News Flash:

TRUCURI nestiute pentru toate gospodinele. Care este cel mai bun ulei pentru prajit si care este indicat in salate

30 Martie 2016
4526 Vizualizari | 0 Comentarii
ulei de evitat
Fie ca vorbim de alimente prajite, de mancaruri sofisticate sau pur si simplu despre delicioase salate, care pot fi consumate in orice anotimp din an, uleiul are un rol esential in gastronomie, pentru ca da gust preparatelor si aduce, de cele mai multe ori, un aport important de vitamine. Daca pentru salate este din ce in ce mai clar pentru toata lumea ca uleiul de masline este unul benefic pentru organism, problema se pune cand e vorba de prajeli. Romanii folosesc cel mai des uleiul de floarea soarelui, pentru ca este si mai ieftin, si mai versatil. Medicii atrag atentia, insa, ca prajit la temperaturi ridicate este periculos.    “Eu recomand uleiul de florea soarelui, dar nu pot spune care este cel mai bun pentru gatit. Am vazut ca se folosesc si alte uleiuri al moda, cum sunt ulei de masline, de in, de cocos, dar eu il recomand pe cel de floarea soarelui, presat la rece. Uleiul devine periculos atunci cand este gatit prea tare. El se comporta ca orice element care are hidrocarburi si care este folosit foarte mult si la temperaturi foarte ridicate. Ele fac rau organismului, in general. Uleiul reprezinta un aport de grasime, pana la urma, care se aduce organismului si nu face rau, numai sa nu fie foarte mult folosit si la temperaturi foarte ridicate”, explica dr Mihai Abramescu, medic primar in gastroenterologie.



Uleiul de floarea-soarelui contine vitamina E, un antioxidant puternic, dar si alte vitamine. Se foloseste des in salate sau in preparate dupa ce au fost fierte si racite (supe, ciorbe, legume si mancaruri la cuptor).   Cel mai bun ulei pentru prajit Nimeni nu rezista tentatiei de a savura o delicioasa friptura gatita la tigaie sau o portie zdravana de cartofi prjiti peste care se prepara din belsug branza sau permazam. Medicii spun, insa, ca folosirea uleiului la prajit poate dauna organismului. Pentru a reduce efectul negativ al acestui mod de preparare este bine de stiut ca uleiul rafinat de palmier nehidrogenat este cel mai bun la prajit. La fel de bun este uleiul rafinat de cocos nehidrogenat si uleiul rafinat de masline.  

Uleiul de palmier nu contine colesterol, este usor de absorbit si digerat si rezista la temperaturi de 230 de grade. De asemenea, uleiul de masline rezista la temperaturi de peste 190 de grade. In comparatie, uleiul de floarea-soarelui rezista la temperaturi de cel mult 170 de grade, ceea ce inseamna ca dupa acest prag, incepe sa se descompuna emanand substante cancerigene.  

alimente prajite floarea soarelui gastroenterologie
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0788 (s) | 35 queries | Mysql time :0.017262 (s)