News Flash:

6 alimente sanatoase pentru Postul Craciunului

23 Noiembrie 2015
1995 Vizualizari | 0 Comentarii
mancare post

Crestinilor care vor sa tina Postul Craciunului li se interzic alimentele de origine animala precum carnea, laptele si ouale insa, exista multe dezlegari la peste, ulei si vin. Sanatatea organismului nostru depinde, in cea mai mare masura, de ceea ce mancam. Chiar daca e post, organismul are nevoie de alimente energizante si diverse, bogate in vitamine si minerale atat de necesare perioadei in care ne aflam, cand racelile sunt frecvente si afecteaza, mai ales, copiii si persoanele in varsta. 

Persoanele care vor tine tot postul trebuie sa consume alimente bogate in proteine, carbohidrati, vitamine si minerale de care este nevoie atat pentru sanatatea organismului cat si pentru randament in activitatea de zi cu zi. Iata cateva alimente sanatoase pentru Postul Craciunului:

1. Fasolea
Are in compozitia sa fier si proteine, inlatura riscul de astenie si anemie. Atat verde cat si boabe, fasolea poate fi gatita in diverse feluri.

2. Ciupercile
Contin multe proteine, asa ca pot inlocui, cu succes, carnea si aportul ei nutritiv. Din ciuperci se pot face sarmale, ardei umpluti, piftele, tocanita ori se pot adauga la altemancaruri, supe, ciorbe, pilaf. 

3. Pestele
Se poate gati in foarte multe feluri, se poate manca in aceasta perioada in toate zilele de sambata si duminica dar si pe 21 noiembrie, de sarbatoarea intrarii in biserica a Maicii Domnului, pe 30 noiembrie, de Sfantul Apostol Andrei ori 6 decembrie, de Sfantul Sf. Nicolae. In zilele de dezlegare la peste sa nu uitam de salata de icre de peste. 

4. Mierea de albine
Este o inegalabila sursa de energie pentru toate varstele, poate inlocui produsele de patiserie si cofetarie cu care ne-am tot rasfatat. Mierea poate fi consumata ca atare, in ceai, cafea si sucuri naturale. 

5. Varza
In afara de faptul ca are vitamine si minerale, varza contine fibre alimentare, atat de necesare unei digestii sanatoase. Faceti zilnic salata de varza cruda sau murata. Merge foarte bine langa o mancare de cartofi sau fasole. 

6. Fructele si sucurile de fructe
Nu trebuie sa lipseasca, in aceasta perioada, din meniul zilnic al persoanelor care postesc. Contin vitamine si minerale, fibre alimentare si, cu dulceata lor, satisfac si potolesc foamea de dulce, simtita acut, mai ales, de persoanele care depun zilnic, efort fizic au intelectual. 


Se stie ca pe durata postului, consumul de paine va fi oricum mai mare decat in mod obisnuit. De aceea, se recomanda ca painea alba sa fie inlocuita cu painea integrala sau cea cu tarate. 

Atentie! Vitamina B12 se gaseste numai in produsele de origine animala. Carenta de vitamina B12 duce la oboseala, palpitatii, dificultati de concentrare. Daca pestele consumat in zilele de dezlegare nu ofera organismului suficienta vitamina B12, se recomanda, ca in aceasta perioada, sa se ia un supliment de vitamina B12. 

postul craciunului fasolea ciupercile pestele varza fructe
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1362 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006051 (s)