News Flash:

Actorul George Motoi a murit la varsta de 79 de ani

4 Martie 2015
3120 Vizualizari | 2 Comentarii
Actorul George Motoi a murit miercuri, la varsta de 79 de ani, a anuntat familia acestuia pe pagina de Facebook a artistului.
"Tatal meu si-a trait viata cu discretie si demnitate, pretuind fiecare clipa frumoasa si invatand din greseli, cu bucurie si fara regrete. La fel a ales sa paraseasca aceasta lume, discret si demn. M-a rugat sa-i promit ca voi pastra discretia asupra bolii si asupra trecerii lui in nefiinta. Am de gand sa-mi respect aceasta promisiune si va rog si pe voi sa ma ajutati sa fac acest lucru. Drum bun, tata, spre ceruri! Drum bun, George Motoi, spre ceruri!, Raluca", se arata in mesajul de pe pagina de Facebook a artistului.
Actorul George Motoi va fi inmormantat vineri, la cimitirul Sfanta Vineri din Bucuresti, se arata pe site-ul Teatrului National din Bucuresti, unde artistul a jucat multi ani.
Trupul neinsufletit al actorului va fi depus joi la capela Cimitirului Sfanta Vineri, pentru ca cei care l-au cunoscut si apreciat sa ii poata aduce un ultim omagiu.
George Motoi s-a nascut pe 22 ianuarie 1936, in Caliacra, Bulgaria. A urmat cursurile primare in comuna Dudesti, judetul Braila, unde s-au stabilit parintii sai dupa anul 1940. Intre anii 1950 - 1954, a urmat studiile medii la Grupul scolar agricol din Braila si Scoala Populara de Arta din acelasi oras. In anul 1954 a fost admis la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, pe care l-a absolvit in 1958.
In regia Malvinei Ursianu, a jucat in patru filme importante: "Serata" (1971), "Trecatoarele iubiri" (1974), "Intoarcerea lui Voda-Lapusneanu" (1979), "Linistea din adancuri" (1982). Lapusneanu este unul dintre rolurile cele mai importante pe care le-a avut in cinematografie. Un alt film de neuitat este "Adela" (1985), al lui Mircea Veroiu, unde l-a interpretat pe medicul Emil Codrescu, de care se indragosteste tanara Adela (Marina Pricopie), potrivit cinemagia.ro.
Printre filmele in care a mai jucat se numara "Intoarcerea lui Magellan" (1974), de Cristiana Nicolae, "Fratii Jderi (1974), de Mircea Dragan, serialul TV "Un august in flacari" (1975), de Radu Gabrea, Doru Nastase, Dan Pita si Alexandru Tatos, lungmetrajele "Marele singuratic" (1977), de Iulian Mihu, "Buzduganul cu trei peceti" (1975), de Constantin Vaeni, "Trandafirul galben" (1982), de Doru Nastase, "Masca de argint" (1985), de Gheorghe Vitanidis, "Colierul de turcoaze" (1986), de Gheorghe Vitanidis, "Terente - regele baltilor" (1992), de Andrei Blaier.
Actorul a fost casatorit peste 20 de ani cu actrita Cezara Dafinescu, cu care are o fiica. George Motoi s-a recasatorit cu actrita Gigliola Braileanu.
Debutul sau pe scena a avut loc la Teatrul de Stat din Piatra Neamt, in 1958, in piesa "Poveste de iubire", de Konstantin Simonov, regizata de Cristian Munteanu. A jucat apoi pe scenele altor teatre importante, precum cele din Bacau si Cluj, in cele din urma ajungand la Teatrul National din Bucuresti.
Printre cele mai reprezentative piese in care publicul roman s-a putut bucura de prestatia actorului se numara "A douasprezecea noapte", de William Shakespeare, "Pescarusul", de A.P. Cehov, "Don Carlos", de Friedrich Schiller, "Visul unei nopti de vara", de William Shakespeare. Interpretarea rolului Caligula, din piesa cu acelasi titlu de Albert Camus, il propulseaza printre actorii de valoare ai tarii, iar cateva turnee in strainatate, cu acelasi rol, il consacra definitiv.
George Motoi a fost, la Teatrul National Bucuresti, Raffaelo in "Sambata, duminca, luni", de Eduardo De Filippo, regia Dinu Cernescu, in 2006, Bonaventura in "Patimile Sfantului Tommaso d'Aquino", dupa Alex Mihai Stoenescu, in regia lui Grigore Gonta, in 2005, Maximilian in "Coada", de Paul Everac, in regia lui Paul Everac, in 2004, si Solionii in "Masinaria Cehov", de Matei Visniec, in regia lui Cristian Ioan, in 2003.
De asemenea, acesta a jucat, printre altele, in "Noiembrie", de Ana Maria Bamberger, in regia lui Alice Barb, "Dialog nocturn despre o piesa nescrisa" (spectacol lectura) de Doru Motoc, "Dulcea mea doamna, Eminul meu iubit", adaptare si regie proprie, "Macbett", de Eugene Ionesco, in regia lui Beatrice Bleont, "Numele trandafirului", dupa Umberto Eco, "Generatia de sacrificiu", de I. Valjan, "Jocul ielelor", de Camil Petrescu, in regia Sandei Manu, "Despot Voda", de Vasile Alecsandri, in regia lui Anca Ovanez-Dorosenco, "A treia teapa", de Marin Sorescu, "Elegie", de P. Pavlovski, in regia lui Mihai Berechet, "Cine a fost Adam?", de Leonida Teodorescu, in regia lui Cristian Munteanu, si "Iadul si pasarea", de Ion Omescu, in regia lui Alexandru Finti.
George Motoi a urcat si pe scena Teatrului National din Cluj, intre 1964 si 1970, jucand in spectacole precum "Pisica din noaptea Anului Nou", de D.R. Popescu, "Evantaiul", de Oscar Wilde, "Turnul Eiffel", de Ecaterina Oproiu, "Scoala Calomniei", de Richard Sheridan, regia Lucian Giurchescu, "Fizicienii", de Friedrich Dürrenmatt, regia Victor Tudor Popa, "Lungul drum al zilei catre noapte", de Eugene O'Neill, regia Crin Teodorescu, "Asta seara se joaca fara piesa", de Luigi Pirandello, regia Paulo Magelli, "Vlaicu Voda", de Alexandru Davila, regia Val Mugur, iar la Teatrul din Piatra Neamt, intre 1958 si 1960, a jucat in "Barbierul din Sevilla", de Beaumarchais, si "Poveste de iubire", de Konstantin Simonov, regia Cristian Munteanu.
La Teatrul "Maria Filotti" din Braila a regizat, printre altele, spectacolele "Ultima ora", de Mihail Sebastian, "Profesorul de franceza", de Tudor Musatescu, "Gaitele", de Alexandru Kiritescu, "Noaptea Brancoveanului", de Titu Constantin, "Palariile doamnei Olga", de Tudor Popescu, "Cineva te iubeste", de Alex Stein, iar la Teatrul National I.L. Caragiale din Bucuresti a pus in scena "Paiata soseste la timp", de Fanus Neagu, si Morisca" de Ion Luca, 1991.
George Motoi a primit premiul pentru intreaga activitate din partea Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) in 2011, Ordinul Meritul Cultural in rang de Cavaler, premiul de excelenta acordat de Centrul National al Cinematografiei pentru contributia deosebita adusa la afirmarea filmului romanesc, in 2002, diploma "Artist de Onoare al Filmului Romanesc" in 2001, marele premiu al Festivalului de la San Remo, pentru filmul "Adela", dupa Garabet Ibraileanu, regia Mircea Veroiu, premiul Festivalului National de Teatru, pentru rolul Victor din "Pisica in noaptea Anului Nou", de Dumitru Radu Popescu, regia Val Mugur (Teatrul National din Cluj).
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1130 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006358 (s)