News Flash:

Un nou PROTEST impotriva ingroparii Bailor Turcesti descoperite la Timisoara

9 Septembrie 2015
1189 Vizualizari | 0 Comentarii
baile turcesti
Unul dintre obiectivele proiectului reabilitarii centrului istoric al orasului se referea la cercetarea vestigiilor arheologice dar si la valorificarea lor. Astfel, in cadrul proiectului au fost scoase la lumina parti extraordinare din istoria municipiului de pe Bega. Cele mai importante cercetari arheologice au fost efectuate in Piata Libertatii, Piata Unirii, Piata Sf. Gheorghe si strazile aferente acestor zone. Mentionam ca toate descoperirile fac parte, cu precadere, din istoria medievala si moderna a urbei. De asemenea, baile turcesti din Piata Libertatii constituie un edificiu unic pana in acest moment in Romania; niciunde, in tara, o asemenea cladire nu a mai fost scoasa la suprafata. Dupa lungi discutii, timp in care vestigiile arheologice au avut de suferit datorita protejarii precare, Primaria Timisoara a luat in calcul solutia de „conservare si valorificare” propusa de firma S.C. Corint SRL. Aceasta „solutie” prevede marcarea zidurilor structurilor bailor turcesti cu o caramida de alta culoare in pavajul Pietei Libertatii. Practic, toata structura edificiului, descoperita in urma cercetarilor arheologice, va fi ingropata sub pavajul modern iar pozitia ei va fi sugerata prin cateva linii de culoare diferita, scrie ziuadevest.ro.
Arheologul Alexandru Hegyi, doctorand al Universitatii de Vest din Timisoara a lansat a lansat la inceputul lunii august petitia online ”SALVATI PATRIMONIUL ARHEOLOGIC AL ORASULUI TIMISOARA”. In prima luna petitia a adunat aproape 700 de semnaturi. Acum initiatorul actiunii aduce petitia din mediul online in strada si organizeaza joi, 10 septembrie 2015, incepand cu ora 17, o vizita ”turistica” la cele mai spectaculoase vestigii descoperite in centrul Timisoarei: Baile turcesti. 
”Si pentru ca solutia ingroparii lor este gaselnita distructiva a unor pseudospecialisti, agreata de administratia locala, suntem hotarati sa pazim baile turcesti si sa spunem NU unui act ireparabil si sa-l impiedicam. Altminteri, o data cu ingroparea bailor turcesti se vor ingropa si drepturile comunitatii de a apara istoria si patrimoniul orasului de actele devastatoare ale unor decidenti vremelnici. Pozitionata in apropierea moscheii, cladirea hamam-ului avea un rol deosebit in viata societatii islamice de la Timisoara, iar scoaterea ei la lumina fara a perima informatia arheologica si istorica s-a dovedit o provocare, mai ales datorita faptului ca acest ansamblu de cladiri este unic, la ora actuala, in Romania. Cercetarea cladirii bailor, cu ziduri groase de peste 1 m, cu o dimensiune impresionanta (aprox. 33x13 m) necesita o metodologie de abordare foarte bine stabilita datorita faptului ca acest edificiu TREBUIA INTEGRAT IN CIRCUITUL TURISTIC AL PIETEI. Situatia interna este si ea una deosebita atat din punct de vedere arheologic, istoric dar si tehnic. Sistemul de incalzire, de tip hypocaust, preluat de catre turci pe filiera bizantina, este asemanator celui folosit de romani. Din nefericire, toate aceste descoperiri vor fi ingropate pentru totdeauna sub pavimentul peste care mii de oameni vor trece ignorand un panou sec. Sa nu uitam ca in proiectul initial de restaurare a centrului istoric s-a prevazut integrarea zidurilor bailor turcesti in peisajul pietei, prevedere viciata de niste propuneri care vizeaza strict interesul unor oameni dezinteresati de cultura. Pseudospecialistii din cadrul firmei SC Corint SRL, cu un istoric nu foarte fericit, care au propus ingroparea bailor, au fost incununati de esec in toate proiectele pe care le-au desfasurat in Romania. Oare de ce Timisoara le primeste parerile fara nici un fel de critica? Comisia Nationala a Monumentelor a decis fara ca nici unul dintre membri sai sa fie prezent in teren, iar administratia este fericita cu o varianta ieftina si extrem de proasta pentru imaginea orasului. Pana la urma, expunerea unor astfel de vestigii este si o chestiune de imagine, care nu prea pare sa conteze mai ales in contextul in care ne dorim Timisoara capitala culturala europeana. Consideram ca doar opinia publica mai poate schimba ceva fiindca, in final, patrimoniul arheologic este un bun al comunitatii. In acest context, va invitam sa luati parte alaturi de noi, joi 10 septembrie, ora 17, la protestul organizat in Piata Libertatii, unde vom spune raspicat: NU ACCEPTAM INGROPAREA ISTORIEI ORASULUI TIMISOARA,” spune Alexandru Hegyi.

bega primaria timisoara
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1205 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006015 (s)