News Flash:

Victorie pentru locuitorii din provincia spaniola Catalonia

2 Octombrie 2017
896 Vizualizari | 0 Comentarii
catalonia
Premierul provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a proclamat duminica seara victoria secesionistilor la referendumul privind independenta fata de Spania, informeaza DPA.

"Ne-am castigat dreptul de a avea un stat independent, cu statut de republica", a afirmat Puigdemont, inconjurat de ministrii sai. Rezultatele vor fi cunoscute in zilele urmatoare si vor fi comunicate parlamentului catalan, pentru a permite implementarea legii referendumului. Aceasta prevede ca in cazul unui vot popular in favoarea secesiunii, va urma o declaratie de independenta.

Premierul catalan nu a oferit cifre, dar a dat de inteles ca marea majoritate a raspuns "da" la intrebarea supusa referendumului: "Doriti sa fie Catalonia un stat independent, sub forma de republica?". "Uniunea Europeana nu mai poate continua sa-si intoarca privirea", a sustinut Puigdemont.

Autoritatile provinciale nu au precizat nici cati dintre cei aproximativ 5,3 milioane de cetateni cu drept de vot din provincie s-au prezentat la urne, iar un purtator de cuvant al guvernului regional de la Barcelona a declarat ca nu se stie cat va dura numaratoarea voturilor.

Ca urmare a ciocnirilor intre sustinatorii referendumului si politia spaniola, 844 de persoane au solicitat duminica ingrijiri medicale, potrivit datelor sistemului medical din Catalonia, preluate de AFP.

Afirmatiile liderului catalan au loc dupa ce premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat, duminica seara, intr-un discurs televizat, ca in Catalonia nu a avut loc un referendum pentru independenta.

"Astazi nu a avut loc un referendum pentru independenta in Catalonia", a afirmat Rajoy.

El a spus ca toti spaniolii au putut vedea ca statul de drept isi mentine forta si actioneaza cu toate resursele legale si eficient in fata oricaror provocari.

Premierul Rajoy a calificat ceea ce s-a intamplat in Catalonia drept un atac la statul de drept.

catalonia stat independent referendum
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1242 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004631 (s)