News Flash:

"Zilele Bucatelor Traditionale", sarbatorite la Muzeul Satului Banatean

19 Octombrie 2014
1543 Vizualizari | 0 Comentarii
 La Muzeul Satului Banatean din Timisoara se sarbatoresc in acest sfarsit de saptamana „Zilele Bucatelor Traditionale”. Timisorenii care vor sa guste din painea scoasa din cuptorul pe lemne, din carnatii de casa, pastrama si celelalte bunatati pregatite de expozanti sunt asteptati la muzeu sambata si duminica, pana seara la ora 20. Chiar daca la deschidere, in prima parte a zilei de sambata, n-a fost prea multa lume, vizitatorii sunt asteptati in continuare cu bucate traditionale. Intrarea este libera.
In cadrul evenimentului, participantii vor putea urmari si o demonstratie de preparare a painii traditionale la cuptor, iar brutarii sunt copii, care pregatesc totul sub indrumarea Melaniei Calarasanu. Daca vreti sa vedeti cum se coace painea in cuptor, pe lemne, mergeti la Casa Ucraineana, pe aleea din stanga scenei de la Muzeul Satului.
Zeci de producatori sunt prezenti, cu bucate traditionale. Oricum, mai putini decat au fost la Roadele Toamnei ori la alte “intamplari” ce au avut loc in aceasta perioada la Muzeul Satului Banatean.
Gasiti pe tarabe caltabos de casa cu 25 de lei kilogramul, toba traditionala – 40 de lei kilogramul, slanina cu 25 de lei, pastrama de oaie cu 30 de lei, branza in burduf de oaie cu 30 de lei kilogramul, telemea de capra cu 25 de lei, carnati de oaie cu 35 de lei, paine de Pecica cu 4-4,5 lei kilogramul, vin cu 7,5 lei litrul, ori alte bunatati. Micul il gasiti pe la 2,5 lei bucata. De altfel, aici se va desfasura si un concurs de mici. Tot in cadrul „Zilelor Bucatelor Traditionale” s-a lansat si volumul Bucate Banatene – o carte plina de retete “ca la mama acasa”.
Pe langa numeroasele feluri de mancare, timisorenii sunt intampinati cu muzica populara, usoara si de fanfara, scrie tion.ro.
Sambata, incepand cu ora 12:00, pe scena a urcat Orchestra Pro Amicitia, care a sustinut un spectacol de romante si muzica de petrecere. Mai tarziu, vizitatorii vor putea sa urmareasca prestatia Ansamblului Folcloric si de dansuri Belint, iar spre seara, pe scena va urca Ansamblul Vatra Banatului si echipa de dansuri conduse de instrumentalistul Florin Pascu.
Duminica, incepand cu ora 13:00, timisorenii vor putea urmari programul Ansamblului Folcloric al Scolii de Arta, prestatia solistilor Carmen Popovici Dumbrava, Carmen Biruescu, Desanca Lalici, Codruta Magurean si casele de canto – muzica usoara, teatru si dans popular.
„Este un triplu eveniment – pe de-o parte sunt producatori cu tot felul de produse cat mai traditionale posibil, pe de alta parte avem o lansare de carte – Bucate Banatene, retete din Banat, adunate de la femeile mai in varsta si mai avem un eveniment – un grup de copii care framanta painea, o pun la dospit, o baga la cuptor. Acum facem concurs de mici, data viitoare vom face concurs de placinte ori alte produse traditionale. Anul viitor, manifestarea Zilele Bucatelor Traditionale va avea loc in prima sau a doua saptamana din septembrie”, spune Dan Radosav, directorul Muzeului Satului din Timisoara.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1240 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008295 (s)