News Flash:

TRAGEDIE! Pilotul si o asistenta medicala au murit in urma prabusirii avionului in Muntii Apuseni. Epava a fost gasita dupa 7 ore!

21 Ianuarie 2014
1508 Vizualizari | 0 Comentarii
Adrian Iovan, care pilota avionul aterizat fortat în Muntii Apuseni, este persoana decedata în accidentul aviatic, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din MAI. O studenta ranita grav în accident a încetat din viata, în ciuda interventiei echipei de prim ajutor care i-a facut manevre de resuscitare, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale. Toti ranitii au fost adusi la UPU 1 Cluj. Toate cele sapte persoane din avionul care a aterizat fortat au fost gasite de un padurar.
PILOTUL ADRIAN IOVAN A MURIT
Dan Mircea Petrescu, din cadrul Salvamont Bihor, a declarat ca pilotul este mort si ca avionul "este facut praf".
"O persoana a fost dusa pe brate la un drum, iar ceilalti cinci raniti au venit pe picioarele lor, însa niciunul nu este bine. Va dati seama ca este un avion care a cazut. Avionul este facut praf", a spus Petrescu.
Pilotul Adrian Iovan avea o experienta de peste 16.000 de ore de zbor si licentele în termen de valabilitate, potrivit Ministerului Transporturilor.
Iovan avea 55 de ani si o cariera de zeci de ani ca pilot la Tarom si BlueAir.
Dupa pensionare, el le preda studentilor din anii terminali ai Scolii de Piloti si pilota avioane de mici dimensiuni.
UPDATE 8:47 Procurorii au dispus ca autopsiile pentru Iovan si pentru studenta sa fie facute la Câmpeni
Procurorii au dispus ca autopsiile în cazul pilotului Adrian Iovan si al studentei sa fie facute la Câmpeni (Alba), localitate în care se afla trupurile neînsufletite ale acestora, afirma conducerea IML Cluj, care initial anuntase ca pilotul si fata vor fi adusi la Cluj.
Seful IML Cluj, Marius Vartic, a declarat, marti dimineata, corespondentului MEDIAFAX ca procurorii din Alba au dispus ca autopsia sa nu se mai faca la Cluj.
"Procurorii din Alba au dispus ca autopsia pentru cele doua persoane decedate în accidentul din Apuseni sa nu se mai faca la IML Cluj, ci la Câmpeni, judetul Alba. Masina pe care am trimis pentru ridicarea cadavrelor a fost rechemata la Cluj", a spus Vartic.
Initial, el spunea ca autopsiile vor fi facuta la IML Cluj, fiind trimisa la Câmpeni o masina pentru preluarea celor doua victime.
UPDATE 8:24 Trupul lui Adrian Iovan, scos din avion si dus la un centru din Câmpeni, de unde va fi preluat de IML
Trupul pilotului Adrian Iovan a fost scos din avion de catre echipe de descarcerare ale inspectoratelor pentru situatii de urgenta din judetele Bihor si Cluj si dus la Centrul de Primiri Urgente Câmpeni, judetul Alba, unde se afla si în prezent. La centrul din Câmpeni a fost dus si trupul neînsufletit al tinerei.
Seful Institutului de Medicina Legala Cluj, Marius Vartic, a declarat, marti dimineata, corespondetului MEDIAFAX ca a trimis o masina la locul accidentului pentru ridicarea trupurilor celor doua persoane decedate - pilotul Adrian Iovan si studenta care se afla în avionul prabusit.
"Am trimis marti dimineata dupa ora 7.00 o masina pentru a aduce cadavrele celor doua persoane decedate în accidentul de avion din Apuseni, la dispozitia Politiei. Vor ajunge la IML Cluj în jurul amiezii si vom efectua autopsia lor", a spus Vartic.
UPDATE 8:06 Studenta decedata a fost gasita în stop cardio-respirator, în hipotermie severa
Studenta care si-a pierdut viata, luni, în accidentul aviatic produs în Muntii Apuseni a fost gasita în stop-cardio respirator de catre echipajele care au ajuns la fata locului, avea multiple fracturi si traumatisme si hipotermie severa, a declarat medicul sef al UPU Cluj, Adela Golea.
Medicul sef al UPU Cluj, Adela Golea, a declarat, marti dimineata, ca tânara a fost gasita în stop cardio-respirator, avea traumatisme craniene, fracturi la membre, la bazin, la coloana cervicala si era în stop cardio-respirator, cu temperatura corpului de 18 grade.
Ea a precizat ca s-a încercat resuscitarea tinerei pe toata durata interventiei de coborâre a celorlalte cinci victime, însa manevrele au esuat.
Tânara era studenta în anul V la Institutul de Medicina Militara din Bucuresti.
UPDATE 6:15 Ranitii în accidentul aviatic sunt constienti, fiind internati la terapie intensiva
Medicul sef al UPU Cluj, adela Golea, a declarat, marti dimineata, ca toate cele cinci persoane ranite în accidentul aviatic de la granita judetelor Alba si Cluj sunt constiente si au fost internate la Terapie Intensiva, nefiind necesar transferul pacientilor în alte orase.
"În serviciul de Primiri Urgente au fost aduse cinci victime, constiente toate, stabile hemodinamic si respirator. Una prezinta fractura de bazin, fractura de femur pe stânga, un traumatism toracic, a fost internata pe terapie intensiva. A doua venita tot cu masina de victime multiple prezinta un traumatism cranio-cerebral minor, o contuzie cervicala, un traumatism toracic si de bazin, a mers tot pe terapie intesiva. A treia victima prezinta un traumatism de coloana, cu fractura de coloana dorsala D10 si cu un traumatism toracic cu fractura de coaste. A patra victima prezinta un traumatism cranian, traumatism de coloana cervicala si coloana dorso-lombara si asociat prezinta un traumatism de glezna dreapta cu plaga. A cincea victima prezinta un traumatism de coloana dorso-lombara cu hematom la nivelul bazinului. Toti vor fi internati pe Terapie Inteniva," a declarat Golea.
Conform sursei citate, nu este necesar transferul pacientilor în alte orase, dar, daca rudele vor cere acest lucru, se poate face si acest lucru.
La UPU 1 din Cluj-Napoca, toti medicii, asistentele si personalul auxiliar din ambele schimburi au venit la serviciu, fiind pregatiti sa preia ranitii.
Razvan Petrescu, copilotul avionului care ar fi aterizat fortat luni dupa-amiaza, este în stare critica, acuzând un soc hipovolemic ca urmare a hemoragiei masive, iar medicii Valentin Calu, Catalin Pivniceru si Sorin Ianceu sunt în stare medie spre grava, cu fracturi multiple, potrivit SMURD.
UPDATE 04:50 Ultimii doi raniti, adusi la Unitatea de Primiri Urgente 1 din Cluj-Napoca
Ultimii doi raniti în accidentul aviatic de luni dupa-amiaza au fost adusi, marti dimineata, în jurul orei 4.30, la Unitatea de Primiri Urgente 1, din Cluj-Napoca, unul cu o ambulanta SMURD de Terapie Intensiva Mobila de la Bihor, iar celalalt cu o autospeciala SMURD cu echipaj de prim ajutor.
Conform unor surse din rândul medicilor, înainte de a ajunge la UPU 1, barbatul adus cu ambulanta SMURD de Terapie Intensiva Mobila a fost supus unui test la computer tomograf într-o alta clinica clujeana, rezultatele fiind "promitatoare", în sensul ca nu au fost descoperite fracturi craniene.
Primii trei raniti au fost adusi pe rând, primul, medicul Radu Zamfir, de la Institutul Clinic Fundeni, cu rani la sold, fiind adus în jurul orei 2.40, iar urmatorii doi la aproape o ora si jumatate diferenta, acestia din urma cu o autospeciala SMURD de transport victime multiple. Cei doi erau imobilizati, având gulere medicale la gât, unul dintre ei fiind înfasurat într-o folie protectoare.
UPDATE 04:10 Alti doi raniti în accidentul aviatic de luni dupa-amiaza au ajuns la UPU 1 din Cluj-Napoca
Alti doi raniti în accidentul aviatic de luni dupa-amiaza, petrecut la granita dintre judetele Alba si Cluj, au ajuns, în noaptea de luni spre marti, în jurul orei 4.00, la Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU) 1 din Cluj, cu o autospeciala SMURD de transport victime multiple.
Cele doua victime, doi barbati, erau imobilizati, amândoi având gulere medicale la gât, iar unul dintre ei era înfasurat într-o folie protectoare.
Primul ranit, medicul Radu Zamfir, de la Institutul Clinic Fundeni, care a ajuns la UPU 1 Cluj-Napoca în jurul orei 2.40, în stare de constienta, cu o ambulanta SMURD, avea rani la sold, el fiind supus investigatiilor medicale.
La ora transmiterii acestei stiri, la UPU 1 sunt asteptati si ultimii doi raniti în accidentul aviatic.
UPDATE 02:52 Primul ranit în accidentul aviatic a ajuns la UPU Cluj, fiind vorba despre un barbat cu fracturi
O ambulanta SMURD în care se afla unul dintre ranitii din accidentul aviatic, un barbat cu picioarele fracturate, a ajuns, în noaptea de luni spre marti, în jurul orei 2.40, la Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU) 1 din Cluj-Napoca, acesta fiind constient.
Barbatul, care are fracturi la picioare, era constient si a fost preluat de catre medici, el urmând sa fie supus unor investigatii.
La UPU sunt asteptati sa soseasca, pe rând, si ceilalti patru raniti în urma accidentului aviatic de luni dupa-amiaza.
La UPU 1 din Cluj-Napoca, toti medicii, asistentele si personalul auxiliar din ambele schimburi au venit la serviciu, asteptând sa fie adusi ranitii.
Aici, persoanele ranite vor fi evaluate, iar în functie de starea lor de sanatate, în cazul în care se va impune, autoritatile iau în calcul trimiterea unui avion militar pe Aeroportul International "Avram Iancu" din Cluj pentru a prelua ranitii mai grav si a-i transporta la Bucuresti, afirma surse medicale.
UPDATE 02:20 Seful Salvamont Sibiu: În zona montana e posibil ca un apel sa fie identificat cu dificultate
Seful Salvamont Sibiu, Adrian David, a declarat, luni, pentru RFI, ca în zona montana este posibil ca un apel sa fie identificat cu dificultate chiar daca în perimetrul respectiv exista semnal, adaugând ca totul depinde de câte celule GSM sunt captate în timpul apelului.
Potrivit sursei citate, daca, de exemplu, sunt sub trei celule GSM, apelul poate aparea ca a fost efectuat din judetul Brasov, chiar daca el a fost facut din judetul Sibiu.
Adrian David spune ca "în mod normal un apel la 112 este localizat în functie de celula pe care o deschide de pe un pilon".
"Se face prin triangulatie - daca se deschid trei celule se stie exact locul în care s-a facut apelul. În situatia în care se deschide o singura celula sau doua, localizarea este foarte grea. Stiu asta pentru ca au fost situatii în Muntii Fagaras în care am încercat sa localizam niste turisti rataciti si tocmai din cauza faptului ca s-a deschis doar o celula n-am putut identifica locul exact. Deci tehnic este normal sa se petreaca asa ceva. În oras, în momentul în care se face un apel, acel apel este preluat de mai multe antene din zona. Daca este o zona izolata, apelul respectiv poate fi preluat doar de una sau doua. De exemplu, vin apeluri 112 de la cabana si semnalul respectiv este preluat de o antena de la Brasov, chiar daca apelul respectiv este facut de pe teritoriul judetului Sibiu. Ulterior apelului se discuta între operatorii de la 112 cu institutiile specializate în interventiile de urgenta si se intervine cu echipa cea mai apropiata", a explicat la RFI seful Salvamont Sibiu, Adrian David.
UPDATE 00:28 SMURD: Copilotul avionului, în stare critica. Trei medici, în stare medie spre grava
Razvan Petrescu, copilotul avionului care ar fi aterizat fortat luni dupa-amiaza, este în stare critica, acuzând un soc hipovolemic ca urmare a hemoragiei masive, iar medicii Valentin Calu, Catalin Pivniceru si Sorin Ianceu sunt în stare medie spre grava, cu fracturi multiple, potrivit SMURD.
Informatiile, care constituie un prim bilant al starii supravietuitorilor din accidentul aviatic de luni dupa-amiaza, a fost comunicat MEDIAFAX de dr. Hadrian Borcea, coordonator regional SMURD.
Al patrulea medic aflat în avion, Radu Zamfir, este în stare relativ buna, având doar rani superficiale.
Doctorul Radu Zamfir are 39 de ani si a absolvit UMF "Carol Davila" în 1998, cu media generala de promovare a anilor de studii 9,63 si media la examenul de licenta 10. Este medic specialist chirurgie generala din octombrie 2006 si lucreaza la Institutul Clinic Fundeni, în Laboratorul de Cercetare Chirurgie.
Valentin Calu are 42 de ani, este doctor în stiinte medicale si lucreaza ca medic chirurg la Spitalul Universitar de Urgenta Elias din Capitala, iar din 2007 este si purtatorul de cuvânt al unitatii sanitare. Anterior, el a fost coordonator al Unitatii de Primiri Urgente de la Elias.
Catalin Pivniceru este medic specialist chirurgie generala la Spitalul "Sfânta Maria" din Bucuresti, iar Sorin Ianceu (37 de ani) este medic chirurg la Spitalul Municipal din Beius si face parte din echipa de transplant a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Oradea. Ianceu a absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj si se specializeaza în transplant.
UPDATE 23:58 Studenta aflata în avionul care ar fi aterizat fortat a murit
Studenta ranita grav în accident a încetat din viata, în ciuda interventiei echipei de prim ajutor care i-a facut manevre de resuscitare, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.
Potrivit surselor citate, studenta era în anul V la Institutul de Medicina Militara din Bucuresti.
Ea a fost gasita în stare critica de salvatorii ajunsi la locul accidentului.
UPDATE 23:30 Padurarii au tras focuri de arma ca sa fie auziti de ranitii din avion si ghidati
Secretarul comunei Horea, Cornel Olar, a declarat ca avionul a fost gasit cu ajutorul padurarilor, care au tras focuri de arma astfel încât sa fie auziti de raniti, iar acestia sa îi ghideze, dupa apropierea la care se auzeau sunetele împuscaturile, spre locul unde se aflau.
Secretarul comunei Horea, Cornel Olar, a declarat ca pentru gasirea ranitilor au fost mobilizati peste 300 de localnici din comuna Horea, în special padurari si oameni care cunosc padurile din zona, transmite corespondentul MEDIAFAX.
El a explicat ca a pastrat legatura telefonic cu ranitii, iar padurarii au tras focuri de arma astfel încât sa fie auziti de acestia si ghidati, dupa apropierea sunetului, în zona în care se afla avionul.
El a spus ca zona este greu accesibila si ca nu se putea ajunge cu masina, pentru ca terenul este înghetat.
UPDATE 23:30 Specialisti din Institutul National de Criminalistica, trimisi la locul accidentului aviatic
"Din dispozitia sefului Politiei Române, chestor-sef de politie Petre Toba, o echipa de specialisti din cadrul Institutului National de Criminalistica se deplaseaza la locul accidentului aviatic produs în cursul acestei zile, la limita judetelor Cluj si Alba, în vederea acordarii de sprijin în cercetarea locului faptei. Echipa este formata din experti în accidente aviatice, fiind condusa de directorul INC - IGPR", se arata într-un comunicat remis MEDIAFAX de Politia Româna.
Ofiterii specialisti vor efectua cercetarea la fata locului, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Alba Iulia.
UPDATE 22:57 ISU Alba: Una dintre victimele accidentului aviatic a murit
Una dintre victimele accidentului a murit, a declarat, în cursul serii, purtatorul de cuvânt al ISU Alba, Alina Marescu, fara a preciza numele acesteia.
Purtatorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Alba, Alina Marescu, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca o persoana din cele sapte aflate în avionul care a aterizat fortat a murit, iar celelalte sase victime au fost preluate de echipele de salvare si vor fi coborâte pâna în comuna Horea, de unde vor fi preluate de ambulante.
Alina Marescu a spus ca persoana decedata este un barbat, fara a oferi alte detalii.
PDATE 22:50 Seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), Ion Burlui, a declarat, luni seara, ca una dintre victimele din avionul care a aterizat fortat este încarcerata, o alta are picioarele rupte, iar o a treia, fracturi la mâini.
Burlui a mai spus ca, în prezent, este în desfasurare actiunea de transportare a ranitilor într-o zona unde se afla autoturisme de teren. De acolo, ranitii ar urma sa fie dusi la masinile de prim ajutor care sa-i transporte la spital.
O persoana grav ranita în accidentul de avion a fost deja coborâta de catre echipele ISU de la locul unde a avut loc aterizarea fortata la un drum unde sunt mai multe ambulante SMURD, iar un echipaj al SMURD Cluj face manevre de resuscitare.
"Este o persoana în stare foarte grava, se efectueaza manevre de resuscitare", a declarat purtatorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Cluj, Andrei Biris.
UPDATE 22:35 Un echipaj al SMURD Cluj încearca resuscitarea unei persoane grav ranite în accidentul aviatic
O persoana grav ranita în accidentul de avion a fost coborâta de catre echipele ISU de la locul unde a avut loc aterizarea fortata la un drum unde sunt mai multe ambulante SMURD, iar un echipaj al SMURD Cluj face manevre de resuscitare.
"Este o persoana în stare foarte grava, se efectueaza manevre de resuscitare", a declarat purtatorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Cluj, Andrei Biris.
UPDATE 22:27 O echipa de la Salvamont Bihor a ajuns la locul unde au fost gasite victimele accidentului aviatic
O echipa de la Salvamont Bihor a ajuns, la ora transmiterii acestei stiri, la locul unde se afla cele sapte victime din avionul care a aterizat fortat într-o zona din Muntii Apuseni.
Purtatorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Alba, Alina Marescu, a declarat ca avionul a fost gasit în zona Vârfului Petreasa, iar la fata locului au ajuns doar padurarii si localnicii din Horea si salvamontistii din Bihor.
Alina Marescu a spus ca doua persoane au fost coborâte de catre localnici si padurari pe brate pâna într-o zona unde se aflau masini de teren.
La rândul sau, Gheorghe Giurgiu, un localnic din judetul Alba care i-a gasit pe raniti a declarat, la rândul sau, ca pilotul ar fi prins între fiarele avionului, si ca echipele ISU îi acorda ajutor.
UPDATE 22:03 Toate cele sapte victime din avion sunt în viata. Doua, în stare grava
Toate cele sapte persoane din avionul care a aterizat fortat au fost gasite în viata, doua dintre acestea, respectiv pilotul Adrian Iovan si o studenta, fiind în stare grava, potrivit unor surse medicale.
Padurarul Corneliu Olar, care a coordonat operatiuni locale de gasire a victimelor, a relatat la B1Tv ca unul dintre raniti era într-o stare critica si a fost transportat de catre sateni pe brate pâna în localitatea Pietreasa, situata la limita judetelor Alba si Cluj, de unde sa fie preluat de ambulanta.
"Mai era o fata în stare foarte critica", a spus Olar, precizând ca unul dintre raniti era încarcerat în avion.
Gheorghe Giurgiu, unul dintre localnicii din judetul Alba care l-a însotit pe padurarul care a gasit ranitii, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca starea acestora "nu este prea buna".
"I-am gasit, nu sunt într-o stare prea buna, va dati seama. Acum le facem foc pentru ca le este frig. Sunt sapte persoane, iar o femeie este într-o stare mai grava", a spus Giurgiu.
Acesta a precizat ca este localnic din Pietreasa si a participat împreuna cu mai multe persoane la actiunea de cautare.
UPDATE 21:25 Ponta: Ranitii din accidentul aviatic au fost gasiti
Premierul Victor Ponta a anuntat, luni seara, ca persoanele ranite în accidentul de avion de lânga Belis au fost gasite, urmând a se organiza transportul acestora la spital.
Ponta a spus, la B1TV, ca a cerut sa fie informat imediat când ranitii sunt gasiti.
El a precizat ca a primit un SMS în acest sens în timpul emisiunii.
Surse medicale au precizat, pentru MEDIAFAX, ca ranitii au fost gasiti de un padurar care cunoaste zona si care a transmis coordonatele echipelor de salvatori.
Potrivit purtatorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Alba, Alina Balas, în jurul orei 21.30 la numarul de urgenta 112 a fost primit un apel de la un padurar care cauta în zona Petreasa si care a gasit epava avionului si victimele la limita judetelor Cluj si Alba.
UPDATE 21:00 - Zota: Doi dintre raniti si-au pierdut cunostinta
Coordonatorul de transplant Victor Zota a declarat luni seara, pentru MEDIAFAX, ca unul dintre medicii aflati în avionul care a aterizat fortat i-a comunicat telefonic ca doua dintre victime si-au pierdut cunostinta.
"Am vorbit la telefon cu unul dintre medici, în urma cu aproximativ o jumatate de ora (20.20 - n.r.), si mi-a spus ca doi dintre cei care se aflau în avion si-au pierdut cunostinta", a spus Zota.
UPDATE 20:45 Victimele accidentului, cautate de pompieri, politisti, jandarmi si salvamontisti
Medicii si echipajul avionului care a aterizat fortat într-o zona muntoasa accidentata de la granita judetelor Cluj, Alba si Bihor sunt cautati, luni seara, la patru ore si jumatate de la accident, de peste 70 de pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti si salvamontisti, potrivit IGSU.
"Peste 70 de pompieri salvatori din judetele Cluj, Bihor, Mures, si Alba sunt implicati în actiunea de cautare-salvare a persoanelor care au suferit în urma accidentului aviatic. Acestora li s-au alaturat efective ale jandarmeriei montane, politiei, echipe de salvamontisti si angajati ai Parcului National Munti Apuseni", se arata într-un comunicat remis MEDIAFAX de Inspectoratul de Stat pentru Situatii de Urgenta (IGSU).
Potrivit sursei citate, echipele de salvatori se deplaseaza, pe jos, spre locul unde a fost semnalat accidentul, însa conditiile de la fata locului sunt foarte greoaie, respectiv zapada care, pe alocuri, depaseste 50 de centimetri, teren împadurit, în panta, si vizibilitate redusa.
Oficiali din IGSU au precizat, pentru MEDIAFAX, ca operatiunea de cautare se desfasoara "în cerc", fiind acoperite sectoare a caror restrângere ar urma sa duca la gasirea victimelor.
IGSU mai spune ca pompierii salvatori vor continua misiunea de salvare, indiferent de aceste conditii greoaie, pâna ce vor ajunge la locul accidentului pentru a acorda primul ajutor supravietuitorilor.
Prim-adjunctul sefului ISU Alba, col. Cornel Oprisa, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca echipele de cercetare cauta avionul aterizat fortat la limita dintre judetele Cluj si Alba, acesta nefiind localizat.
Oprisa a spus ca sunt trei directii de cautare si ca sunt peste o suta de persoane implicate în actiuni din judetele Cluj, Alba, Hunedoara.
UPDATE 19:55  La operatiunile de cautare a victimelor participa si aproximativ 200 de localnici
Seful Ocolului silvic de la Poiana Horea (Cluj), Felician Petruta, a declarat, luni seara, ca informatiile unde s-ar afla avionul cu cele sapte victime sunt neclare si ca este posibil ca aeronava sa se afle în zona Fântânele, spre coada lacului, la 70-80 de kilometri de Pasul Ursoaia.
Seful Ocolului silvic de la Poiana Horea a spus ca la ora transmiterii acestei stiri echipele de interventie cauta, la pas, în toata zona Ursoaia, si ca la operatiune participa si aproximativ 200 de localnici.
El a precizat ca în zona, unde este zapada, terenul este foarte accidentat, cu pante de pâna la 45 de grade.
La rândul sau, primarul localitatii Belis, Viorel Crainic, afirma ca în zona semnalul telefonic este foarte slab. El a mai spus, de asemenea, ca temperatura este în jur de 0 grade Celsius.
Viorel Crainic a declarat corespondentului MEDIAFAX ca au fost formate mai multe echipe de cautare, suprafata care trebuie acoperita fiind de circa 10 kilometri patrati.
"Suntem în zona Poiana Horea, e o zona greu accesibila, cu zapada. Au fost formate mai multe echipe din jandarmi, salvamontisti, dar si zeci de localnici din comunele Belis si Horea. Suprafata de acoperit este de circa 10 kilometri patrati. E o zona dificila, unde nu prea este semnal la telefon”, a spus Crainic.
Seful Salvamont Vladeasa, Florin Mihut, care participa si el la operatiunea de cautare a victimelor, spunea ca în zona unde a aterizat fortat avionul zapada este "pâna la brâu", ceata este foarte densa, iar salvamontistii, care au targi montane, se pot orienta foarte greu, chiar si în conditiile în care victimele încearca sa semnalizeze cu sursa de lumina.
UPDATE 19:34 Sef Salvamont Vladeasa: În zona unde se afla victimele accidentului aviatic zapada este pâna la brâu
Seful Salvamont Vladeasa, Florin Mihut, care participa la operatiunea de cautare a victimelor, spune ca în zona unde a aterizat fortat avionul zapada este "pâna la brâu", iar ceata este foarte densa.
Potrivit sursei citate, la operatiune participa zece salvamontisti din Vladeasa împartiti în trei echipe, acestia fiind ajutati si de localnici, care cunosc foarte bine zona.
Salvamontistii au targi montane, însa din pacate, în zona zapada este pâna la brâu, ceata este foarte densa, iar ei se pot orienta foarte greu chiar si în conditiile în care victimele încearca sa semnalizeze cu sursa de lumina.
El a mai spus ca echipele de cautare încearca sa faca zgomote pentru a fi auzite de catre victime.
Initial, purtatorul de cuvânt al Consiliului Judetean Cluj, Cornelia Trif, declara ca salvamontistii din Belis au ajuns, luni seara, la locul unde se afla avionul care ar fi aterizat fortat, în zona Pasului Ursoaia.
UPDATE 18:40 Director Romatsa: Stim exact coordonatele aeronavei, dar este foarte greu de ajuns la victime
Directorul Romatsa, Aleodor Frâncu, a declarat ca echipele de interventie au coordonatele exacte ale locului unde a aterizat fortat avionul medical, însa zona este foarte greu accesibila si este foarte greu de ajuns la victime, care sunt în viata.
"Zona este foarte greu accesibila. Noi avem coordonatele perfecte ale aeronavei, stim exact unde sunt, pentru ca orice aeronava emite un semnal permanent asupra acestora. Este foarte greu de ajuns la ei", a spus Frâncu, adaugând ca zona este muntoasa si împadurita, iar în plus ceata este densa.
La operatiunea de salvare iau parte echipe ale Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta din Cluj, Alba si Bihor.
Conform unor surse medicale, unul dintre medicii din avion, care se poate misca, a gasit o lanterna si încearca sa semnalizeze echipelor de interventie locul unde se afla avionul.
De asemenea, la ora transmiterii acestei stiri, zece salvamontisti de la Cluj au plecat spre zona unde se afla avionul.
UPDATE 18:35 Toate cele sapte persoane din avionul care a aterizat fortat au fracturi si rani
Toate cele sapte persoane aflate în avionul cu medici care a aterizat fortat, luni dupa-amiaza, au fracturi si rani, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.
Toti cei sapte sunt constienti, însa au suferit fracturi si rani, iar majoritatea lor nu se pot misca, au mai spus sursele citate.
Coordonatorul Unitatii de Primiri Urgente (UPU) Cluj, Adela Golea, a declarat, pentru corespondetul MEDIAFAX, ca institutia pe care o conduce este pregatita sa preia ranitii.
"Suntem pregatiti, avem echipaje medicale suplimentare, ranitii pot fi internati la Clinica de Chirurgie nr. I pentru a fi operati, daca va fi cazul. S-au mobilizat toate clinicile pentru a acorda asistenta medicala, inclusiv cea de Neurochirurgie”, a spus Golea.
Coordonatorul SMURD Cluj, Cristian Ursu, a declarat, la rândul sau, ca au fost trimise în zona accidentului patru ambulante, plus o o masina de descarcerare.
Echipele de interventie trimise unde a aterizat fortat avionul cu medici care zbura de la Bucuresti la Oradea nu pot gasi locul unde s-ar afla epava, care a fost localizata aproximativ într-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri.
UPDATE 18:25  Echipele de interventie nu pot gasi medicii si echipajul din avion
Echipele de interventie trimise unde a aterizat fortat avionul cu medici care zbura de la Bucuresti la Oradea nu pot gasi locul unde s-ar afla epava, care a fost localizata aproximativ într-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri.
Surse medicale au declarat, pentru MEDIAFAX, ca medicii si echipajul din avionul care a aterizat fortat nu fost gasiti pâna la ora transmiterii acestei stiri, în ciuda faptului ca a fost localizata aproximativ zona unde s-ar afla aeronava.
Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, a spus, la la rândul sau, ca din informatiile pe care le are de la seful Salvamont Cluj, care a trimis echipaje la fata locului, zona în care se afla avionul este la granita judetelor Cluj, Alba si Bihor.
El a precizat ca avionul s-ar afla în zona "Ursoaia", care este foarte accidentata si se afla la o altitudine de peste 1.400 de metri.
"Cea mai mare problema este localizarea avionului", a spus Uioreanu.
UPDATE 17:35: Elicopterul de la SMURD Mures s-a retras din zona accidentului aviatic, din cauza cetii
Elicopterul de la SMURD Mures trimis la locul unde a aterizat fortat avionul care zbura de la Bucuresti spre Oradea s-a retras din zona accidentului, din cauza cetii, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
"Conditiile meteo nu permit aterizarea, astfel ca elicopterul a fost nevoit sa se retraga", au spus sursele citate.
În acest conditii, la locul accidentului vor interveni trei ambulante, doua masini de interventie pentru victime multiple si jandarmii montani, despre care surse medicale au precizat anterior ca ar fi ajuns deja la fata locului.
UPDATE 17:25: Avionul a fost localizat în zona localitatii Fântânele din Cluj
Avionul care ar fi aterizat fortat luni dupa-amiaza a fost localizat în zona localitatii Fântânele din judetul Cluj, în apropierea unui lac de acumulare, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
La locul accidentului au fost trimise trei ambulante, doua masini de interventie pentru victime multiple si un elicopter de la SMURD Mures.
Avionul, plecat de la Bucuresti spre Oradea, este de tip BN2 si ar fi aterizat fortat în judetul Cluj, fiind pilotat de Adrian Iovan, au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, oficiali din MAI.
"Un prim echipaj de interventie, format din jandarmi montani, a sosit la fata locului. Toti cei sapte din avion sunt constienti si ar urma sa fie transportati la Cluj", au precizat surse medicale.
Potrivit surselor citate, în avion se aflau medici de la spitalele bucurestene "Sf. Maria", Fundeni si Elias, precum si unul de la o unitate sanitara din Oradea.
Oficiali din MAI au precizat ca avionul, de tip Britten Norman 2 (BN 2), are doua motoare, o viteza de croaziera de 200 kilometri pe ora si poate transporta opt pasageri.
Purtatorul de cuvânt al Politiei Cluj, Adriana Vornicu, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca apelul la 112 a fost primit la ora 16.16, fiind facut de o persoana care se afla în avion, dupa prabusirea acestuia.
Barbatul a anuntat ca avionul s-a prabusit într-o zona muntoasa si ca sunt persoane ranite.
UPDATE 17:20  Seful IGSU:Toate persoanele din avion, în viata, medicul care a sunat la 112 a acordat primul ajutor
Seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), Ion Burlui, afirma ca toate cele sapte persoane aflate în avionul medical sunt în viata, ranitii primind îngrijiri de la medicul care a sunat la 112 pentru a anunta accidentul aviatic.
El precizat ca toate informatiile pe care le are de la fata locului au fost furnizate de unul din medicii din avion, cel care a sunat la 112 si care le-a acordat îngrijiri medicale persoanelor din aeronava.
Seful IGSU a spus ca nu se poate pronunta asupra starii de sanatate a celor sapte persoane aflate în aeronava.
UPDATE  Politia Cluj: Nu se cunoaste locul unde se afla avionul, este cautat în zona Belis-Scarisoara
Seful Politiei Judetene Cluj, Tudor Grindean, a declarat ca deocamdata nu se cunoaste locul exact unde se afla avionul care s-ar fi prabusit, aeronava fiind cautata în zona Belis (judetul Cluj) - Scarisoara (judetul Alba), transmite corespondentul MEDIAFAX.
Seful Politiei Judetene Cluj, Tudor Grindean, a spus ca avionul de mici dimensiuni, în care se aflau sapte persoane si care se deplasa de la Bucuresti spre Oradea, s-ar fi prabusit în zona Belis-Scarisoara, mai multe echipaje de interventie îndreptându-se spre zona respectiva.
Potrivit sursei citate, deocamdata nu se cunoaste exact unde s-ar fi prabusit avionul, el fiind cautat în zona Belis-Scarisoara.
Purtatorul de cuvânt al Politiei Cluj, Adriana Vornicu, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca apelul la 112 a fost primit la ora 16.16, fiind facut de o persoana care se afla în avion, dupa prabusirea acestuia.
Barbatul a anuntat ca avionul s-a prabusit într-o zona muntoasa si ca sunt persoane ranite.
UPDATE 17:00 Informatii initiale indicau ca avionul s-a prabusit. La ora transmiterii acestei stiri, jandarmii montani au ajuns la locul accidentului.
UPDATE 16:45 Avionul de mici dimensiuni s-a prabusit în apropierea localitatii Belis, în judetul Cluj, într-o zona montana.
Prefectul de Cluj, Gheorghe Vuscan, a declarat ca în aeronava erau sapte persoane, iar una dintre acestea a sunat la 112 si a anuntat accidentul aviatic.
El a precizat ca la ora transmiterii acestei stiri, mai multe ambulante se îndreapta spre locul accidentului.
Conform unor surse medicale, la bordul avionului se aflau patru medici, o asistenta si doi membri ai echipajului de zbor.
Sursele citate au precizat ca toate cele sapte persoane sunt în viata.
Echipajul medical aflat la bordul aeronavei mergea la Oradea pentru o interventie de prelevare de organe.
La 9 ianuarie 2006, patru persoane, între care doctorul Liliana Puiu, asistenta Mioara Hauta, pilotul Valentin Stanescu si copilotul Augustin Toma, si-au pierdut viata dupa ce elicopterul care transporta un echipaj SMURD s-a prabusit în apropierea aeroportului din Iasi.
www.mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1154 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006128 (s)