News Flash:

VREMEA pana pe 6 iulie. Ce temperaturi vor fi si cat va ploua in urmatoarele doua saptamani in fiecare regiune a tarii

24 Iunie 2014
1596 Vizualizari | 0 Comentarii
Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor in intervalul 23 iunie - 6 iulie, pentru toate regiunile din tara: Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia si la munte.
Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

BANAT
Primele doua zile ale intervalului de prognoza vor fi caracterizate de o vreme calda, cu o medie a valorilor maxime de 28...29 de grade. La mijlocul saptamanii, temperaturile vor scadea, ajungand la o medie regionala de 22...24 de grade, vremea devenind racoroasa. Apoi, din 28 iunie pana spre sfarsitul intervalului de prognoza vor fi variatii termice, dar nu semnificative, media maximelor osciland in general in jurul valorilor climatologic specifice, respectiv 27...28 de grade, dar cu posibilitatea unor valori in jurul a 30 de grade in ultimele zile. Mediile termice nocturne vor urma aproximativ aceeasi evolutie, valorile fiind in scadere in partea a doua a acestei saptamani, spre o medie de 11...12 grade, mentinandu-se apoi relativ constante, apropiate de valorile multianuale.
Va ploua indeosebi in intervalul 24-27 iunie, cand sunt de asteptat si averse importante cantitativ.

CRISANA
Vremea relativ racoroasa va caracteriza in general prima parte a intervalului de referinta, astfel ca media maximelor termice va fi de 22...24 de grade, mai ridicata doar in prima zi. Din data de 28 iunie se estimeaza o crestere a temperaturilor, catre o valoare ce va oscila in jurul unei medii de 26 de grade, apropiata de cea climatologic specifica sfarsitului de iunie si inceputului de iulie. Mediile termice nocturne vor urma aproximativ aceeasi evolutie, valorile fiind destul de modeste in prima saptamana (medii de 10...13 grade), apoi in crestere usoara.
Va ploua indeosebi in intervalul 24-27 iunie, cand sunt de asteptat si averse importante cantitativ.
TRANSILVANIA
Primele doua zile ale intervalului de prognoza vor fi caracterizate de o vreme calda, in special in sud-vestul regiunii, cu o medie a valorilor maxime de 25...26 de grade. La mijlocul saptamanii, temperaturile vor scadea, ajungand la o medie regionala de 20 de grade, cu valori chiar mai modeste in nordul si in estul zonei. Apoi, din 28 iunie pana spre sfarsitul intervalului de prognoza vor fi variatii termice destul de mici, maximele osciland in general in jurul valorilor climatologic specifice, respectiv 24...26 de grade, in medie. Mediile termice nocturne vor fi destul de modeste, cu precadere in partea de nord si de est a regiunii, valorile fiind in general de 11...12 grade, dar cu nopti chiar mai racoroase la sfarsitul primei saptamani de prognoza.
Instabilitatea atmosferica destul de pronuntata va determina, indeosebi in perioada 24-26 iunie si in jurul datei de 1 iulie, ploi frecvente ce pot fi importante cantitativ.
MARAMURES
Prima parte a intervalului de referinta va fi caracterizata de o vreme in general racoroasa, astfel ca media maximelor termice va fi de 20...22 de grade. Dupa data de 28 iunie, este estimata o crestere de temperatura, catre o valoare ce va oscila in jurul unei medii de 25 de grade, apropiata de cea climatologic specifica sfarsitului de iunie si inceputului de iulie. Mediile termice nocturne vor urma aproximativ aceeasi evolutie, valorile fiind destul de modeste in prima saptamana si in special catre sfarsitul acesteia, cand mediile vor fi de 9...11 grade.
Gradul mai accentuat de instabilitate atmosferica va determina in intervalele 24-26 iunie si 29 iunie - 1 iulie ploi ce pot fi importante cantitativ.
MOLDOVA
Vremea va fi calda in primele zile, dar si dupa data de 29 iunie, intervale cand media regionala a maximelor va fi de 24...26 de grade. In schimb, mijlocul primei saptamani de prognoza va fi caracterizat de o vreme racoroasa, cu precadere in jumatatea de nord a regiunii, iar maximele diurne vor fi in jurul a 20 de grade, in medie. Regimul termic nocturn va avea valorile cele mai scazute spre sfarsitul primei saptamani, cu medii de 11...12 grade, fiind de asteptat si dimineti mai reci mai ales in nord si in dealurile subcarpatice.
Gradul mai accentuat de instabilitate atmosferica va determina, in intervalul 24-26 iunie si din nou in jurul datei de 1 iulie, ploi ce pot fi moderate cantitativ.
DOBROGEA
Regimul termic se va situa pe parcursul celor doua saptamani de prognoza in jurul celui specific acestei perioade din an, cu valori diurne de 24...26 de grade, valori mai ridicate fiind de asteptat in primele zile si nou dupa data de 30 iunie, cu precadere in partea continentala. Valorile nocturne vor fi mai modeste catre sfarsitul primei saptamani, dar in rest vor oscila in jurul normelor climatologice.
Probabilitatea pentru fenomene asociate unui grad mai accentuat de instabilitate atmosferica va fi mai mare din noaptea de 24/25 iunie si pana in 26 iunie.
MUNTENIA
Primele zile ale intervalului de prognoza vor fi caracterizate de o vreme calda, cu o medie a valorilor maxime de 28...30 de grade. In a doua parte a saptamanii, temperaturile vor scadea, ajungand la o medie regionala de 24...26 de grade, valori usor sub cele normale pentru sfarsit de iunie. Luna iulie debuteaza cu un regim al temperaturilor in jurul mediilor climatologic specifice, respectiv 27...28 de grade. Noptile vor fi mai racoroase doar catre sfarsitul acestei saptamani, cand media minimelor va fi in jurul a 13 grade, in rest sunt de asteptat valori apropiate de normal, 14...16 grade in medie.
Gradul mai accentuat de instabilitate atmosferica va determina, din seara zilei de 24 iunie si pana in 26 iunie si din nou posibil in jurul datei de 1 iulie, ploi ce pot fi moderate cantitativ.
OLTENIA
Primele doua zile ale intervalului de prognoza vor fi caracterizate de o vreme calda, cu o medie a valorilor maxime de 28...30 de grade. Apoi, pe fondul accentuarii instabilitatii atmosferice, temperaturile vor scadea, ajungand la o medie regionala de 24...25 de grade, valori sub cele normale pentru sfarsit de iunie. Luna iulie debuteaza cu un regim al temperaturilor in jurul mediilor climatologic specifice, respectiv 27...28 de grade. Noptile vor fi ceva mai racoroase doar catre sfarsitul acestei saptamani, cand media minimelor va fi in jurul a 13 grade, in rest sunt de asteptat valori apropiate de normal, 14...16 grade in medie.

Gradul mai accentuat de instabilitate atmosferica va determina, din seara zilei de 24 iunie si pana in 26 iunie si din nou posibil in jurul datei de 1 iulie, ploi ce pot fi moderate sau importante cantitativ.

LA MUNTE
Fata de regimul termic cu care s-a incheiat saptamana solstitiului de vara, temperaturile la debutul acestui interval de referinta vor fi mult mai ridicate, cu medii ale maximelor diurne de 14...16 grade, iar ale valorilor nocturne de 8...9 grade. O racorire a vremii se va produce in partea a doua a acestei saptamani, dar nu va fi de durata, astfel ca din data de 29 iunie temperaturile vor fi din nou in crestere.
Instabilitatea atmosferica va fi pronuntata indeosebi in perioada 24-26 iunie, cand sunt de asteptat ploi frecvente, importante cantitativ. Mediafax.ro

banat crisana transilvania maramures moldova dobrogea muntenia la munte
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1152 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006100 (s)