News Flash:

Traian Basescu a transmis un mesaj la comemorarea tricentenarului martiriului Sfintilor Brancoveni

17 August 2014
591 Vizualizari | 0 Comentarii
Traian Basescu
Presedintele Traian Basescu a transmis sambata un mesaj cu prilejul comemorarii a 300 de ani de la martiriul Sfintilor Brancoveni, aratand ca destinul brancovenilor dovedeste forta cu care un om a fost capabil sa schimbe in bine destinul tarii sale, chiar cu pretul jertfei.
”Doresc sa adresez salutul meu calduros cu prilejul comemorarii de astazi, comemorare plina de semnificatii deosebite pentru istoria si spiritualitatea romaneasca: tricentenarul martiriului Sfintilor Brancoveni. Sarbatoarea aceasta are loc, nu intamplator, intr-un timp si intr-un loc de care viata martirilor Brancoveni este profund legata”, arata presedintele in mesajul dat publicitatii de Administratia prezidentiala.
Traian Basescu aminteste ca Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a declarat anul 2014 drept ”Anul comemorativ al Sfintilor Martiri Brancoveni” in Patriarhia Romana, iar Biserica ”Sfantul Gheorghe - Nou” adaposteste trupul voievodului martir Constantin Brancoveanu adus in tara de catre sotia sa, doamna Maria, pentru a fi inmormantat in frumoasa ctitorie pe care voievodul a ridicat-o in capitala tarii.
”Este un eveniment important pentru Biserica Ortodoxa Romana, pentru credinciosii ortodocsi si, fireste, este un moment extraordinar de emotionant pentru noi toti, cei care am dorit sa cinstim impreuna memoria unui domnitor care a insemnat atat de mult in istoria noastra, in spiritualitatea si in cultura romaneasca. Privind in urma la ceea ce au daruit Brancovenii in istoria Romaniei, suntem invitati sa reflectam la exemplaritatea unui destin pe deplin asumat, in spiritul jertfei si al credintei marturisitoare”, arata presedintele.
El mentioneaza ca, fiind cunoscut si pretuit in intreaga Europa, Constantin Brancoveanu si-a sumat integral misiunea care i-a fost incredintata ca voievod al Tarii Romanesti: ”Intr-o perioada politica dificila, la confluenta dintre Rasarit si Apus, Constantin Brancoveanu a raspuns in egala masura vocatiei sale de om politic, dar si de ctitor si carturar, implinind, in chip stralucit, destinul domnitorului luminat, preocupat de arta si cultura, asemenea marilor principi ai Renasterii. De numele sau se leaga numeroase ctitorii in frumosul stil brancovenesc, Academia domneasca din Bucuresti infiintata la 1694, scoli superioare si biblioteci care au devenit centre de cultura rivalizand cu cele din Apusul Europei si, nu in ultimul rand, tiparirea Bibliei de la Bucuresti, prima editie integrala a Sfintei Scripturi scrisa in limba romana, toate acestea echivaland cu un inalt act de cultura si spiritualitate, prin care domnitorul a ramas in constiinta nationala”.
”Aceasta plurivalenta a preocuparilor sale ne face sa vorbim despre o «epoca brancoveneasca» intelegand prin aceasta o perioada de inflorire in spiritul unei unitati care, cu siguranta, a pregatit intrarea noastra in modernitate. Suntem un popor cu numeroase modele demne de urmat. Noi, contemporanii, avem privilegiul de a-i cinsti cum se cuvine pe Brancoveni si, totodata, datoria de a incerca sa le urmam exemplul. Ma bucur ca evenimentul de astazi readuce in constiinta nationala unul dintre cele mai stralucite figuri politice si culturale din istoria noastra medievala. Destinul Brancovenilor, urmat si de moartea lor martirica la Constantinopol in anul 1714, dovedeste forta cu care un om a fost capabil sa schimbe in bine destinul tarii sale, chiar cu pretul jertfei propriei vieti si aceea a fiilor sai”, adauga Traian Basescu.
”Curajul marturisirii, fermitatea in apararea adevarului si a dreptatii sunt conditiile fara de care destinul unei comunitati nu poate fi imaginat. Daca noi toti vom intelege si vom asuma cu deplina responsabilitate aceasta lectie de viata, vom avea sansa sa continuam destinul pe care voievodul Brancoveanu l-a dorit pentru poporul sau. Istoria evolueaza, antrenandu-ne in transformarile ei, si sunt convins ca este necesar, mai mult ca oricand, sa ne pastram fidelitatea fata de toate aceste repere care ne pot orienta spre progres, spre modernizare, spre dezvoltarea potentialului extraordinar de care dispunem. Am increderea ca sarbatoarea de astazi va fi un prilej de bucurie si de speranta pentru toti romanii si, mai ales, pentru cei care, avand respect pentru alegerea si jertfa martirilor Brancoveni, vor pastra vie amintirea lor”, isi incheie mesajul seful statului. Mediafax.ro

traian basescu constantin brancoveanu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1030 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013100 (s)