News Flash:

ZILE LIBERE IN 2015: Calendarul sarbatorilor legale

2 Ianuarie 2015
1113 Vizualizari | 1 Comentarii
Romanii au 13 zile libere în 2015, stabilite pentru sărbători publice sau religioase, dar numai opt sunt în timpul săptămanii, celelalte cinci fiind în weekend.
Codul Muncii prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv cate două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi cate o zi pentru Ziua Internaţională a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfantul Andrei şi Ziua Naţională a Romaniei. In plus, Guvernul a decis ca şi Ziua Unirii Principatelor Romane (24 ianuarie) să fie zi liberă.
Primele zile libere din 2015 sunt 1 şi 2 ianuarie (joi şi vineri), urmate de Ziua Unirii Principatelor Romane, 24 ianuarie (sambătă) şi de zilele acordate de Paşte, respectiv 12 şi 13 aprilie (duminică şi luni).
In 2015, Ziua Internaţională a Muncii (1 mai) va fi vineri.
Rusaliile vor fi sărbătorite, în 2015, în zilele de 8 şi 9 iunie (luni şi marţi), iar Adormirea Maicii Domnului (15 august) este într-o zi de sambătă.
Angajaţii vor mai avea anul viitor un weekend prelungit, pentru că Sfantul Andrei, sărbătorit în 30 noiembrie, va fi într-o zi de luni.
In schimb, ultima lună a anului 2015 va veni cu doar două zile libere, faţă de trei în acest an, pentru că doar Ziua Naţională a Romaniei (1 decembrie) şi prima zi de Crăciun vor fi în timpul săptămanii, respectiv marţi şi vineri, în timp ce a doua zi de Crăciun va fi într-o zi de sambătă.
Codul Muncii prevede că, prin hotărare a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.
De asemenea, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. In cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Mediafax.ro

codul muncii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

mihai  | #137
Adu abundenta in viata ta cu aceasta oferta de lucru! Opriti-va aici, pentru ca veti gasi mereu si mereu aceasta oferta de
lucru! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero!
Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate
este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem
seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce
trimiteti textul ”Info” la adresa de email: mihai365escu@yahoo.ro
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1341 (s) | 23 queries | Mysql time :0.038425 (s)