News Flash:

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat intr-o gospodarie din Giurgiu, al 12-lea judet afectat

9 Septembrie 2018
872 Vizualizari | 0 Comentarii
pesta porcina

Prezenta virusului pestei porcine africane (PPA) a fost confirmat intr-o gospodarie, din judetul Giurgiu, respectiv in localitatea Branistari, comuna Calugareni, informeaza, duminica, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
„In urma confirmarii diagnosticului, de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (I.D.S.A.) – Laboratorul National de Referinta pentru Diagnostic si Sanatate Animala, serviciile veterinare au intervenit si au instituit imediat masurile aplicabile in cazul diagnosticarii unui focar de PPA. Au fost prelevate probe pentru analize, iar cadavrele animalelor au fost ecarisate”, se scrie intr-un comunicat de presa al ANSVSA.

De asemenea, gospodaria respectiva a fost plasata sub supraveghere oficiala, s-a realizat dezinfectia, au fost aplicate masuri de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor si a mijloacelor de transport.

Comitetul judetean pentru situatii de urgenta Giurgiu si Unitatea locala de decizie din cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor Giurgiu s-au reunit, duminica, pentru a adopta planul de masuri privind controlul si combaterea bolii. Ancheta epidemiologica este in desfasurare.
„ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea masurilor intreprinse de autoritati, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei. Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar, DSVSA judetene sau autoritatilor locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie. Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social si economic”, mai subliniaza institutia.

Primul focar de pesta porcina africana a fost depistat intr-o gospodarie din comuna Micula (judetul Satu-Mare), in ianuarie 2018, iar, pana la 6 august, numarul porcilor sacrificati din cauza infestarii cu virusul pestei porcine africane a ajuns la 159.645 de capete. Boala era atunci extinsa in 190 de localitati din 11 judete, fiind inregistrate 826 de focare.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1182 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004869 (s)