News Flash:

Un judecator CCR acuza presiuni de la Cotroceni. Care este reactia Administratiei Prezidentiale

15 Iunie 2018
885 Vizualizari | 0 Comentarii
curtea constitutionala1

Judecatorul CCR, Petre Lazaroiu, acuza presiuni din partea Palatului Cotroceni, spunand ca a avut o discutie cu un consilier prezidential, care i-a vorbit despre mandatul de revocare a sa din functie.
Petre Lazaroiu a confirmat, pentru MEDIAFAX, discutia cu consilierul prezidential Simina Tanasescu, ce a avut loc in cursul zilei de joi. Judecatorul CCR a afirmat ca discutia a avut loc la solicitarea consilierului prezidential.

"Nu m-a chemat la Cotroceni, ca nici nu m-as fi dus, ci ca am avut o intalnire cu dansa. E adevarat ca dansa a dorit sa discute cu mine si nu eu am cautat-o", a spus Petre Lazaroiu.

Precizarile vin dupa ce acesta a declarat, pentru DCnews ca a existat o discutie cu Simina Tanasescu, aceasta vorbind despre un decret de revocare a sa din functia de magistrat al Curtii.


"Ieri, 14 iunie, orele 14:30 - 15:00, am avut o intalnire cu consilierul prezidential pe probleme juridice, doamna Simina Tanasescu. Printre altele, mi-a spus ca are o sarcina ingrata si, cand am ajuns in birou la dansa, mi-a aratat pe o hartie, care a circulat acum ceva vreme de la fundatia VeDem Just care cerea, nici mai mult, nici mai putin, presedintelui CCR sa puna in discutie mandatul meu. I-am spus ca este o aberatie, dar dumneaei mi-a zis ca presedintelui i se cere un decret de revocare a mea din functie. I-am spus ca presedintele nu are aceasta prerogativa, pentru ca revocarea se face doar de catre plenul CCR. Mi-a raspuns: `Da, asa este, numai ca daca noi nu dam curs si presedintele nu emite decretul, asociatia ne va da in judecata, iar daca-l emitem, ne vei da tu in judecata. Zic: `Evident ca o sa va dau in judecata`. Nu stiu daca doamna profesor a vorbit in nume personal sau in numele presedintelui, dar, dupa felul in care am fost anuntat, dupa felul in care s-a purtat discutia, cred ca se intentioneaza emiterea unui decret, chiar daca este fara valoare juridica, de revocare a mea. Repet, presedintele nu are posibilitatea legala de a da acest decret. Problema nu ar fi atat a mea, cat a CCR. Daca se da un astfel de decret si eu il voi contesta, fireste, pana se pronunta justitia, presedintele poate spune: Nu o revoc pe doamna Kovesi, intai trebuie sa ma lamuresc cum e cu mandatul lui Lazaroiu. Textul care mi-a permis sa fiu numit pentru un mandat intreg este in vigoare. Ideea de baza este ca se vrea neaparat sa fie creata o presiune", a declarat Petre Lazaroiu, pentru DCnews.

La scurt timp a reactionat si Cotroceniului, care anunta ca acel consilier prezidential este in concediu.

"Consilierul prezidential doamna Simina Tanasescu s-a intalnit joi, 14 iunie a.c., cu judecatorul Petre Lazaroiu la sediul Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti pentru a-i inmana acestuia doua carti de specialitate pe zona dreptului financiar. Mentionam ca in aceste zile consilierul prezidential Simina Tanasescu se afla in concediu de odihna tocmai pentru ca desfasoara activitati didactice. In acest context, a avut loc o discutie pur teoretica pe marginea solicitarii asociatiei civice VeDem Just, o discutie tehnica, intre doi profesionisti de drept constitutional, care nu a implicat in niciun fel institutia Presedintelui Romaniei. Drept urmare, sunt complet neadevarate si nefondate orice fel de speculatii sau insinuari cu privire la eventuale presiuni exercitate asupra judecatorului Petre Lazaroiu", se arata intr-o pozitie a Administratiei Prezidentiale.

Petre Lazaroiu, unul dintre cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale a Romaniei, a fost numit in functie in anul 2008, de catre presedintele Romaniei de atunci, pentru un mandat de 2 ani, iar de la 2 iunie 2010 pentru un mandat complet de 9 ani.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, in 5 iunie, fiind intrebat de situatia lui Lazaroiu, ca "e foarte regretabil sa avem aceasta situatie".

"Da, consider ca este o problema si nu este deloc o problema simpla. Intr-adevar, toata lumea se asteapta ca primul actor care respecta cu sfintenie Constitutia sa fie chiar Curtea Constitutionala si afla in ultima vreme ca au aparut indoieli, au aparut semne de intrebare printr-o decizie a Curtii, care chiar ea declara ca un mandat nu poate sub nicio forma depasi noua ani. In fapt, este un judecator care se afla deja de zece ani acolo. Nu e simplu sa transam aceasta chestiune, dar e foarte regretabil sa avem aceasta situatie, fiindca prin tolerarea acestor mandate mai lungi, ca sa nu ma exprim altfel, chiar Curtea Constitutionala s-a pus singura in situatia sa-i fie chestionata respecterea suprematiei Constitutiei, asa cum scrie in Constitutie”, a declarat Klaus Iohannis.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1334 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006706 (s)