele lui Vasile Blaga. Acest lucru se intampla in contextul in care Mihail Vlasov a purtat o convorbire telefonica cu o persoana neidentificata, "Stefan", careia i-a spus ca, in Parlament, opinia majoritara este favorabila preluarii Registrului comertului.
"Vlasov Mihail: Pana in doua mii saptespe, ia-o in mod, nu suta la suta, o mie cincizeci la suta Registrul inapoi. Sa-ti spun de ce! Pentru ca singura...Toate fortele politice din Parlament sunt pentru a lua Registrul. Intelegi? M-ai inteles exact.
Stefan: Da' eu nu asa...Eu nu asa justific!
Vlasov Mihail: Stai sa vezi!
Stefan: Eu spun asa, Registrul asta...
Vlasov Mihail: Nu, nu, nu, nu, nu! Stai sa vezi de ce zic!
Stefan: Asculta-ma putin! Registrul asta a avut mai multe functiuni si, efectiv, pe masura ce a trecut de la noi, toate au fost externalizate la fosti angajati ai Registrului, adica s-a tratat de alta maniera Registrul decat cum a fost.
Vlasov Mihail: Da, sigur! Sigur! Nu numai asta!
STEFAN: Care-i un lucru grav, ma!
Vlasov Mihail: Grav, da' nu numai asta! Da' ce vreau sa zic ca a... Registrul va veni inapoi, pentru ca... adunarea legiuitoare in toate, in toate palierele ei de structura, formatiuni politice, toate... Da? Am discutat doua saptamani jumate cu toate formatiunile, cu toti liderii, cu toata lumea, oficial, am discutat, am... Ma intelegi! Totu’ este... Ei sunt pentru ca sa ne dea Registrul. Daca cumva presedintele va ataca la Curtea Constitutionala, ai inteles? Sa zicem ca se intampla si asta. Si daca vom primi din nou un, un, un... refuz pe ideea...
STEFAN: Aviz, da.
Vlasov Mihail: Pe ideea ca nu este constitutionala trecerea Registrului la noi, in doua mii paispe mandatul lui se termina, mandatul nostru, nu. Si procedura asta o, o...repet imediat in, intr-o... cu legea a, a... care exista. Am si discutat asta cu un posibil viitor presedinte. Si i-am spus: «Dom’le, uite asa...». Ca el este convins ca Registrul trebuie sa fie... Da' nu de acum. Pentru ca eu intotdeauna le-am bagat asta in cap, stii! Cu Registrul, in toate luptele...
STEFAN: Da’ nu cred ca la presedinte era problema, cred ca era mai mult la pedelistii astia care...
Vlasov Mihail: La pedelisti nu mai este.
STEFAN: Care...Care nu aveau atunci reprezentare in Camere, stii!
Vlasov Mihail: Auzi, la pedelisti nu mai este o problema, ca nu mai...au alte, nu. Nu mai, lasa ca...Ma intelegi, nu mai este o problema la ei.
STEFAN: Am inteles!
Vlasov Mihail: M-am intalnit cu Mircea Toader, am vorbit si cu Vasile. Ma intalnesc si cu el, cu Vasile Blaga sa vorbesc. Cu Toa... Cu Mircea Toader am vorbit detaliat, el stie despre ce este vorba si-asa mai departe. Bine! Hai ca discutam cand ne-om vedea", conform sursei citate.
In cadrul actului de sesizare a instantei, apare informatia conform careia Mihail Vlasov a fost trimis in judecata de DNA, luni, pentru ca, in 26 februarie 2013, in calitate de presedinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, i-a cerut unui deputat "sa ii sustina interesele", prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat "Lege privind registratorii comerciali si activitatea de inregistrare in registrul comertului".
Solicitarea a fost formulata in contextul in care Mihail Vlasov dorea adoptarea actului normativ prin care Camera de Comert si Industrie a Romaniei sa poata prelua Oficiului National al Registrului Comertului, potrivit rechizitoriului procurorilor.
"Scopul determinant al acestui demers legislativ il reprezenta controlarea veniturilor obtinute din activitatea desfasurata de Registrului Comertului. In schimbul sustinerii proiectului de lege, Vlasov Mihail, in calitatea sa de presedinte al Colegiului de conducere al Camerei Nationale, i-a promis deputatului respectiv, la cererea acestuia, ca il va numi in functia de arbitru in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei", precizeaza sursa citata.
Mai multe detalii pe MEDIAFAX.ro 

Citeste si...

16 Iunie 2015
 1193    0
15 Iunie 2015
 1718    0
15 Iunie 2015
 1592    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu