News Flash:

UPDATE / CUTREMUR IN ITALIA: Noul bilant al victimelor: 267 de morti, peste 400 de raniti

26 August 2016
1329 Vizualizari | 0 Comentarii
amatrice
UPDATE - 

Noul bilant al victimelor cutremurului din Italia a ajuns la 267 de morti si aproximativ 400 de raniti, potrivit Serviciul italian al Protectiei Civile, citat de site-ul affaritaliani.it.

Centrul Italiei a fost afectat, pe 24 august, de trei cutremure de suprafata - cu magnitudini de 6,0, 5,4 si 4,8 grade - urmate de sute de replici. Primul cutremur, de 6,0 grade, a avut loc la ora 3.36 (4.36, ora Romaniei), in zona Accumoli/Arquata del Tronto (la granita dintre regiunile Lazio si Marche, in centrul Italiei), la adancimea de doar 4 kilometri.

Au urmat alte doua miscari telurice, la orele 4.32 si 4.33, cu intensitati de 5,4, respectiv 4,8 grade, la adancimi de 8 si 9 kilometri. Cele trei seisme au fost urmate de zeci de replici cu intensitati intre 2 si 4 grade. Situatiile cele mai grave sunt in comunele Amatrice, Accumoli si Arquata del Tronto.

Cutremurul initial a fost simtit puternic in centrul si in sudul Italiei, pana la Napoli, o zona cunoscuta cu risc seismic. La Roma si Napoli, multi locuitori si-au parasit casele cateva ore de teama replicilor seismice puternice.

O alta replica a seismului, cu magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter, a avut loc vineri dimineata in regiunea italiana Amatrice, potrivit Daily Mail.

Operatiunile de salvare continua in Italia pentru gasirea supravietuitorilor dupa cutremurul de 6,2 grade de miercuri, bilantul victimelor fiind de 250 de morti inregistrati in mai multe sate din centrul tarii, informeaza agentia France Presse (AFP).
Potrivit Protectiei Civile italiene, 365 de persoane ranite au fost internate in spitale.
La mai mult de 48 de ore dupa tragedia din aceasta zona montana slab populata, in care cel putin trei sate au fost partial distruse, ramane neclar numarul exact al persoanelor disparute. Populatia acestor sate turistice pitoresti se tripleaza sau se cvadrupleaza vara, ceea ce face dificila evaluarea numarului de persoane prezente la fata locului in momentul cutremurului.
Primarul din Arquata del Tronto, Aleandro Petrucci, a lansat un apel la toti supravietuitori care au parasit satul, unul dintre cele mai afectate, ca ajute la calcularea numarului de disparuti.
Italienii s-au intrebat de ce este atat de greu de facut un bilant al victimelor umane, noteaza AFP.
In anul 2009, cutremurul le la L'Aquila, nu departe de zona seismului de miercuri, a facut peste 300 de morti. Dar a fost vorba despre un oras cu de zeci de mii de locuitori.
Italienii au fost socati in special de cazul scolii din Amatrice, renovate in 2012 pentru a fi adaptata la normele anti-seismice si redusa acum la un morman de moloz de cutremurul de miercuri. O ancheta a fost deschisa de catre procurorul din Rieti, oras din apropiere de locul seismului, pentru a evalua posibila deturnare de fonduri din Amatrice si din alte sate afectate. 
Constient de aceste intrebari, prim-ministrul italian Matteo Renzi a anuntat joi lansarea planului "Casa Italia", destinat sa faca preventie in acest domeniu, ca punct central de actiune al guvernului sau.
"Italia trebuie sa aiba o viziune care nu se limiteaza la gestionarea situatiilor de urgenta", a explicat el in fata presei, dupa o sedinta a Cabinetului.
Renzi a subliniat ca in materie de protectie anti-seismica, pentru Italia, care detine cele mai multe monumente din patrimoniul mondial UNESCO, nu este o tema usor de rezolvat. 
Cutremurul de miercuri a deteriorat sau distrus 293 de cladiri cu valoare culturala, potrivit ministrului culturii Dario Franceschini.
Guvernul a declarat, de asemenea, joi stare de urgenta in zonele afectate si a deblocat o prima transa in valoare de 50 milioane de euro pentru gestionarea acestei situatii.
Joi dupa-amiaza un nou seism, mai puternic decat celelalte replici de dupa marele cutremur de miercuri, a provocat clipe de anxietate, mai ales datorita faptului ca a determinat distrugerea unor case si a ridicat praful in centrului istoric din Amatrice.
Dar, in ciuda zeci de replici, dintre care cele mai multe nici macar nu mai starnesc teama, locuitorii incerca sa recupereze o parte din bunurile lor.
"Prioritatea acum este asigurarea de locuinte pentru toti oamenii fara adapost", a asigurat Luigi D'Angelo, sef al Protectiei Civile locale, care coordoneaza operatiunile de ajutorare.
Mii de voluntari si profesionisti au continuat joi cautarile in moloz a unor semne de viata. "Inca speram sa gasim supravietuitori si lucram pana la capat pentru aceasta", a spus D'Angelo. Ultimul supravietuitor al cutremurului din L'Aquila din 2009 a fost salvat la 72 de ore dupa dezastru, a amintit un oficial de la serviciul de pompieri.
Protectia Civila a declarat joi ca un numar total de 215 de persoane au fost salvate incepand de miercuri de la ora locala 3:36 (1:36 GMT).
Cel putin opt straini se afla printre cele 250 de decese inregistrate, potrivit surselor media consultate de AFP, acestia provenind din Marea Britanie, Romania, Spania, Canada si El Salvador.
AGERPRES

update -
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1260 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004647 (s)