News Flash:

Alimente care lupta cu oboseala

13 Aprilie 2018
836 Vizualizari | 0 Comentarii
migdala

Dupa somn, alimentatia este a doua noastra sursa de sanatate si de vigoare. Apa si hrana sunt combustibilul care ne pune in miscare, in fiecare dimineata... desigur, daca nu il luam in considerare pe micutul vostru prescolar din camera alaturata. Ce te faci, insa, cand somnul, apa si hrana par sa nu mai tina pasul cu starea ta accentuata de oboseala? Poti sa incerci combinatiile alimentare pe care ti le recomanda specialistii, in lupta contra oboselii...

1. Lupta cu oboseala: alimentele bogate in magneziu

Magneziul este cel care transforma glucoza in energie si este implicat in alte 300 de reactii biochimice din corp. Daca organismul tau are carente de magneziu, te vei simti adeseori vlaguita, cu toate ca mentii o balanta alimentara echilibrata. Studiile arata ca femeile au un ritm cardiac mai rapid decat de obicei si necesita mai mult oxigen atunci cand sunt implicate in activitati fizice obisnuite (de exemplu, urcatul scarilor), daca organismul lor are un deficit de magneziu. Cu alte cuvinte, corpul tau oboseste mai repede atunci cand iti lipseste magneziul si, pe termen lung, ajungi sa te simti epuizata.

Poza femeie frumoasa si vesela 

Ca sa te asiguri ca obtii suficient magneziu din alimentatie, aminteste-ti sa consumi zilnic:

- un pumn de migdale, alune sau acaju

- cereale integrale, cat mai mult sub forma de tarate (orz, ovaz, orez, grau)

- peste, in special sardele

Semne care indica o tulburare hormonala 

2. Lupta cu oboseala: gustarile cu proteine

O gustare este indicata intre mese. Daca ai nevoie de o inviorare, poti sa desfaci o banana, pentru carbohidratii care vor da un "ghiont" nivelului tau energetic. In schimb, daca pana la cina mai sunt cateva ceasuri, poate ca ai nevoie de o gustare bogata in proteine. Proteinele sunt cele care mentin nivelul de energie ridicat, pe o durata mai lunga de timp. Asa ca incearca un pumn de alune, un ou fiert cu putina salata sau, si mai eficient, o combinatie de proteine cu ceva grasime nesaturata si o doza de fibre. De exemplu, un biscuite sau rondele din faina integrala, unse cu unt de arahide sau un borcanel de iaurt si un pumn de nuci.

3. Lupta cu oboseala: cafe-late cu... migdale 

Este ori dupa-amiaza, ori dimineata tarzie. Mai dureaza pana iti faci timp sa gatesti ori sa iesi in pauza de masa. Te simti putin slabita si parca ti-e si foame, dar nu vrei sa iti strici pofta de mancare, rontaind ceva. Mai bine iti pregatesti o cafea, le rezolva pe amandoua...

De ce sa nu ii adaugi cafelei si proteine, atunci? Da, da! Va fi nutritiva, mai sanatoasa si mai eficace. In loc de o cana simpla de cafea, adauga-i cateva linguri de lapte, pentru calciu bonus si jumatate de lingurita de migdale maruntite, pentru extra-energie!

4. Lupta cu oboseala: forta din fier

Femeile pierd mult fier, mai ales la menstruatie. Acesta este un alt mineral care poate fi responsabil de lipsa ta de vlaga. Nu mai spunem ca are o stransa legatura si cu sistemul imunitar. Alimentele pe care sa le consumi, ca sa iti furnizeze necesarul de fier, sunt:

- ficat de pui si de vita

- oua (galbenusul)

- germeni de grau si de ovaz

- drojdie de bere

- alune, arahide, nuci

- broccoli, mazare, linte

- caise uscate

5. Lupta cu oboseala: nucile de Brazilia

Nucile de Brazilia contin seleniu, iar seleniul se face direct responsabil de o stare psihica si emotionala echilibrata. Acolo unde el lipseste, apar episoadele depresive si anxioase.

Un pumn de nuci de Brazilia iti poate influenta starea de spirit, atunci cand oboseala este resimtita mai ales la nivel mental. In cantitati ceva mai mici, seleniul se intalneste si in scoici, ton, macrou, ficat de vitel si in fasole alba uscata.

Doctorii si nutritionistii au cazut de acord: prima masa a zilei imbunatateste atentia si concentrarea, previne tendinta de a manca in exces pe parcursul zilei, tine la distanta obezitatea, diabetul si bolile cardiovasculare. In plus, asigura energia necesara urmatoarelor ore de munca. Daca sari peste micul dejun, sa nu te mire lipsa de vlaga ce se instaleaza pe la pranz.

Ca sa iti furnizeze nutrientii completi de care are nevoie o mamica activa, expertii de peste ocean recomanda ca micul dejun sa includa carbohidrati, pentru energie si proteine, pentru a-ti stimula rezistenta la efort. Poti sa le obtii, de exemplu, din:

- cereale integrale (cat mai putin rafinate si fara zahar), cu iaurt sau lapte degresat si cu fructe adaugate de tine (banane, mere, caise, portocale, stafide) 

- bagheta cu seminte, cu branza (proaspata sau telemea)

- paine integrala, prajita sau nu, pe care intinzi unt de arahide; apoi, un fruct

- sandwich din paine integrala cu unt, un ou fiert si patrunjel proaspat

- oua prajite cu paine si fructe

- fulgi de ovaz cu stafide, in lapte (indulcit sau nu cu miere)

 


- oua
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1111 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004699 (s)