News Flash:

Udarea grădinii de legume pe timp caniculă. Sfaturi – nu uda plantele, ci solul

29 Iulie 2016
1629 Vizualizari | 0 Comentarii
uda gradina
Gradina de legume trebuie udata cu mare atentie pe timp de canicula! Sunt cateva reguli de baza privind momentul zilei sau modul in care stropirea se impune pentru a ajuta plantele sa treaca cu bine de arsita verii.
Zilele toride de vara sunt pentru legumicultori un adevarat cosmar. Incalzirea excesiva a solului are consecinte grave asupra dezvoltarii corespunzatoare a plantelor din gradina. Caldura nu doar ca usuca excesiv solul si afecteaza planta, dar o temperatura ridicata a pamantului unde se dezvolta planta face imposibila absorbtia de catre legume a necesarului de elemente nutritive din sol. Toate aceste consecinte negative nu fac altceva decat sa duca la obtinerea unor plante insuficient dezvoltate, in timp ce productia de legume scade simtitor.
Pentru a combate efectele caniculei nu este suficient sa uzi din abundenta plantele din gradina, extrem de importanta este si norma de udare, apa folosita la irigat, precum si momentul pe care ti-l alegi pentru a le asigura legumelor necesarul de apa de care au atata nevoie in aceasta perioada. Pentru rezultate cat mai bune atunci cand vine vorba de udarea si ingrijirea gradinii de legume in zilele caniculare, Agrointeligenta iti prezinta o serie de reguli pe care trebuie sa le respecti in aceasta perioada.
1. Respecta un interval de udare a legumelor
Chiar daca ai in gradina o diversitate de legume care necesita cantitati de apa diferite, este indicat ca la aplicarea normei de udare sa respecti un anumit interval de timp. Cu toate astea, nu exista o formula secreta care sa-ti spuna exact la ce interval de timp trebuie sa faci udarea, pentru ca plantele tale sa nu aiba de suferit pe timp de canicula. In general, in sezonul estival este bine sa faci o udare profunda la fiecare 2-5 zile, in functie de cat de ridicate sunt temperaturile, in timp ce primavara si toamna la fiecare 5-10 zile.
2. Udarea se face dimineata devreme
Dimineata, inainte ca soarele sa se arate sus pe cer, este cea mai buna perioada de udare a plantelor pe timp de canicula. Cantitatea de apa pe care o torni la radacini ajuta plantele sa faca fata stresului din timpul zilei, cand temperaturile devin insuportabile. Apa de dimineata le ajuta sa creasca fara intrerupere.
Este buna si udarea de seara, dar aceasta trebuie facuta dupa apusul soarelui. Udarea legumelor seara, fata de udarea lor dimineata prezinta dezavantajul ca plantele ofilite din cauza caldurii isi pot recapata vigoarea, insa dezvoltarea lor este stopata pentru o perioada.
Plantele nu se uda niciodata in timpul zilei, deoarece diferenta mare de temperatura si vaporii de apa ce se vor ridica din sol vor afecta plantele in mod negativ, putand duce pana la moartea acestora.
3. Ofera-le legumelor suficienta apa
Cerinte potrivite de udare inseamna ca apa trebuie sa ajunga in cantitate suficienta la radacini. Cantitati prea mici de apa, de cele mai multe ori, acopera doar stratul superficial al solului, fara sa ajunga la radacini. Cerinte potrivite de udare inseamna, de asemenea, ca plantele de cultura sunt, in mod special, dependente de o umiditate constanta a solului, pe toata perioada dezvoltarii lor, pana la coacere si recoltare.
4. Uda legumele chiar si atunci cand ploua
Dupa o perioada indelungata de canicula, timp in care solul s-a uscat mult prea tare, nici macar o ploaie de vara nu poate fi suficienta pentru a reface carentele de apa. De aceea, specialistii recomanda udarea legumele chiar si atunci cand ploua. Suna ciudat, insa gestul tau are un efect benefic, mai ales daca este vorba despre niste ploi pasagere, de scurta durata, care nu pot reface umiditatea solului, in masura in care plantele au nevoie de el.
5. Adauga compost si elimina buruienile din gradina
Aceste doua actiunii sunt obligatorii pe de o parte pentru a elimina din gradina plantele care pot concura pentru apa si elemente nutritive cu legumele tale, iar pe de alta parte aplicarea compostului asigura legumelor o vigoare mai mare si deci pot lupta mult mai eficient cu canicula. Astfel ca, tot la fel cum tu ai nevoie de vitamine pentru a-ti intari sistemul imunitar, la fel au nevoie si plantele, mai ales pe timp de canicula, cand nu gasesc prea multa apa in sol. Adauga compost la radacinile legumelor ti uda bine zona din jurul plantei, astfel te asiguri ca nutrientii din compost ajung acolo unde trebuie, adica la radacinile plantelor.
Extrem de important este si eliminarea buruienilor din gradina. Buruienile trebuie eliminate din gradina ta pe timp de canicula, deoarece isi intind foarte mult radacinile in cautarea apei, le intind atat de mult, incat ajung in zona legumelor tale, furandu-le pana si ultimul strop de apa. Acesta este motivul pentru care trebuie acordata o atentie deosebita eliminarii buruienilor din gradina de legume, mai ales in perioadele caniculare.
6. Nu uda legumele, ci solul
Nu stropi legumele cu apa, ci doar solul. Chiar daca intentia ta este de a le revigora, efectul este exact opus. Aerul uscat si razele puternice ale soarelui vor duce la oparirea frunzelor si a legumelor si implicit la ofilirea plantei. De asemenea, este important ca la aplicarea normelor de udare sa pastrati frunzele legumelor uscate. Frunzele ude devin frunze bolnave – lasate cu apa peste noapte, ele reprezinta mediul propice pentru dezvoltarea mucegaiurilor. Frunzele care sunt ude, in soare capata urme de arsuri usoare, care pot afecta dezvoltarea armonioasa a legumelor din gradina ta.
7. Evita suprasaturarea solului cu apa
Suprasaturarea cu apa a solului duce la impiedicarea desfasurarii procesului de respiratie la nivel de radacina, in consecinta celule radacinilor se ineaca fara oxigen si astfel legumele din gradina ta vor muri. Pe timp de canicula, cea mai buna cale de a mentine sanatatea legumelor este sa le oferi apa atat cat sa permiti radacinilor sa se umezeasca. Este contraindicata udarea excesiva a legumelor, apa nu trebuie sa pluteasca deasupra solului.
Cantitatea de apa de care legumele au nevoie difera de la o planta la alta. Asadar trebuie sa cunosti foarte bine necesitatile fiecarei plante. In principiu este indicat ca in perioada verii sa uzi gradina de legume o data la 2-5 zile.
Gabriela Gimbasanu – AGROINTEL.RO
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1324 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007595 (s)