News Flash:

Viorica Dancila este, de luni, in concediu, cu toate ca Iohannis a contestat delegarea atributiilor catre o alta persoana din Guvern

6 August 2018
702 Vizualizari | 0 Comentarii
danc

Viorica Dancila este in concediu in perioada 6-13 august, delegandu-si atributiile vicepemierului Paul Stanescu. Presedintele Klaus Iohannis a cerut, vinerea trecuta, CCR sa solutioneze un conflict juridic intre premier si presedinte, motivand ca acesta trebuia sa asigure permanenta functiei.
Pe 31 iulie, o decizie aparea in Monitorul Oficial, care prevedea ca viceprim-ministrul Paul Stanescu va exercita, in perioada 6-13 august, atributiile premierului Viorica Dancila privind conducerea operativa a Executivului, potrivit unei decizii publicate marti in Monitorul Oficial. In acest interval, seful Executivului va fi in concediu de odihna, au spus surse politice pentru MEDIAFAX.

„Decizie pentru exercitarea unor atributii. In temeiul art. 19 din Legea 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, cu modificarile si completarile ulterioare, prim-ministrul emite prezenta decizie. Articol unic. – In perioada 6-13 august 2018, domnul Paul Stanescu, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, exercita atributiile prim-ministrului privind conducerea operativa a activitatii Guvernului Romaniei”, se arata in hotararea emisa de Viorica Dancila si publicata in Monitorul Oficial.

La trei zile dupa ce decizia a aparut in Monitorul Oficial, presedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu un conflict juridic intre premier si presedinte, seful statului considerand ca premierul trebuie sa isi exercite in permanenta functia sau sa anunte delegarea.
"Rolul constitutional si specificul atributiilor prim-ministrului presupun ca acesta sa isi exercite atributiile permanent si neintrerupt oriunde s-ar afla, inclusiv in vacanta. Insa, ori de cate ori acesta ar aprecia ca se afla intr-o imposibilitate de a-si exercita atributiile, chiar si cu acest prilej, devin incidente prevederile constitutionale referitoare la interimatul functiei de prim-ministru", se arata sesizarea presedintelui Klaus Iohannis depusa la CCR.

Klaus Iohannis a mai acuzat faptul ca delegarea nu a fost anuntata si la nivelul presedintelui si ca in perioada delegarii atributiilor trebuia numit prin decret, de catre seful statului, un premier interimar.

"Prin omisiunea Prim-ministrului Romaniei de a aduce la cunostinta Presedintelui Romaniei imposibilitatea de a-si exercita atributiile in perioada 6-13 august 2018 si actiunea acestuia de a desemna un alt membru al Guvernului sa exercite, cu caracter temporar, atributiile de prim-ministru prin emiterea unui act (Decizia nr. 247/2018) cu depasirea competentelor stabilite de Legea fundamentala, s-a ivit un conflict juridic de natura constitutionala intre cele doua autoritati, pentru motivele expuse in cele ce urmeaza. Procedand in acest mod, Prim-ministrul Romaniei se situeaza in afara cadrului constitutional prevazut de art. 107 alin. (3) din Constitutie. Totodata, prin aceasta conduita, prim-ministrul a incalcat si prevederile art. 1 alin. (5) din Legea fundamentala in componenta sa referitoare la suprematia Constitutiei, precum si principiul colaborarii loiale, astfel cum a fost dezvoltat in jurisprudenta Curtii Constitutionale", potrivit textului sesizarii.


viorica dancila paul stanescu klaus iohannis
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1141 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006240 (s)