News Flash:

Ziua Marinei va fi sarbatorita la Timisoara cu o flota de vaporete, anul viitor

16 August 2014
1592 Vizualizari | 0 Comentarii
Ziua Marinei Romane va fi sarbatorita anul viitor la Timisoara cu o flota de vaporete, dupa ce se vor incheia lucrarile de modernizare a malurilor Canalului Bega si va deveni navigabil, iar administratia va cumpara pana la opt ambarcatiuni usoare pentru transportul de persoane.
'Deja amenajam cele noua statii unde vor ancora ambarcatiunile pentru imbarcarea/debarcarea pasagerilor; in momentul de fata se lucreaza la caietele de sarcini pentru achizitia navelor, pe care ni le dorim electrice, tocmai pentru a avea, cu adevarat, o zona verde pe raul Bega', a declarat vineri viceprimarul Dan Diaconu.
Pentru inceput, municipalitatea va achizitiona doua vaporete iar in februarie 2015, impreuna cu alte municipalitati din Europa, va depune un proiect de finantare pe programul Orizont 2020, prin care sunt propuse alte cateva ambarcatiuni spre achizitionare.
Timisorenii au sarbatorit, vineri, Ziua Marinei Romane, au asistat la o paleta variata de manifestari, de la muzica de fanfara si lansarea la apa a unei ancore de flori, in memoria eroilor marinari, pana la expozitii tematice, au invatat sa faca noduri marinaresti, lucrari de matelotaj. Cei mai in varsta si-au amintit de anii cand orasul avea o Capitanie ce controla o flota de aproape 600 de ambarcatiuni comerciale, care ajungeau pe Bega si apoi pe Dunare, pana in Marea Nordului.
Totodata, a avut loc si dezvelirea unei placute comemorative dedicate aniversarii a 150 de ani de canotaj pe malurile Begheiului, cand s-au pus bazele 'Societatii de Luntrisoare', prima asociatie de canotaj de pe actualul teritoriu al Romaniei.
Pe parcursul intregii zile vor fi pregatite publicului o serie de momente menite sa evoce spiritul sarbatorii, cum ar fi expozitia de navomodele participante la concursuri nationale si internationale (ce apartin Palatului Copiilor si Clubului Sportiv Municipal - sectia Navomodelism; navomodelistii fiind condusi de antrenorul emerit Lucian Dan), expozitia de carti postale din colectia Octavian Lescu si o expozitie de machete de tehnica militara din colectia Garnizoanei Timisoara. 
In premiera, la Ziua Marinei Timisoara vor avea loc expozitii si ateliere interactive de noduri marinaresti si lucrari de matelotaj, cum ar fi patronarile (tehnici de infasurare a capatului unei parame cu ata de vele), infasurarile, matiselile (tehnici de imbinare a capetelor a doua parame sau a doua cabluri, prin impletirea suvitelor din care sunt facute) si prezentarea diverselor modele de impletituri.
La mijlocul secolului al XVIII-lea, cursul raului Bega a fost modificat, regularizat, devenind primul canal navigabil de pe teritoriul actual al Romaniei.
De vechea activitate navala a Timisoarei mai aminteste una dintre cele mai frumoase cladiri din oras, Palatul Anger, unde a functionat Capitania Portului, fiind marcata de o ancora ce se afla pe unul dintre turnurile constructiei.
Palatul este unul dintre edificiile marcante ale arhitecturii anilor 1900 din Timisoara iar turnul care marcheaza pregnant coltul cladirii este inspirat de silueta turnurilor medievale gotice. Ancora montata pe turn, indreptata spre canalul navigabil Bega, aminteste de activitatea nautica intensa in acea perioada pe Bega. AGERPRES

timisoara canalului bega
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1163 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004687 (s)