News Flash:

Tu stii care este diferenta dintre cartofii albi si cei rosii? Afla aici si vezi cum sa-i alegi corect

29 Octombrie 2017
4124 Vizualizari | 1 Comentarii
cartofi
La nivel mondialcartofii sunt consumati zilnic in peste 120 de tari, de peste un miliard de oameni. Federatia Cartofului a aratat ca fiecare roman consuma, in medie, 94 de kg de cartofi pe an, asa ca, nu este de mirare ca aceste legume au o utilizare diversificata in bucataria noastra. Fie ca ii preparam in supe, ciorbe, ii gatim piure, fierti sau copti, la cuptor, ori la abur, prajiti sau chipsuri, cartofii sunt recunoscuti pentru numeroasele beneficii pe care le au asupra sanatati.


Fiind una dintre cele mai apreciate si consumate legume, cartoful este un aliment foarte bogat in carbohidrati si amidon. Insa atunci cand mergem la cumparaturi, pe langa faptul ca suntem atenti la forma, textura si prospetimea lor, un alt criteriu pe care trebuie sa il avem in vedere este culoarea.


Daca si tu te-ai intrebat care este diferenta dintre cartofii albi si cei rosii, ei bine, trebuie sa stii ca alegerea dintre cele doua tipuri de cartofi tine de gusturile tale, dar si de tipul de preparat pe care vrei sa il gatesti. Important este, totusi, ca atat cartofii albi cat si cei rosii au beneficii asemanatoare, iar nutrientii pe care ii contin sunt similari.


Totusi, te putem ajuta sa te decizi care culoare merita un loc in planul tau de nutritie. Diferentele de culoare dintre diferitele tipuri de cartofi sunt date de caroten si continutul de flavonoide antioxidante. Insa prezenta acestor substante nu influenteaza continutul de carbohidrati din cartofi.


Daca totusi, inca nu te-ai hotarat care sunt cartofii pe care ii vei alege data viitoare cand vei merge la cumparaturi, iti propunem mai jos o mica comparatie.


Un cartof rosu copt de dimensiune medie contine 154 de calorii, 34 de grame de carbohidrati si mai putin de 1 gram de grasime. In cazul unui cartof alb de aceeasi dimensiune, gatit in acelasi mod, vorbim despre 163 de calorii, 36 de grame de carbohidrati si mai putin de un gram de grasime, arata cei de la Livestrong.com. Potrivit aceleiasi surse, cartofii rosii contin 3,1 grame de fibre (12% din necesarul zilnic al unei femei si 8% din cel al unui barbat). In cazul celor albi, cantitatea de fibre este asemanatoare, aproximativ 3,6 grame.


Cum alegem cartofii


In general, cartofii albi sunt potriviti atunci cand vrei sa ii gatesti prin fierbere, insa sunt extrem de gustosi si in supe, prajiti, sau piure. De cealalta parte, cartofii rosii sunt excelenti in tocanite, salate, ciorbe, dar si copti sau prajiti.


Potrivit whfoods.org, vei avea parte de mai multe fibre si minerale daca vei alege sa cumperi cartofi mai mici, indiferent de culoarea lor.


Cum pastram cartofii


Pentru a incetini procesul de descompunere a amidonului, cartofii trebuie depozitati in spatii cat mai aerisite, de preferabil in incaperi cu putina lumina, la temperaturi care sa nu treaca de 10 grade Celsius. Este bine de stiut ca acestia nu trebuie depozitati nici la soare, nici in frigider, asta deoarece se vor altera foarte usor.

mondial cartofii cartofi legume
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Emilia  | #10250
Poate era bine de specificat de fapt continutul de amidon care face diferenta intre
diferitele tipuri de cartof
Adauga comentariu

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1165 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007013 (s)