News Flash:

Traian Basescu a pierdut procesul cu CNCD privind declaratiile la adresa romilor

27 Iunie 2014
608 Vizualizari | 0 Comentarii
Curtea de Apel Bucuresti a respins vineri, ca neintemeiata, actiunea prin care presedintele Traian Basescu solicita anularea amenzii primite de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), dupa ce a afirmat ca multi romi nomazi "in mod traditional traiesc din ce fura".
Decizia instantei nu este definitiva iar seful statului poate face recurs.
Pe 10 februarie, CNCD a decis amendarea lui Traian Basescu cu 600 de lei, pe motiv ca declaratiile facute de seful statului in 2010 privind romii care 'traiesc din ce fura' reprezinta discriminare si incalca dreptul la demnitate al persoanelor de etnie roma.
"Afirmatia domnului presedinte Traian Basescu din data de 3 noiembrie 2010, conform careia dintre romii nomazi 'foarte putini vor sa munceasca. Multi dintre ei, in mod traditional, traiesc din ce fura' reprezinta discriminare si incalca dreptul la demnitate al persoanelor de etnie roma, conform art. 2, alin. (1) coroborat cu art. 15, din O.G. 137/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Reclamatul a fost sanctionat cu amenda contraventionala in cuantum de 600 lei", arata CNCD.
CNCD afirma atunci ca amenda a fost data tinandu-se cont de faptul ca presedintele Traian Basescu 'nu se afla la prima fapta de discriminare'.
In noiembrie 2010, presedintele Traian Basescu declara ca multi dintre etnicii romi din Romania traiesc din castigurile obtinute prin furt, insa autoritatile de la Bucuresti nu le pot interzice libera circulatie in Uniunea Europeana.
Aflat la acea data intr-o vizita oficiala in Slovenia, presedintele Basescu a fost intrebat de o jurnalista slovena in legatura cu masurile luate de autoritatile romane in privinta romilor.
"Mai avem o problema care trebuie spusa si care face dificila integrarea romilor nomazi — foarte putini vor sa munceasca. Multi dintre ei, in mod traditional, traiesc din ce fura. Daca nu vom recunoaste cinstit si problemele pe care le are etnia insasi si problemele pe care le avem noi in a cunoaste etnia, nu vom gasi solutia problemei", a raspuns seful statului.
De asemenea, el a sustinut ca atunci cand era primar al Bucurestiului le-a oferit locuri de munca unor romi nomazi, la salubrizare, insa acestia le-au abandonat.
AGERPRES

traian basescu combaterea discriminarii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1169 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017914 (s)