Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 63    0

Ce nu stiai despre cancerul la san

Cancerul la san este o boala cumplita, care inspaimanta pe oricare femeie. 
Exista mai multe mituri legate de aceasta forma de cancer. Iata mai jos o lista a celor mai comune preconceptii despre cancerul la san. Doar femeile care au in familie pe cineva cu cancer la san risca fa-l faca. Realitate: 70% dintre femeile diagnosticate nu au un factor de risc identificabil pentru boala. Insa factorii de risc in familie sunt urmatorii: daca o ruda de gradul intai (parinte, sora sau copil) a facut cancer la san, sansele sunt duble in cazul tau. Doua rude cu cancer de san cresc si mai mult sansele de risc.

Avortul creste sansele. Realitate: Deoarece avortul intrerupe ciclul hormonilor in timpul unei sarcini, iar cancerul este legat de nivelul hormonilor, numeroase studii s-au facut in acest caz. Rezultatele nu au evidentiat, insa, nicio legatura clara intre avort si cancerul la san.

Daca porti un sutien cu bara metalica de sustinere iti creste sansa de a face cancer sa san. Realitate: Legatura dintre tija metalica de sustinere a sutienului sicancerul la san nu a fost niciodata dovedita stiintific. practic, nu faci cancer la san daca poti sutien, de orice fel.

Majoritatea nodulilor sunt cancerosi. Realitate: 80% dintre nodulii din sanii femeilor sunt cauzati de schimbari benigne (non-canceroase), chisturi sau alte modificari. Doctorii incurajeaza femeile sa raporteze orice schimbare, deoarece depistarea cancerului la san in stadiu incipient este extrem de important. Nodulii maligni pot fi depistati prin mamografie, ultrasunete sau biopsie.

Expunerea unei tumori la aer in timpul unei operatii cauzeaza raspandirea cancerului

Realitate: Operatia nu cauzeaza cancer la san si nu favorizeaza raspandirea acestuia, cel putin asa rezulta din cercetarile oemenilor de stiinta facute pana in prezent.

Implanturile mamare cresc riscul de cancer la san. Realitate: femeile care auimplanturi mamare nu sunt mai expuse decat femeile care au sani naturali. Mamografiile standard nu dua rezultate satisfacatoare in cazul acestor femei, de aceea este nevoie de analize suplimentare in cazul lor.

Tratamentele de fertilitate maresc sansele de a face cancer la san. Realitate: Avand in vedere legatura dintre estrogen si cancerul la san, tratamentele de fertilitate au inceput sa fie studiate cu atentie. Dupa numeroase studii facute in aces caz, nu s-a gasit o legatura clara intre cele doua elemente. Totusi, studiile continua.

Citeste si...

2 Decembrie 2014
 1409    0
1 Decembrie 2014
 1455    0
1 Decembrie 2014
 1388    0
30 Noiembrie 2014
 1427    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu