News Flash:

Tratamente vechi cu puteri vindecatoare. Adunate din caietele calugarilor

6 Ianuarie 2018
1292 Vizualizari | 0 Comentarii
leac vechi

Interesul viu de care se bucura plantele si tratamentele stravechi legate de ele se afla in mare crestere in ultimul timp.
Tehnicizarii excesive a lumii in care traim i se opune preocuparea pentru comorile inca nedezgropate ale naturii, de mare folos sanatatii tot mai precare a omului contemporan. Iar mare parte dintre aceste invataturi legate de plante au fost adunate in manastirile din Evul Mediu, care foloseau si ca asezaminte pentru bolnavi. Imbinate cu rugaciuni, mii de retete au fost stranse in carti ce se afla si astazi in rafturile bibliotecilor din manastirile Europei, o comoara de sfaturi simple, eficiente si la indemana oricui. In fapt, noi leacuri de sanatate, pe care vi le punem la dispozitie, in speranta de a va fi de folos.

Lemnul-Domnului

Conform parerii medicilor medievali, Lemnul-Domnului (sau salvia europeana) are un grad de eficienta foarte ridicat. Samanta lui are, mai ales, un puternic efect sicativ (de uscare) si, prin fierbere, se obtine un decoct care combate cu succes nevralgiile sau durerile de piept. Decoctul vindeca, de asemenea, astmul, tusea, durerile de spate si starile de isterie.
* Macerat in vin, Lemnul-Domnuluiare - in plus - un efect diuretic, purgativ, emenagog si calmant (in cazul gutei). Cand este ars, mirosul lui alunga serpii, iar folosit sub forma de bautura neutralizeaza actiunea veninului.
* Lemnul-Domnului se foloseste si in caz de febra cu frisoane: se fierbe in apa, iar cu uleiul lasat la fierbere si cu planta propriu-zisa se frictioneaza corpul.
* Folosit ca bautura, distruge viermii intestinali, iar fiert in apa, cu miez de paine si de gutuie, si aplicat pe zonele bolnave, vindeca durerea sau inflamatia ochilor. Combinat cu grasime, dar si singur, Lemnul-Domnului (Artemisia abrotanum) faciliteaza extragerea din piele a aschiilor si spinilor. Pus sub perna, starneste pofta de dragoste, iar consumat ca bautura, neutralizeaza toate obstacolele ce i-ar putea sta acesteia in cale.

Pelinul

Se spune despre pelin ca are o eficienta de gradul unu si ca, oricum ar fi folosit, fortifica stomacul. Dar cel mai bine este sa fie fiert in apa de ploaie si baut dupa ce s-a lasat afara, in aer liber, sa se raceasca. Preparat astfel, pelinul este extrem de eficient in diverse afectiuni ale stomacului: elimina viermii, relaxeaza abdomenul si calmeaza durerile cele mai violente. Este diuretic si emenagog.
* Maruntit si amestecat in vin indulcit cu miere, impreuna cu putina lavanda, pelinul le este recomandat, ca bautura, femeilor in perioada ciclului. Acelasi efect se obtine daca se aplica pe pantece o compresa din lana, imbibata in amestecul respectiv.
* Amestecat cu rachita, lavanda si otet, pelinul combate starea de greata.
* Se poate fierbe, de asemenea, in vin, impreuna cu putina ruta, cu sare si cu piper, obtinand astfel o bautura care vindeca indispozitia stomacala.
* Combinat cu stanjenel, este foarte bun pentru piept, iar maruntit in otet sau ars, alunga tantarii.

* Inghitit crud, combate galbinarea, impreuna cu levantica vindeca ficatul, iar baut cu otet, calmeaza durerile de splina si este un antidot excelent impotriva ciupercilor otravitoare.
* Combinat cu vin, neutralizeaza efectele cucutei si ajuta la vindecarea ranilor produse de muscaturile animalelor.
* Masajul usor cu miere si pelin limpezeste vederea si face sa dispara vanataile.
* Fumul de pelin ars degaja canalul auditiv, iar planta maruntita, amestecata cu miere si aplicata pe urechi, usureaza scurgerea mizeriei care le obtureaza.
* Cataplasma cu pelin reduce, de asemenea, inflamatia produsa de o rana recenta, mai ales in zona capului.
* Mancarimea dispare, folosind doar cateva picaturi de decoct din pelin, iar planta macerata in vin combate raul de mare.
* Invelit intr-o panza si aplicat in zona inghinala, pelinul "dizolva", pare-se, tumorile. Pus sub perna bolnavului, fara stirea acestuia, il adoarme, datorita mirosului puternic.
* Cenusa de pelin inchide culoarea parului. Pus in dulapuri, alunga moliile, amestecat cu miere, reduce inflamatia limbii si face sa dispara paloarea din jurul ochilor.


* Aplicat sub forma de cataplasma, pe splina, pelinul descongestioneaza, iar amestecat cu miere si plasat in zona uterului, faciliteaza fluxul sanguin.
* Un decoct preparat din ulei si pelin proaspat, folosit sub forma de cataplasma, este foarte eficient in combaterea durerilor de stomac.
* Cerneala diluata cu vin in care s-a macerat pelin protejeaza manuscrisele de dintii soarecilor.
* Plinius aduce un elogiu virtutilor acestei plante si spune ca, in zilele de sarbatoare, romanii ofereau o cupa cu suc de pelin invingatorilor din intrecerile de care, convinsi fiind ca darul cel mai demn de un invingator era sanatatea, lucrul cel mai de pret dintre toate cele pe care si le poate dori un om.

Urzica

Urzica, pe care grecii o numesc acalyphe, isi datoreaza numele latin "aciditatii" sevei sale, care arde degetele celor care fac imprudenta s-o atinga cu mana. Inghitita cu vin, este buna impotriva icterului.
Din samanta de urzica amestecata cu miere rezulta o bautura care calmeaza colicile si tusea inveterata. Urzica serveste, de asemenea, la incalzirea plamanilor si la relaxarea abdomenului. Este o planta plina de virtuti, indiferent daca se consuma sub forma de pulbere combinata cu miere sau se bea sucul proaspat, amestecat cu vin.
* Cataplasmele din frunze de urzica, presarate cu putina sare, sunt eficiente impotriva ulceratiilor, a ranilor grave, a muscaturilor de caine si a blocarii glandelor parotide. Folosita in acest fel, urzica "aduna" carnea peste oasele dezgolite si opreste scurgerile daunatoare. Radacina ei, maruntita in otet si aplicata sub forma de cataplasma, "dizolva" tumorile stomacale si vindeca podagra si toate afectiunile articulare.
Acelasi efect se obtine prin aplicarea unor cataplasme cu uleiul in care s-a fiert radacina de urzica.
Sucul de urzica sau, pur si simplu, frunzele introduse in nari, fac sangele sa tasneasca. In schimb, frectionarea fruntii cu frunze opreste sangele care curge din nas.
* Un amestec de mirt si urzica, aplicat pe zona genitala, usureaza curgerea sangelui in timpul ciclului, iar cand uterul se lasa si inchide colul, masajul cu frunze de urzica il ajuta sa revina in pozitia normala.
* Semintele de urzica ii confera vinului virtuti afrodisiace, mult mai puternice decat frunzele maruntite, amestecate cu vin, miere si piper.
* Luata cu miere, urzica este excelenta impotriva pleureziei si a bolilor de plamani, iar macerata in vin dulce, este foarte diuretica.
* Cu urzica proaspata, fiarta in apa ca orice leguma, se obtine un decoct care relaxeaza abdomenul, iar gargara cu suc de urzica vindeca inflamatiile gatului.
* Masarea corpului cu uleiul in care au fiert urzici provoaca transpiratia. Si daca la patrupede se-ntampla ca femela sa respinga apropierea masculului, o frectie locala cu frunze retrezeste dorinta "amortita" a animalului.
* Si, nu in ultimul rand, frectionarea capului cu suc de seminte de urzica opreste caderea parului.
Aceleasi seminte, culese in timpul secerisului si puse la uscat, au o gama infinita de virtuti.

Usturoiul

Usturoiul, pe care grecii il numesc Scordeon Argive, are, conform medicilor invatati, o forta "imensa" de incalzire si de uscare. Mestecand sau masand pielea cu usturoi, se neutralizeaza muscaturile de sarpe si intepaturile de scorpion. Aplicat pe rana, impreuna cu putina miere, usturoiul cicatrizeaza muscaturile de caine. Mirosul usturoiului presat goneste insectele, inclusiv moliile. Iar prin fierberea lui cu vin, miere si otet, se obtine o bautura care distruge viermii intestinali.
* Combinat cu uleiul in care a fost fiert (cu coaja cu tot) si folosit sub forma de cataplasma, usturoiul e foarte eficient in tratarea muscaturilor veninoase, a contuziilor, impotriva durerilor si tumorilor la vezica.
* Hipocrat recomanda fumul de usturoi ars, lasat sa patrunda in uter, pentru eliminarea mai rapida a placentei.
* Fiert in lapte si consumat, usturoiul calmeaza durerile pulmonare.
* Durerile de cap cedeaza in fata unei cataplasme cu usturoi si fasole, fierte impreuna si aplicate pe tample.
* Cateva picaturi de untura de gasca impregnate cu usturoi si instilate in ureche au o eficienta extraordinara in calmarea durerilor.
* Fiert in apa, usturoiul combate tusea sau astmul, dar si copt, pur si simplu, pe plita, limpezeste vocea.
* Fiert in supa, el ii transmite acesteia virtuti vindecatoare, si ea diminueaza greutatile de urinare si defecare.
* Un plasture compus din usturoi pisat si untura de porc "dizolva" tumorile cele mai considerabile.
Usturoiul mancat dimineata, pe stomacul gol, este un protector impotriva problemelor importante pe care le pot produce sanatatii anumite locuri si ape, cand ele sunt schimbate prea des.


lemnul-domnului pelinul urzica usturoiul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1137 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006001 (s)