News Flash:

Unde mergem in week-end, la Timisoara

27 Iunie 2014
2036 Vizualizari | 0 Comentarii
László Fenyő cu violoncelul sau de secol XVII la Filarmonica, Maria de Buenos Aires la National, Nunta micilor burghezi la Teatrul German, Facebook la Muzeul de Arta, mic dejun literar si teatru studentesc: chiar daca ”furtuna artistica” ce se abatuse asupra Timisoarei s-a domolit, consumatorii de cultura vor putea profita de inca un weekend plin de evenimente. Probabil ultimul din acest sezon.\
Stagiunea Filarmonicii Banatul se incheie cu un concert-eveniment care il are solist pe unul dintre cei mai renumiti violoncelisti din Europa, László Fenyő. Artistul canta pe un violoncel construit de Matteo Goffriller in 1695. ”Daca deschiderea stagiunii a insemnat un concert vocal-simfonic cu Recviemul de Giuseppe Verdi, la finalul stagiunii vom asculta Misa incoronarii, pentru solisti, cor si orchestra K.V. 317 de Wolfgang Amadeus Mozart si Concertul pentru violoncel si orchestra in si minor op.104 de Antonin Dvořak”, anunta concertmaestrul orchestrei simfonice, Mircea Tataru. Concertul vocal-simfonic va fi condus de Inhyeok Jeong, dirijor din Coreea de Sud. Solistii Misei lui Mozart vor fi soprana Ana Maria Stanoia, mezzosoprana Cosmina Serban, tenorul Remus Alazaroae si basul Lucian Onita. Participa Corul Ion Romanu, condus de Iosif Todea. Evenimentul va avea loc vineri, 27 iunie 2014, de la ora 19, in sala Capitol. Biletele costa 20 de lei (pentru elevi, studenti si pensionari – 10 lei) si se gasesc la Agentia Filarmonicii.
Sambata, 28 iunie 2014, tot in sala Capitol, orchestra Filarmonicii Banatul, dirijata de Radu Popa, sustine un concert aniversar prin care se celebreaza un veac de la infiintarea Asociatiei Generale a Medicilor Veterinari din Romania. Programul cuprinde lucrari de mare popularitate, iar accesul publicului este liber, in limita locurilor disponibile.
Spre final de stagiune, Teatrul National Timisoara isi invita publicul sa danseze…. pe strazile din Buenos Aires. Pe muzica lui Piazzolla interpretata live, spectacolul Maria de Buenos Aires ”construieste printre zambete si lacrimi o lume a senzatiilor, a amintirilor trecute si viitoare, o lume a sunetelor si a dansului, care, impreuna, recreeaza povestea unui Orfeu al zilelor noastre, aflat in cautarea Euridicei lui, o poveste despre Creatia din si prin iubire”, dezvaluie secretarul literar Codruta Popov. Muzica lui Astor Piazzolla si libretul lui Horacio Ferrer se intalnesc in interpretarea actorilor Alina Ilea, Claudia Ieremia, Victor Bucur, Ion Rizea, Iuliana Craescu, Corina Dohanici, Cristina König, Adriana Sancraian, Angelo Duciuc, Raul Bastean, Raul Lazarescu si Adrian Cozan, carora li se alatura muzicienii Alin Stoianovici ( acordeon), Roxana Yvonne Cosereanu (pian), Lucian Petrila (vioara), Ionut Dorobantu (chitara), Gianluca Vanzelli (flaut), Carmen Paulescu (vioara), Iuliana Ambarus (viola), Andrei Saramet (violoncel), Andrei Voica (vibrafon, xilofon), Csaba Santa (contrabas), Radu Pieloiu (percutie) si dansatorii Cristina Deju si Silviu Gusat. Coregrafia este conceputa de Razvan Mazilu, scenografia de Alina Latan (costume) si Zsolt Fehervári (spatiu scenografic). Avanpremiera spectacolului ”Maria de Buenos Aires” semnat de regizoarea Ada Lupu este programata duminica, 29 iunie, de la ora 19, in Sala 2 a Teatrului National. Biletele la spectacolele TNT costa intre 20 si 40 de lei.
Actorii Teatrului German din Timisoara joaca, sambata, 28 iunie 2014, de la ora 19, 30, ”Nunta micilor burghezi” de Bertolt Brecht. Spectacolul este realizat de o echipa exceptionala: regia – Alexandru Dabija, decorul si costumele – Dragos Buhagiar, coregrafia – Florin Fieroiu. Interpreteaza Rares Hontzu, Dana Borteanu, Silvia Török, Olga Török, Franz Kattesch, Georg Peetz, Ioana Iacob, Radu Vulpe, Konstantin Keidel, Patrick Cionac. ”Brecht a scris comedia Nunta micilor burghezi (titlul initial – Nunta) la varsta de doar 21 de ani. Piesa ilustreaza in maniera comica degradarea micii burghezii: la o nunta se intalnesc mirii, tatal si sora miresei, mama mirelui si cativa prieteni. Sarbatoarea se transforma treptat intr-o catastrofa. Invitatii se poarta nepoliticos unii cu altii, intervin unul peste celalalt atunci cand vorbesc, se contreaza reciproc si nu se dau indarat nici de la apropouri vulgare. Ca si cum nu ar fi de ajuns, mandria mirelui, mobila construita de el insusi, incepe literalmente sa se descompuna. Iar concluzia e: Slava Domnului si diavolului ca au plecat in sfarsit!“, rezuma creatorii. Spectacolul este supratitrat in limba romana, iar biletele costa 20 de lei.
Muzeul de Arta Timisoara, in colaborare cu galeria AnnArt Bucuresti, invita publicul la expozitia Facelook / Facebook a artistei Florica Prevenda. In cadrul vernisajului de vineri, 27 iunie, de la ora 18.00, la Palatul Baroc din Piata Unirii, vor lua cuvantul prof. univ. dr. Carol David, critic de arta, si Gabriela Massaci, director AnnArt. Expozitia va ramane deschisa la Muzeul de Arta Timisoara in perioada 27 iunie – 20 iulie 2014 si reuneste un fond de peste 60 de lucrari ale artistei Florica Prevenda.
Sambata, 28 iunie 2014, de la ora 15, la Casa de Cultura a Studentilor din Timisoara va avea loc spectacolul experimental de teatru-dans dupa tragedia lui Euripide, ”Hippolytos”. Evenimentul reprezinta examenul final al anului I al studentilor la actorie din cadrul Facultatii de Muzica a UVT, clasa Petru Silviu Vacarescu. Accesul spectatorilor este liber.
Sambata, 28 iunie, de la ora 10,30, la Cafeneaua Klapka din cadrul Casei Artelor (str. A.Pacha nr. 8) va avea loc un Mic dejun literar cu tema ”Incursiune in Jurnalismul de Calatorie”. Invitatul acestei editii este Davi Carneiro de Lima e Silva, 29 de ani, jurnalist de calatorie brazilian, ”care va aduce in atentia publicului teme ca legatura dintre literatura, jurnalism si conceptul de calatorie, noile tendinte ale acestei specializari si conceptul de calatorie ca sursa a experientelor culturale autentice si a dezvoltarii personale. Mirosul imbietor al cafelei de dimineata si muzica ambientala braziliana vor da tonul discutiilor despre o tema placuta la inceput de vara: ce putem sa invatam calatorind? ”. Evenimentul este propus de Camões-Instituto da Cooperação e da Língua, I.P si Ambasada Portugaliei la Bucuresti. „Micul dejun literar” este o initiativa a Centrului Cultural German impreuna cu Directia Judeteana pentru Cultura Timis. Accesul publicului este liber. Tion.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1254 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007234 (s)