News Flash:

Unde pot descoperi turistii traditia culinara banateana

6 Decembrie 2014
1520 Vizualizari | 1 Comentarii
Esti turist, vii in Banat si te gandesti sa incerci bucataria traditionala? Cauti un restaurant cu acest specific si..... nu in gasesti? Din pacate, pentru a manca un carnat, un strudel sau o zupa buna, asa cum numai aici se fac, va trebui sa mergeti in satele din Banat, acasa la oamenii care pastreaza traditia culinara. Din fericire, un program cu fonduri europene ajuta la atingerea acestui scop.
Proiectul prin care Universitatea de Vest Timisoara doreste sa faca din traditiile banatene o atractie turistica, aflat in derulare de cateva luni, nu va aduce in restaurantele din zona bucatele traditionale banatene. Cel putin nu prea curand. Totusi, cel mai benefic efect al proiectului este ca oamenii de la tara, banatenii adevarati, sunt dispusi sa-si deschida portile pentru turisti.
In cadrul acestui proiect au fost editate trei volume, iar unul dintre acestea este o carte de bucate, bucate traditionale banatene. Retetele nu au fost culese de prin unitati de lux, de la master chefi sau alti bucatari cu stele de la Michelin, ci de la gospodinele banatene. Studentii UVT la Sectia de Sociologie au vizitat mai multe comunitati banatene unde au fost primiti cu bratele deschise de catre gazde. Cu bratele deschise si cu mesele pline cu bucate ca-n Banat.
Toate retetele desconspirate de gospodine au fost adunate si cele mai bune au fost puse intr-o carte de bucate, acesta fiind unul dintre cele trei volume rezultate in acest proiect cu fonduri europene. „Au fost adunate mai ales retete de dulciuri”, am aflat de la Otilia Hedesan, manager de proiect.
Una dintre dorintele initiatorilor proiectului a fost elaborarea unor trasee turistice care sa promoveze valorile Banatului, transformarea a tot ce ofera mai bun aceasta regiune in destinatie turistica. Iar daca duci turistul sa vada ce este Banatul, trebuie sa ii oferi acestuia si bucataria traditionala. Se stie bine ca in aceasta regiune se mananca extrem de bine, de sute de ani, influentele popoarelor care traiesc bine aici imbinandu-se perfect in bucataria traditionala.
Este de inteles ca daca vei merge in Thailanda nu vei vrea sa mananci... snitel. La fel, nici la un restaurant din zona noastra, la un tur banatean nu vei vrea pizza. Din pacate, restaurantele functionale nu par prea interesate sa ofere bucate traditionale. Discutiile cu unitatile de alimentatie nu a fost unul dintre punctele vizate de initiatorii proiectului, dar in cea de a doua etapa, atunci cand vor fi realizate o serie de trasee turistice in zona, se va incerca si discutarea introducerii meniurilor traditionale. Iar cartea de bucate editata si lansata zilele viitoare, in cadrul unui targ de mestesuguri la Timisoara, va putea fi un important punct de plecare pentru schimbarea listei de meniu.
Pana atunci, cel mai bun restaurant va fi chiar la gospodari acasa, la locuitorii satelor banatene care vor fi introduse pe traseele turistice. „Oamenii vor sa isi deschida casele turistilor, sa ii primeasca pe oameni in gospodariile lor. Aici vor si gasi acele bucate adevarat banatene. Vor putea manca ceea ce e cel mai bun la noi”, am aflat de la Otilia Hedesan, scrie Tion.ro.
Ea a vorbit despre situatia total diferita din Serbia: „Acolo nu exista nicio localitate in care sa nu existe cel putin un restaurant cu preparate traditionale, acele „domaca kuhinja”, cu o oferta extrem de bogata de preparate traditionale. La ei gasesti intotdeauna ceva traditional sa mananci”.
Sa speram ca si in Banatul romanesc situatia se va schimba si in afara de micii care nu sunt prea banateni, vom gasi mancaruri adevarate din zona.

bucataria traditionala valorile banatului
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1104 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005078 (s)