Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 17 ore
 43    0

Pestera din Valea Geogelului, Muntii Trascaului

Pestera din Valea Geogelului, cunoscuta si sub numele de P.11, este o pestera medie ca dimensiuni dar foarte bogata in speleoteme.

Pestera este situata in Muntii Trascaului in apropierea catunului Bradesti,comuna Ramet. In centrul catunului se intersecteaza doua drumuri, Ramet -Ponor si Salciua Cheia. Plecand pe acesta din urma spre sud, spre Cheia dupa nici 1,5 km se ajunge la o confluenta a paraului pe care coboram cu un altul ce vine din stanga. Se urmareste acesta din urma, in amonte. E o zona salbatica, fara poteca. Dupa 300 m de urcare dificila, 100 m diferenta de nivel, se ajunge la baza unui perete de calcar inalt de 60-100 m. Apa apare de obicei printre bolovanii asezati la 200 m mai jos de baza peretelui. Dupa ploi puternice sau la topirea zapezilor, apa apare chiar la baza peretelui pe gura pesterii.

Pestera a fost descoperita prin decolmatarea intrarii, de o echipa de speologi de la Polaris Blaj, Cartarea a fost facuta o luna mai tarziu de Viorel Ludusan.

Este o pestera debitoare cu o intrare artficiala foarte ingusta Dupa cativa metri ea se largeste prezentand caracteristicile unei galerii active. Sunt evidente urme de dizolvare freatica pe pereti si tavan (septe). Dar dupa cativa zeci de pasi galeria paraseste activul intr-o panta abrupta. Imediat apar speleoteme de toate formele si culorile. Stalactite de toate grosimile incepand cu cele mai fine macaroane, coloane si stalagmite, scurgeri parietale, scurgeri de montmilch, gururi, cristalcite si draperii de culori de la alb imaculat la galben, rosu sau brum cu negru. Pe lateralul galeriei apar balcoane sau mici continuari orizontale. Pestera este superficial explorata. Atat galeria activa de la baza, cat si hornurile din final pot oferi surprize exploratorilor perseverenti.

Conditii de vizitare

Pestera este dificil de gasit. Pe timp de ploaie sau topirea zapezilor nivelul apei creste rapid si inunda intrarea. Orice explorare se face cu om lasat afara pentru alerta meteo. Sunt necesare surse de iluminat, coarda de asigurare. Atentie la formatiunile fragile. Turism.bzi.ro

Citeste si...

25 Noiembrie 2014
 1366    0
25 Noiembrie 2014
 2356    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu