News Flash:

Ziua Marinei: Aproximativ 10.000 de turisti si constanteni, asteptati la manifestarile de pe Litoral

15 August 2018
812 Vizualizari | 0 Comentarii
marina

Aproximativ 10.000 de persoane sunt asteptate sa asiste, miercuri dimineata, pe faleza din apropierea Cazinoului din Constanta, la manifestarile prilejuite de Ziua Marinei Romane, la festivitati fiind anuntati presedintele Klaus Iohannis, dar si ministrul Apararii Nationale, Mihai Fifor.
Exercitiul Naval „Fortele Navale Romane 18”, cel mai mare spectacol naval al anului, este programat la ora 10 si se va desfasura concomitent la Constanta, Mangalia, Braila si Tulcea. Centrul de greutate al manifestarilor dedicate sarbatoririi Zilei Marinei Romane va fi, insa, la fel ca in fiecare an, la Constanta. Activitatile organizate de Statul Major al Fortelor Navale se vor derula, pe faleza din fata Comandamentului Flotei, pe parcursul intregii zile, incepand cu ora 09.55 pana tarziu in noapte.

Potrivit programului transmis de Fortele Navale Romane, dupa un scurt ceremonial militar de intampinare a presedintelui Klaus Iohannis, la ora 10.00, se va ridica Drapelul National la catargul de pe esplanada Comandamentului Flotei, iar la bordul navelor militare vor fi ridicate Pavilionul, Geacul si Marele Pavoaz. Concomitent, vor fi trase 21 salve de tun, traditie care este pastrata inca din secolul al XIV-lea, de cand au inceput sa fie utilizate tunurile la bordul navelor militare.

Mesajul de bun-venit va fi adresat de catre viceamiralul Alexandru Mirsu, seful Statului Major al Fortelor Navale, urmand ca Drapelul de Lupta al structurii centrale de conducere a Marinei Militare Romane sa fie decorat cu Ordinul „Virtutea Maritima” cu insemn de pace, in grad de „Ofiter”.
Va avea loc un scurt serviciu religios, apoi, pe mare, va fi depusa o ancora de flori, in memoria eroilor marinari.

„Zeul Neptun” va veni din larg si va da startul spectacolului naval, iar in deschidere, drapelele Romaniei, NATO si cel al Uniunii Europene vor fi purtate de ambarcatiuni rapide, dar si de un elicopter Puma Naval.

Cel mai longeviv „ambassador” al Romaniei pe marile si oceanele lumii, Nava-Scoala „Mircea”, si cadetii Academiei Navale „Mircea cel Batran” vor saluta publicul de pe faleza impreuna cu velierul italian „Palinuro” si cu cadetii acestuia, veniti special pentru acest eveniment, iar „Vanjosul”, „Voinicul” si „Vartosul”, cele mai noi remorchere multifunctionale ale marinarilor, vor incanta publicul, prin manevre navale.

Spectacolul va continua cu insertia aeriana a scafandrilor de incursiune, care vor fi lansati de la bordul unui elicopter, urmat de o secventa de lupta impotriva aviatiei inamice, executata de toate navele din dispozitivul de pe mare.

Scenariul prevede o procedura standard de cautare si de atac a unui submarin inamic, realizata de doua elicoptere Puma Naval, un avion de cercetare P 8 Poseidon (SUA), corveta „Contraamiral Eustatiu Sebastian” si de trei ambarcatiuni rapide. Dupa descoperirea submarinului inamic, acesta va fi atacat din aer si de pe mare. Un elicopter Puma Naval va lansa asupra acestuia o torpila usoara „Sting Ray”, iar corveta il va ataca cu torpile, bombe antisubmarin si bombe reactive.

Va urma respingerea unui desant maritim, in zona tarmului. Fictiv, inamicul va fi reprezentat de catre infanteristii marini, care se vor deplasa cu zece ambarcatiuni rapide, pentru a ataca o cladire de pe mal, iar monitorul fluvial „Ion C. Bratianu”, vedeta blindata „Rovine”, doua avioane de lupta F-16, doua elicoptere Puma si trei tunuri de 100 mm vor respinge atacul.

Urmatorul moment in cadrul evenimentului organizat de Ziua Marinei va consta in combaterea migratiei ilegale pe mare, realizata de nave si ambarcatiuni ale Ministerului Afacerilor Interne si ale Agentiei Romane de Salvare a Vietii pe Mare, dupa care este programata o secventa de contracarare a actiunilor asimetrice pe mare. Aceasta va fi executata de catre scafandrii de lupta.

Trei ambarcatiuni rapide vor deschide focul asupra unei ambarcatiuni inamice, pentru a o anihila. Scafandrii cazuti in apa vor fi recuperati prin procedeul „rig-rope”, de catre un elicopter Puma Naval, urmand sa salute, din aer, prinsi de parama, publicul de pe faleza.

Fregata „Regele Ferdinand” va defila prin fata tribunei, cu un elicopter Puma Naval care va simula o manevra de apuntare, marcand terminarea exercitiilor demonstrative.

In incheiere, in jurul orei 12.30, toate navele participante vor saluta audienta printr-o parada navala, iar Garda de Onoare si detasamentele de militari din Fortele Navale Romane, impreuna cu militari din Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii si din Ucraina, care participa in premiera la sarbatorirea Zilei Marinei Romane, vor defila pe faleza din fata Comandamentului Flotei.

Manifestarile vor continua in Portul Tomis, unde, la ora 13.00, va fi dat startul concursurilor traditionale marinaresti.

Ziua se va incheia cu un concert sustinut de Muzica Militara a Fortelor Navale, incepand cu ora 20.45, pe faleza, urmat de retragerea cu torte a marinarilor militari, pe traseul Poarta 1 Port Constanta - Farul Genovez - Parcul Primariei Municipiului Constanta - Comandamentul Flotei.

Peste 300 de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judetean Constanta si ai Gruparii Mobile Constanta vor asigura ordinea publica si siguranta persoanelor care vor participa la festivitatile prilejuite de „Ziua Marinei Romane”.

Pentru ca manifestarile sa se desfasoare in conditii optime, miercuri, intre orele 07.00 - 15.00, traficul rutier va fi restrictionat in zona peninsulara a municipiului Constanta - intersectia Strazii Traian cu Strada Termele Romane pana la Poarta 1 Port Constanta; intersectia Strazii Traian cu Bulevardul Tomis pana in Piata Ovidiu; Prelungirea Strazii Traian, pe Valea Portului, pana la Poarta 1 Port Constanta; intersectia Strazii Traian cu Strada Negru Voda si intersectia Strazii Negru Voda cu Strada Ecaterina Varga. Din acest motiv, autoritatile locale le recomanda turistilor si constantenilor care vor sa asiste la festivitati sa utilizeze cu precadere mijloacele de transport in comun.

La manifestarile dedicate Zilei Marinei Romane sunt asteptate circa 10.000 de persoane, constanteni si turisti.

Mangalia

Ample manifestari sunt organizate si in Mangalia, unde mii de spectatori sunt asteptati in Portul Turistic, incepand cu ora 09.45, sa asiste la evenimentele organizate de ziua lor de militarii Fortelor Navale Romane.

Manifestarile vor debuta cu un ceremonial militar reprezentat de intampinarea comandantului Garnizoanei Mangalia, comandor Petrica Parvu, de catre Garda de Onoare.

Pe parcursul intregii zile, cei prezenti vor putea sa cunoasca indeaproape atat jocurile marinaresti, cat si exercitiile de forta si tehnica de lupta a militarilor Fortelor Navale Romane.

Manifestarile prilejuite de marea sarbatoare a marinarilor vor mai cuprinde si un concert de muzica de fanfara, dar si un spectacol artistic sustinut de colaboratori ai Cercului Militar. Celebrarea Zilei Marinei Romane se va incheia in jurul orelor 22.00, cu un foc de artificii, precum si cu cel mai emotionant moment - retragerea marinarilor catre cazarma cu torte in maini, defiland pe faleza din Portul Turistic, pana la Cercul Militar Mangalia.

Galati

Ziua Marinei va fi sarbatorita si la Dunarea de Jos cu traditionalele parade navale, cu exercitii militare si cu jocuri marinaresti, in Galati si in Braila, manifestarile urmand sa aiba loc pe faleza Dunarii.

La Galati, ceremoniile de Ziua Marinei vor incepe pe faleza Dunarii, de la ora 16.30.

In program sunt concursuri de pescuit, o expozitie cu profil pescaresc si cursa de canotca organizata de Ivan Patzaichin.

Galatenii si turistii vor putea asista la alinierea garzii, intonarea imnului, ridicarea drapelului, ceremonialul religios, defilarea garzii de onoare si lansarea la apa a Ancorei de flori.

Intre orele 18.00 si 18.30 pe Dunare vor trece zeci de nave militare si civile care vor defila de-a lungul malului galatean si vor suna din sirene.

Punctul de atractie va fi exercitiul la care vor participa mai multe nave militare, in timpul demonstratiei urmand sa fie utilizate armele din dotare.

La finalul manifestarii pentru care Primaria Galati a platit peste 180.000 de lei, fara TVA, vor avea loc un concert si un foc de artificii, ambele pe malul Dunarii.

Braila

La Braila, manifesari dedicate Zilei Marinei coincide si cu Ziua orasului, iar localnicii si turistii acestia vor asista la ceremoniile traditionale de Ziua Marinei: ridicarea pavilionului, geacului si a marelui pavoaz, o parada navala, o serie de exercitii navale, jocurile marinaresti, botezul marinarilor si sosirea Zeului Neptun, pe faleza Dunarii.

La fel ca la Galati, manifestarile de Ziua Marinei se vor incheia noaptea tarziu cu concerte de muzica, jocuri de lasere si focuri de artificii.


mangalia galati braila
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1239 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004881 (s)