News Flash:

Vesti bune: Timisoara ar putea avea scoala profesionala dupa model german

18 Noiembrie 2013
1217 Vizualizari | 0 Comentarii

Invăţămantul romanesc produce prea mulţi absolvenţi cu diplome şi fără vreo competenţă reală. Mai bine de jumătate dintre firmele din ţară se plang că nu găsesc muncitori calificaţi. In aceste condiţii, Ministerul Educaţiei caută soluţii pentru revitalizarea învăţămantului profesional.

Cu sprijinul autorităţilor locale şi al agenţilor economici, începand cu anul şcolar 2014-2015, la Timişoara ar putea fi deschisă a doua şcoală profesională duală, după model german, din Romania. Pe această temă a fost organizată, în sala de consiliu a Primăriei Timişoara, o dezbatere publică, vineri, 15 noiembrie, la iniţiativa senatorului liberal Ben-Oni Ardelean.

Una dintre principalele probleme din calea unui învăţămant profesional performant este mentalitatea romanilor. Elevii îşi doresc să urmeze învăţămantul teoretic, deşi rezultatele examenelor de Bacalaureat din ultimii ani au demonstrat că mulţi nu se încadrează în cerinţe. Părinţii, la randul lor, vor să-şi vadă copiii absolvenţi de licee şi facultăţi, chiar dacă alte variante le-ar putea asigura un loc de muncă şi o împlinire profesională. Dorinţa celor care se gandesc la readucerea în prim-plan a şcolilor profesionale este ca elevii să fie atraşi de acest tip de învăţămant, să-şi dorească să urmeze cursurile unei asemenea şcoli.

„Rolul meseriașilor într-o societate e esenţial. Părinţii sunt reticenţi să-şi dea copiii la şcoala profesională. Trebuie să schimbăm această mentalitate păguboasă. Ne-am tot mirat în ultimii ani de rezultatele slabe la Bacalaureat. Una dintre explicaţii este aceea că un număr mare de copii sunt direcţionaţi pe un traseu formativ care nu este pentru ei. Invăţămantul preuniversitar trebuie să vină cu ofertă pe filiera de meseriaşi. Elevii, în loc să fie direcţionaţi pe trasee care li se potrivesc, unde ar putea să fie împliniţi, sunt puşi să înveţe lucuri care nu le plac şi, în final, sunt umiliţi cu un examen”, a declarat primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

La randul său, subprefectul Liliana Oneţ a declarat că instituţiile publice din Timiş fac eforturi pentru a dezvolta şcolile profesionale. De asemenea, acesta speră că de la începutul anului şcolar viitor să se reînfiinţeze şcolile profesionale, pe domeniile de activitate pe care le cer agenţii economici.

A doua şcoală profesională germană în sistem dual din Romania

Conform Ziuadevest.ro, la dezbaterea de la Timişoara a participat - alături de autorităţile locale, parlamentari, inspectorul şcolar general de Timiş, şefa Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă - şi Stelian Fedorca, consilier al ministrului Educaţiei. Acesta a subliniat că şcoala profesională în sistem dual din Timişoara ar fi a doua din ţară. In prezent, la Braşov este singura şcoală de acest gen cu personalitate juridică, o şcoală de sine stătătoare. Elevii beneficiază în cadrul şcolii de pregătire teoretică, iar pregătirea practică se face direct la agenţii economici, care oferă şi burse. Chiar dacă se numeşte „germană”, nu înseamnă că agenţii econimici care participă sunt toţi cu origine germană.

„In 1995, 1996, învăţămantul departamental s-a desfiinţat. Inainte, fiecare minister avea şcolile lui pe care le gestiona. Ministrul Pricopie este hotărat să ducă mai departe sistemul şcolilor profesionale. Un plus este convenţia semnată în iunie la Stuttgart de prim-ministrul Victor Ponta, care se referă la sprijinul logistic în promovarea învăţămantului profesional”, a declarat Stelian Fedorca.

 


ben-oni ardelean stelian fedorca
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1156 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006501 (s)