News Flash:

Zidurile unei foste bai turcesti descoperite la Timisoara, reconstruite grafic cu un laser 3D

28 Mai 2014
756 Vizualizari | 0 Comentarii
Fosta baie turceasca, descoperita de arheologi in luna decembrie, in Piata Libertatii din Timisoara, a fost scanata 3D cu ajutorul unui laser, aceasta urmand sa fie reconstruita grafic si expusa pentru public.
Arheologul Dorel Micle de la Universitatea de Vest din Timisoara, cel care coordoneaza lucrarile de cercetare din Piata Libertatii din Timisoara, acolo unde au loc lucrari de reamenajare a centrului istoric al municipiului, a declarat, sambata, corespondentului MEDIAFAX ca o firma din oras a scanat sambata dimineata, cu ajutorul unui laser 3D, zidurile unei foste bai turcesti descoperite in luna decembrie 2013.
"Asistam la o premiera pentru Timisoara, la o noua modalitate de a salva memoria istoriei prin scanare laser a complexelor arheologice descoperite in Piata Libertatii. Procedura presupune utilizarea unor aparate performante care cu inscriptionare laser inregistreaza absolut toate dimensiunile cladirilor, 3D, si permite reconstituirea grafica, la scara, a fostelor cladiri ale bailor turcesti", a declarat Dorel Micle.
Potrivit arheologului, scanarea cu laser 3D este mai buna chiar si decat o masurare topografica deoarece permite intregistrarea tuturor caracteristicilor cladirii.
”Si fisurile din zid le vede si este o modalitate extraordinara de a pastra intacta memoria acestei cladiri. Scanarea 3D este mai buna decat orice masurare topografica, decat orice masurare in teren, pentru ca este la milimetru, este de o fidelitate extraordinara. In al doilea rand, permite o reconstituire grafica 3D, pe calculator", a mai spus Micle.
Dorel Micle a mai spus ca prelucrarea datelor se va face in cateva luni si ca, cel tarziu in toamna acestui an, aceasta reprezentare grafica va putea fi vazuta de publicul larg.
Arheologul a mai spus ca va propune constructorilor din Piata Libertatii, dar si arhitectului de aici, amplasarea unui info-chiosc in apropierea zidurilor fostelor bai turcesti in care orice trecator ori turist sa poata urmari reprezentarea grafica facuta cu ajutorul laserului 3D.
Complexul arheologic Baile otomane din Piata Libertatii are o suprafata de aproximativ 1.000 de metri patrati si a fost descoperit in luna decembrie 2013. mediafax.ro

piata scanata 3d
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1122 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017747 (s)