News Flash:

4 beneficii ale plansului

7 Aprilie 2018
948 Vizualizari | 0 Comentarii
plange mare

Cu totii percepem plansul în mod diferit, însa cel mai important este, pana la urma, rolul pe care îl poate avea acest fenomen în viata noastra.

Pentru ca plansul este mai mult decat o manifestare fizica, ce presupune varsarea de lacrimi, este un filtru al emotiilor si gandurilor noastre, un calmant al durerii si un barometru al stabilitatii si sanatatii noastre mentale. Studii recente arata, conform "The Earth Child", cat de benefic poate fi plansul pentru echilibrul nostru psihic.

Plansul te ajuta sa scapi de stres.
Rolul terapeutic al plansului a fost demult recunoscut de cercetatori, care au descoperit ca lacrimile emotionale transporta mai multe proteine decat lacrimile non-emotionale (lacrimile care apar, spre exemplu, atunci cand taiem ceapa). 
Desi plansul presupune un process fizic intens - lacrimi, respiratie rapida, spasme musculare -, odata consumat ajuta corpul si mintea sa se relaxeze. "Scopul lacrimilor este unul extrem de important. Lacrimile emotionale apar în momentele în care încercam sentimente puternice transportand hormoni de stes si ajutandu-ne sa scapam de ei.

Plansul este sanatos: te ajuta sa te descarci de emotiile negative 

Chiar daca plansul va stanjeneste, trebuie sa stiti ca acesta va avertizeaza ca ati ajuns la un nivel de stres care este daunator sanatatii", spune psihologul Alex Goetz, de la General Health Inc.

Plansul întareste mentalul. 
Plansul poate fi un mod de a ne recunoaste emotiile de orice fel, devenind astfel o piesa în complicatul puzzle al cunoasterii de sine. În timpul plansului emotional, sunt secretate substante chimice, proces ce ajuta la echilibrarea organismului (în mod special, a psihicului).
În schimb, reprimarea lacrimilor si, implicit, ignorarea sentimentelor negative pot afecta, spun cercetatorii, anumite zone ale creierului accentuand starile de anxietate si tulburarile depresive (ce pot duce la cresterea tensiunii arteriale si la atacuri de cord).

Plansul poate vindeca. 
Cu ajutorul lacrimilor, suferinta este transformata în ceva tangibil, crede profesorul Roger Baker de la Universitatea Bournemouth, acest proces reducand cu mult din ceea ce noi percepem drept traume. Plansul emotioal, care ne ajuta sa dam forma unor rani psihologice, poate fi asadar un proces de vindecare emotionala. Însa nu doar atat, pentru ca plansul are si rol dezinfectant, lacrimile ducand, spre exemplu, la disparitia bacteriilor de la nivelul ochilor, acestia hidratandu-se în urma unei portii bune de plans.

Tipuri de lacrimi. Vezi si de ce sunt benefice 

Plansul fortifica relatiile. 
Dincolo de beneficiile fizice si psihice pe care le are, plansul poate fi si o reprezentare pozitiva a fiecaruia dintre noi, lacrimile fiind o dovada clara a legaturii noastre profunde cu cei din jur. Aceptand plansul, alegem sa ne exprimam, cu tot cu atuurile si slabiciunile noastre, oferind în acelasi timp si altora libertatea de a se exprima. Împartasirea vulnerabilitatii devine astfel un mod de a sparge ziduri emotionale si de a empatiza cu ceilalti.
Lacrimile nu sunt o potiune magica care ne scapa de probleme si ne schimba radical viata, dar pot fi o cale reala de a ne elibera de stres, de a deveni mai puternici din punct de vedere mental si de a construi relatii profunde cu cei de langa noi. Asa ca, sa lasam lacrimile sa ne ajute oricat de des e nevoie!

sursa:life.ro


plansul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1204 (s) | 43 queries | Mysql time :0.010716 (s)