News Flash:

Tu stiai asta? Acesta este adevaratul motiv pentru care ti se face pielea de gaina atunci cand este frig!

10 August 2017
1341 Vizualizari | 0 Comentarii
piele gaina
Contractiile provoaca de asemenea ridicarea firelor de par atunci cand organismul simte senzatie de frig sau pe cea de teama.
Fenomenul este mult mai vizibil la mamiferele cu blana, atunci cand acestea isi zbarlesc blana, iar stratul de aer aparut intre peri si piele serveste ca un un strat suplimentar izolator contra frigului. Cu cat mai gros si mai des este stratul de blana, cu atat mai multa caldura este retinuta.
Parul mamiferelor cu blana se mai ridica si in momentul in care acestea sunt atacate, pentru ca astfel animalul respectiv pare mai mare si mai periculos pentru potentialul agresor. In timpul formarii „pielei de gaina” organismul este incalzit suplimentar de tensiunea musculara provocata de piloerectie.
Oamenii experimenteaza senzatia de „piele de gaina” nu doar cand resimt frigul, dar si in situatii cu mare incarcatura emotionala, cum ar fi atunci cand participa la propria nunta, stau pe un podium si asculta imnul national, asculta un cantec care le trezeste amintiri care i-au marcat profund sau vizioneaza filme din categoria horror.
Denumit in termeni medical-stiintifici cutis anserina sau reflexul pilomotor, acest fenomen fiziologic nu apare doar atunci cand organismul resimte frigul sau senzatiile de teama si cele incarcate emotional, ci este si un simptom clasic al unor afectiuni precum epilepsia, unele tumori ale creierului sau ale hiper-reflxului autonom. Reflexul pilomotor este omniprezent si in cazul consumatorilor de droguri de inalt risc precum heroina si se manifesta atunci cand aceste persoane nu-si procura in timp dozele.
La oameni, reflexul pilomotor apare cel mai frecvent pe antebrate, dar poate apare si in regiunea pieptului, gatului, picioarelor sau altor zone corporale cu pilozitate. La unii oameni se poate manifesta si in regiunea fetei sau pe cap.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1122 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006261 (s)