News Flash:

VREMEA pana pe 16 noiembrie in tara

3 Noiembrie 2014
1151 Vizualizari | 0 Comentarii
Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
Pana in data de 7 noiembrie, vremea se va incalzi de la o zi la alta, devenind deosebit de calda pentru prima decada a lunii noiembrie, astfel ca valorile maxime vor fi de 16...19 grade, iar cele minime vor ajunge la 8...10 grade, in medie. Pe parcursul celei de-a doua saptamani de prognoza, temperatura aerului va fi in scadere usoara, insa valorile se vor mentine in general peste cele climatologic specifice, fiind de asteptat maxime diurne de 14...17 grade si minime de 5...8 grade, imediat pe regiune.
Incepand din data de 8 noiembrie creste probabilitatea pentru ploi slabe, locale.
CRISANA
In prima saptamana a intervalului de prognoza, regimul termic diurn va fi caracterizat de valori in crestere de la o zi alta, astfel incat vremea va deveni deosebit de calda pentru aceasta perioada din an; maximele vor fi in medie de 16 ...19 grade, iar minimele nocturne de 5...9 grade. Apoi, desi vor marca o scadere treptata, temperaturile se vor mentine mai ridicate decat cele inregistrate in mod obisnuit in a doua decada a lunii noiembrie, cu valori diurne de 13...17 grade si minime nocturne de 6...8 grade, medie regionala.
Dupa data de 8 noiembrie va creste probabilitatea pentru ploi slabe, cu caracter local.
TRANSILVANIA
Intervalul de prognoza va debuta cu o vreme apropiata de normalul termic al perioadei. Apoi, in a doua parte a saptamanii, vremea va deveni mult mai calda decat ar fi normal la aceasta data, cu precadere in zonele mai inalte de relief, astfel ca, in medie pe regiune, vor fi maxime de 15...17 grade si minime de 2...5 grade. Desi a doua saptamana a intervalului de referinta va aduce o scadere usoara si treptata a temperaturii aerului, valorile vor fi in continuare mai ridicate decat mediile climatologice specifice in prima jumatate a lunii noiembrie, cu maxime de 10 la 14 grade si minime de 2...4 grade, mediat pe regiune.
In a doua parte a intervalului de prognoza vor fi posibile ploi slabe, pe spatii restranse.
MARAMURES
Pana spre sfarsitul primei saptamani de prognoza, vremea se va incalzi de la o zi la alta, devenind deosebit de calda pentru data din calendar, astfel ca, in medie, valorile maxime vor fi de 16...18 grade, iar cele minime intre 3...6 grade, mai mici in primele nopti, cu precadere in zonele joase de relief. In partea a doua a intervalului, temperatura aerului va fi in scadere usoara, insa valorile se vor mentine peste cele climatologic specifice, fiind de asteptat maxime diurne de 12...15 grade si minime de 2...5 grade, mediat pe regiune.
In ultimele zile ale intervalului de referinta creste probabilitatea pentru ploi slabe, pe areale restranse.
MOLDOVA
Primele doua zile vor fi caracterizate de o vreme relativ rece, cu valori medii de 8...11 grade ziua si 0...2 grade noaptea. Apoi vremea se va incalzi pana spre sfarsitul saptamanii, cu precadere in zonele mai inalte de relief, astfel ca, mediat pe regiune, se vor atinge valori diurne de 13...15 grade, in timp ce minimele vor fi 3...6 grade. In a doua parte a intervalului de referinta se estimeaza o scadere de temperatura, nesemnificativa insa, astfel ca temperaturile vor fi in marea lor majoritate peste mediile climatologice specifice, cu maxime de 10...12 grade si minime de 3...5 grade, in medie.
Probabilitatea de ploaie se va mentine redusa pe tot parcursul intervalului de referinta.
DOBROGEA
Pana spre sfarsitul primei saptamani de prognoza, vremea se va incalzi de la o zi la alta, devenind mai calda decat in mod obisnuit pentru data din calendar, astfel ca, in medie, valorile maxime vor fi de 15...16 grade. Apoi, desi se estimeaza o scadere usoara si treptata a temperaturilor diurne, acestea vor fi in continuare peste mediile climatologice specifice in a doua decada de noiembrie, respectiv 12...14 grade, in medie. Minimele nocturne vor caracteriza o vreme relativ rece in primele nopti ale intervalului, apoi vor fi in crestere, mentinandu-se relativ constante pana spre sfarsitul celei de-a doua saptamani, intr-un ecart mediu de 4 la 8 grade.
Dupa data de 8 noiembrie va creste probabilitatea pentru ploi locale, in general slabe.
MUNTENIA
Pana spre sfarsitul primei saptamani de prognoza, vremea se va incalzi de la o zi la alta, amiezele devenind mai calde decat ar fi normal pentru data din calendar, in special in zonele mai inalte de relief, astfel ca valorile maxime vor ajunge la o medie regionala de 14...17 grade. In partea a doua a intervalului, temperaturile diurne se vor mentine relativ constante, usor peste mediile climatologice ale perioadei, la valori de 12...14 grade. In privinta valorilor minime, acestea vor caracteriza o vreme relativ rece in primele nopti, cand vor fi 1...3 grade, apoi se vor mentine intr-un ecart mediu pe regiune de 3...6 grade.
Dupa data de 8 noiembrie, va creste probabilitatea de aparitie a ploilor slabe, cu caracter local.
OLTENIA
Vremea va fi relativ rece la debutul intervalului, cu precadere in zonele joase de relief. Apoi temperaturile vor creste treptat, pana la o medie de 14...17 grade, valori mai ridicate decat cele climatologic specifice, in special in zonele deluroase, urmand a se mentine relativ constante pe parcursul celei de-a doua saptamani, cu un ecart mediu de 11...14 grade. Tendinta de incalzire se va concretiza si prin minime nocturne in crestere, de la o medie regionala de 1...4 grade in primele nopti la valori de 4...7 grade. 
Probabilitatea pentru ploi slabe, locale va creste dupa data de 8 noiembrie.
LA MUNTE
Regimul termic diurn se va situa in mare parte a intervalului de prognoza peste cel climatologic normal, in special in jurul datei de 7 noiembrie, cand va caracteriza o vreme deosebit de calda. Astfel, valorile diurne se vor situa intr-un ecart mediu de 8 la 14 grade. Minimele nocturne, relativ scazute in primele nopti, vor avea aceeasi tendinta de crestere, urmand a se situa peste mediile multianuale ale datei, in medie intre 2 si 4 grade.
Probabilitatea pentru precipitatii locale, slabe, mai ales sub foma de ploaie, va creste dupa data de 9 noiembrie. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1111 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006221 (s)