News Flash:

Ultimul termen in dosarul "Gala Bute", amanat pentru o data ulterioara. Denuntatorul Adrian Gardean va fi adus cu mandat

13 Aprilie 2018
1017 Vizualizari | 0 Comentarii
Adrian Gardean

Instanta suprema a decis, vineri, amanarea ultimului termen in dosarul "Gala Bute" pentru data de 9 mai, avand in vedere ca Adrian Gardean, martor denuntator in aceasta cauza, nu s-a prezentat, acesta urmand sa fie adus la instanta cu mandat.
In cadrul termenului desfasurat vineri la instanta suprema, avocatul Elenei Udrea a anuntat ca fostul ministru are calitatea de refugiat politic in Costa Rica si ca a depus inscrisuri in acest sens. Mai exact, Veronel Radulescu a precizat ca Elena Udrea are carnet de refugiat valabil pe un an si ca acest statut o protejeaza de eventuale cereri de extradare.

"Ne aflam intr-o situatie fara precedent dupa '89, Revolutia de atunci, cand un cetatean roman al unui stat de drept, membru al Uniunii Europene, obtine statutul de refugiat politic. In prezent, doamna Udrea a primit din partea statului Costa Rica statutul de refugiat politic in baza Conventiei pentru refugiati din 1956. (...). In 21 martie, i s-a acordat acest statut si asa cum am prezentat in instanta, acest statut o protejeaza de eventualele cereri de extradare. Pe de alta parte, ii acorda toate drepturile de a i se facilita dreptul la aparare in stat", a declarat avocatul Veronel Radulescu, vineri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Procurorul DNA a spus insa, in sala de judecata, ca statutul de refugiat politic nu a fost obtinut.


"Nu rezulta nicaieri in acel document ca i s-a dat statutul de refugiat. Se arata ca exista un interviu acolo cand ea sustinea in fata noastra ca e in imposibilitatea de a se prezenta aici. Documentele au titlu provizoriu si evidentiaza ca i se permite sederea si nicidecum ca are statut de refugiat. Luati act de natura tendentioasa de traducere a documentelor. Se vorbeste in actul respectiv de un carnet provizoriu", a spus procurorul DNA in fata instantei.

Totodata, avocatul Elenei Udrea a cerut ca aceasta sa poata fi audiata prin videoconferinta sau prin comisie rogatorie.

Ulterior, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au hotarat ca Elena Udrea nu a primit statut de refugiat politic in Costa Rica intrucat, din inscrisurile prezentate de avocati, reiese ca a depus doar o solicitare in acest sens, aflandu-se de fapt in procedura de obtinere a acestui statut. Judecatorii au respins si cererea ca fostul ministru sa fie audiat la distanta.

Instanta suprema a stabilit un nou termen pentru data de 9 mai, atunci cand va fi adus cu mandat Adrian Gardean, martor denuntator in dosar, care nu s-a prezentat la termenul de vineri.

In dosarul Gala Bute, Elena Udrea a fost condamnata, in prima instanta, in martie 2017, la sase ani de inchisoare pentru mai multe fapte. In acelasi dosar, fostul consilier al Elenei Udrea, Stefan Lungu, a fost condamnat la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare, iar fostul director al Companiei Nationale de Investitii, Ana Maria Topoliceanu, a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare. Tudor Breazu a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare pentru complicitate la luare de mita, Dragos Botoroaga la doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare, in timp ce fostul secretar general in MDRT, Gheorghe Nastasia, a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu suspendare pentru luare de mita.

Fostul presedinte al Federatiei Romane de Box, Rudel Obreja, a fost condamnat de instanta suprema la patru ani de inchisoare pentru complicitate la luare de mita, cinci ani de inchisoare pentru evaziune fiscala si trei ani pentru inca o infractiune de evaziune fiscala, instanta contopind pedepsele si dispunand o pedeapsa de cinci ani de inchisoare cu executare.

Pe de alta parte, fostul ministru Ion Ariton a fost achitat pentru infractiunile de participatie improprie la abuz in serviciu si folosirea influentei.


instanta suprema adrian gardean dna
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1282 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006580 (s)