News Flash:

Valul de canicula din Europa ar putea atrage si alte fenomene extreme. Explicatia unui meteorolog

4 August 2018
630 Vizualizari | 0 Comentarii
canicula cod

Sudul Europei se confrunta cu un val de caldura sufocanta, iar meteorologii au emis avertizari cod rosu si portocaliu de canicula in acest weekend in zone din Spania, Portugalia, sudul Frantei, Grecia sau Croatia. Temperaturile vor urca adeseori peste 40 de grade Celsius, iar in Portugalia si Spania recordul absolut de temperatura, de 48 de grade Celsius, inregistrat in 1977 la Atena, ar putea fi depasit. O analiza a Severe Weather sustine chiar ca temperaturile ar putea urma la 51 de grade Celsius in Portugalia. 
Am stat de vorba cu meteorologul ANM Roxana Bojariu pentru a intelege mai bine care sunt cauzele pentru care avem astfel de oscilatii severe ale vremii, dar si care sunt riscurile aparitiei unor asemenea fenomene extreme pe teritoriul Europei.

„Avem un transport de aer foarte cald din nordul Africii. Agentiile meteo din Portugalia si Spania au anuntat ca au transport de praf saharian, dar elementul principal este temperatura foarte ridicata.

Pentru sudul Portugaliei si sudul Spaniei se asteapta, cu oarecare probabilitate, chiar doborarea recordului absolut european de temperatura - 48 de grade inregistrate in Atena, in 1977. Bineinteles, nu e sigur daca se va dobori, dar sunt sanse.

S-a modificat pe continent circulatia atmosferica fata de iunie si iulie si canicula s-a mutat spre sud-vest, iar valul de caldura s-a mutat spre sud-vest. Avem de a face cu fenomene extreme care lovesc zone din Europa.

Ele sunt legate cauzal, furtunile care apar in celelalte regiuni europene, foarte puternice, sunt si ele legate de aceste perturbatii in circulatia atmosferei. Avem o crestere a temperaturii medii globale, iar zona arctica se incalzeste cu pana la trei ori mai repede decat media globala si nu avem un echilibru. De aici si perturbatii foarte mari”, a declarat meteorologul, in direct la Digi24. 

Adriana Nedelea: Am mai avut asa veri?

Roxana Bojariu, meteorolog ANM: Au mai fost si mai ales in ultimii ani si ultimele decenii. Am avut in 2017 record doborat in Spania pentru temperatura absoluta: 47,3 grade. Am mai avut in 2003 in Portugalia: 47,4 grade.

Ideea este ca, din pacate, in viitor vom avea din ce in ce mai des astfel de valuri de caldura si exista un studiu si concluziile arata ca probabilitatea de a avea valuri de caldura in Europa a crescut de cel putin doua ori fata de acum 4-5 decenii. Va trebui sa minimizam efectele acestor fenomene extreme incercand sa ne adaptam.

Adriana Nedelea: Putem sa oprim aceste fenomene extreme?

Roxana Bojariu, meteorolog ANM: Putem in masura in care reducem la nivel global emisiile, dar nu sa le oprim, ci sa incetinim ritmul de schimbare si sa nu le facem mai grave decat sunt. Exista tratatul de la Paris, care incearca sa aduca aceasta reducere a emisiilor.

Adriana Nedelea: Valurile de caldura vor atrage si alte fenomene extreme? Furtuni?

Roxana Bojariu, meteorolog ANM: Aceste valuri de caldura vor veni cu favorizarea incendiilor. Atunci cand se schimba situatiile de circulatie si aerul foarte cald este inlocuit, atunci inlocuirea se face mult mai sever. Cu cat am avut temperaturi mai mari, cu cat masa de aer cald care a stationat a fost mai calda, si furtunile au sanse sa se manifeste mai sever.

Adriana Nedelea: Va urma un val de canicula si in Romania?

Roxana Bojariu, meteorolog ANM: Deocamdata, noi suntem intr-o situatie privilegiata si suntem la marginea acestui sistem atmosferic care influenteaza sud-vestul si centrul Europei. Nu va fi atat de cald ca in restul Europei, insa vom avea si noi in acest sfarsit de saptamana temperaturi de pana la 34 de grade Celsius, vom resimti mai mult aceste grade, pentru ca umiditatea este mare, dar nu este vorba despre temperaturi-record precum cele din sud-vestul Europei.

Suedia si-a inchis un reactor nuclear din cauza incalzirii apei marii

Dupa ce reactorul 2 de la centrala nucleara Ringhals, din Suedia, functiona deja de cateva zile la capacitate redusa, autoritatile au decis marti sa il inchida complet, relateaza TheLocal.se.

Temperaturile anormal de mari care s-au inregistrat in aceasta vara in toata peninsula Scandinava au provocat si incalzirea apei marii, a carei temperatura a ajuns la 25 de grade Celsius.

Apa marii este folosita de sistemele pentru racirea reactoarelor nucleare, insa temperatura actuala este prea mare, asa ca reactorul 2 a trebuit sa fie inchis.


caldura meteorologii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1312 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006668 (s)