News Flash:

Va cadea Guvernul Grindeanu? Sorin Rosca Stanescu, despre momentul cand se va intampla acest lucru

16 Februarie 2017
1129 Vizualizari | 0 Comentarii
rosca stanescu
Avem indicii temeinice sa presupunem ca opinia publica nu se intreaba, in acest moment, daca actualul Gvern PSD va rezista sau nu. Cea mai presanta intrebare este cand anume va cadea si cum va fi inlocuit acest Gevern. Sa incercam, prin urmare, sa raspundem acestei curiozitati.


Este realmente o provocare unica in felul ei ca, dupa numai doua luni, un Guvern care are in spate o majoritate parlamentara solida, castigata in alegeri si nu la masa verde, sa fie amenintat cu dizolvarea. Dar chiar asa se intampla. Presedintele Klaus Iohannis a reusit sa mobilizeze opozitia, sa o scoata in strada, sa adauge la manifestatii si cetateni care dispretuiesc atat de mult clasa politica, incat au refuzat sa se prezinte la vot si sa genereze o ancheta mortala a Directiei Nationale Anticoruptie. Toate aceste ingrediente, la care pot fi adugate multe altele tinand de dezinformare si de manipulare, creeaza un gen de cocktail Molotov mortal pentru acest Guvern PSD.


O buna parte a populatiei Romaniei este pregatita psihologic pentru a aplauda o criza majora guvernamentala. Care urmeaza sa fie declansata in momentul in care premierul este pus sub acuzare de catre procurori pentru infractiunea de favorizare a infractorului si suspendat de catre presedintele Klaus Iohannis. Nu numai ca acest segment al populatiei este pregatit, dar chiar aplauda anticipat acest eveniment. Presa este si ea pregatita. O parte face jocul lui Klaus Iohannis din varii motive, iar cealalta parte a presei se complace sa constate ca evenimentele au luat pur si simplu acest curs.


Cat priveste Directia Nationala Anticoruptie, doamna Laura Codruta Kovesi, in cursul fenomenalei campanii de PR pe care a desfasurat-o recent in plan national si international, a declarat pur si simplu ca institutia pe care o conduce a fost deranjata de faptul ca Guvernul a incercat sa reglementeze abuzul in serviciu si, ca atare, a declansat investigatiile impotriva membrilor Executivului care au lucrat la proiectul de lege.


Nu mai are rost sa comentam asupra motivului in sine care este utilizat drept casus belli pentru anchetarea si demiterea premierului. Vom mentiona doar in treacat faptul ca abuzul in serviciu este o institutie introdusa in dreptul penal pe vremea lui Stalin si care, in plan european, nu este practicata decat in cateva state fost comuniste.


Jocurile sunt, asadar, ca si facute. Directia Nationala Anticoruptie porneste de la premisa, senzationala in felul ei, ca, reglementand in materie penala, Guvernul poate sa cada oricand in pacatul complicitatii cu orice categorie de infractori. Prin urmare, exercitandu-si dreptul constitutional de a fi, alaturi de Parlament, singurul legiuitor, orice Guvern al Romaniei alearga prin foc calare pe o cisterna de benzina.


Deci nu se mai pune problema daca sau cum. Singurul raspuns trebuie sa il dam la intrebarea cand. Inainte de asta, insa, mai trebuie sa facem o precizare. Putini au observat din pacate ca, in acrobatia verbala pe care a executat-o in Parlamentul Romanie, presedintele Klaus Iohannis a depasit, pentru prima data, linia rosie pe care singur si-a trasat-o, legata de viitorul politic al acestei tari. Inainte de Parlament, el spusese ca, pentru pacatul Ordonantei numarul 13 – dovedita, in final, constitutionala –, este prea putin sa cada doar capul ministrului Justitiei. In schimb, ca de aici sa se ajunga la alegeri anticipate este prea mult. In felul acesta, presedintele Romaniei si-a fixat obiectivul politic. Acela de a schimba, cat mai repede posibil, Guvernul PSD tot printr-un Guvern PSD. De aici si urmatoare precizare pe care a facut-o. Si anume ca, intrucat PSD a castigat alegerile, tot PSD trebuie sa conduca. In Parlament, insa, presedintele a spus cu totul si cu totul altceva. Si anume faptul ca PSD in ansamblu trebuie sa isi asume raspunderea pentru cele intamplate si sa ia o decizie politica majora care sa ii multumeasca pe demonstranti. Deci, o decizie majora care sa satisfaca opozitia. Ce inseamna asta?


Klaus Iohannis si-a devoalat adevarata intentie probabil nu din greseala, ci fiindca este sigur ca va avea succes. Iar intentia este pur si simplu maturarea PSD de la putere si constructia unei noi majoritati.



Cum se poate desfasura, din punct de vedere tehnic, acest proces? In cativa pasi.


Pasul 1: In cateva zile, probabil saptamana viitoare, DNA transforma ancheta penala in rem desfasurata la Guvern in ancheta in personam. Premierul va fi acuzat pentru favorizarea infractorului.


Pasul 2: Procedand conform literei Constitutiei, presedintele Klaus Iohannis il demite pe premierul Sorin Grindeanu. Ceea ce inseamna cadearea intregului Guvern.


Pasul 3: Utilizand toate mijloacele pe care le are la dispozitie, politice si extra-politice, opozitia, condusa cu fermitate de catre Klaus Iohannis, reuseste sa rupa randurile majoritatii si sa o fragilizeze intr-o asemenea masura, incat, pe parcursul perioadei rezervate consultarilor, sa se poata forma o alta majoritate in jurul PNL. Aceasta alta majoritate va nominaliza un premier. Premierul lui.


Asadar, ceea ce urmeaza este o criza guvernamentala care va dura suficient pentru a se transforma intr-o criza politica, intr-o criza economica si intr-o criza sociala. Si pentru a raspunde intrebarii din titlu, presupun ca, pana la sfarsitul acestei luni, Guvernul Grindeanu va apartine trecutului.

dizolvarea klaus iohannis dezinformare
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1311 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006774 (s)