News Flash:

Vorbesti mult la mobil? Telefonul mobil creste riscul de cancer cerebral

14 Mai 2014
849 Vizualizari | 0 Comentarii
Riscul de a dezvolta anumite tumori cerebrale este mai mare la cei care petrec peste 15 ore cu telefonul mobil lipit de ureche, potrivit unui studiu al unei echipe de francezi publicat in revista „Occupational and Environmental Medicine”, informeaza „The Wire”.
Echipa de oameni de stiinta francezi a lansat in 2004 programul Cerenat, care consta in inventarierea tuturor tumorilor sistemului nervos central, benigne sau maligne, si analizarea posibilei lor legaturi cu factori din mediul inconjurator.
Cercetatorii au corelat cazurile a 447 pacienti cu acest tip de patologie cu folosirea telefoanelor mobile. Datele au fost culese cu ajutorul unui chestionar detaliat.
Ancheta francezilor nu a confirmat, insa, o legatura intre tumorile cerebrale si folosirea regulata a telefonului: nu s-a stabilit nicio diferenta statistica intre utilizatori si neutilizatori. Cu toate acestea, riscul este de doua ori mai mare in cazul utilizatorilor intensivi. Prin „intensiv” se intelege in studiu o utilizare de 15 ore pe luna, adica o jumatate de ora pe zi, potrivit „The Wire”.
Astfel, in concluziile studiului este subliniat din nou pericolele undelor electromagnetice, ce ridica de multi ani semne de intrebare legate de impactul lor asupra sanatatii. Potrivit  cercetatorilor de la Institutul de sanatate publica, epidemiologie si dezvoltare (ISPED) din Bordeaux riscul apare in cazul folosirii telefonului cel putin o jumatate de ora pe zi.
„Nu inseamna ca toti oamenii care vorbesc la telefon fac tumori cerebrale”, a afirmat directorul ISPED, Roger Salamon.
Anterior, in cadrul unui studiu din 2011 elaborat de Institute of Cancer Research nu a putu gasi „o dovada cinvingatoare” intre utilizarea telefonului mobil si tumorile cerebrale, dar a punctat faptul ca pe termen lung poate fi demonstrata o inrautatiere a starii de sanatate.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a clasat in 2011 undele telefoanelor mobile drept „posibil cancerigene pentru om”, in categoria 2B, categoria inferioara din cele trei de clasare a agentilor cancerigeni, dupa „cancerigeni probabili” si „cancerigeni dovediti”. Adevarul.ro

tumori cerebrale
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0737 (s) | 23 queries | Mysql time :0.017552 (s)