News Flash:

TRAGEDIE CUMPLITA IN RETEZAT! Doi copii, alpinisti de performanta in varsta de 13 si 14 ani, ucisi de o avalansa. Ei atinsesera Varful Aconcagua din Argentina, de 6.962 metri, cel mai inalt din America

23 Aprilie 2017
1109 Vizualizari | 0 Comentarii
Dor Geta Popescu
Doi copii au fi murit, sambata, dupa o avalansa produsa in Muntii Retezat. Echipele de salvare montane din judetul Hunedoara au pornit catre zona semnalata de apelant.
Operatiunea de coborare de pe munte a celor doi copii morti dupa avalansa din Retezat, suspendata
Operatiunea de coborare de pe munte a trupurilor celor doi copii care au murit, sambata, surprinsi de o avalansa in Muntii Retezat, a fost suspendata pana duminica, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Seful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodeanu, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, ca echipele de salvare isi vor petrece noaptea la cabana Pietrele, de unde vor pleca duminica dimineata la ora 5 spre locul in care se afla trupurile celor doi copii.
”Drumul este lung si greu, este intuneric si am sistat operatiunea pana duminica dimineata, cand membrii echipajului vor actiona in siguranta”, a spus Bodeanu.
Potrivit acestuia, cei trei turisti din grupul de cinci persoane surprins de avalansa vor cobori pana in zona Carnic, zona pana unde au acces masinile, unde sunt deja ambulante pregatite.
”Se pare ca unul dintre cei trei va fi transportat la spital, cel mai probabil la spitalul din Hateg, pentru o verificare medicala. Aceasta persoana are un traumatism facial, la prima vedere”, a spus Bodeanu.
Copiii care au murit in avalansa din Retezat sunt 2 sportivi de performanta
Doi sportivi ai Romaniei, recunoscuti in lume pentru rezultate obtinute in alpinism, au urcat, sambata, ultima creasta. Fetita care a murit surprinsa de avalansa in Retezat este copilul de aur al alpinismului romanesc, iar baiatul - cel mai tanar alpinist din Europa care a atins Varful Aconcagua.
Copiii muntelui, Geta si Erik, au trait pana la 13 si 14 ani vorbind cu cele mai inalte creste montane, insa si-au ingropat iubirea pentru munte in judetul Hunedoara, in Masivul Retezat.
Doi sportivi ai Romaniei, recunoscuti in lume pentru rezultate obtinute in alpinism au urcat, sambata, ultima creasta.
Cea mai tanara alpinista, Dor Geta Popescu, care pana la 13 ani s-a jucat cu crestele muntilor, este copilul de aur al alpinismului romanesc care a murit, sambata, in Retezat, sub muntele de zapada si de bolovani.
“2016 a fost marfa! Am tras la antrenamente si am avut spor, expeditiile au reusit toate si au cam fost cateva: Aconcagua – 6972 metri, in februarie, cel mai inalt varf din afara Asiei, cel mai inalt din America de Sud. Apoi in mai, Pico de Orizaba 5636 metri, in Mexic, cel mai inalt vulcan din America de Nord. Tot in mai, Denali / McKinley 6190 de metri, cel mai inalt varf din America de Nord si in decembrie, Mt Giluwe – cel mai inalt vulcan din Australia si Oceania”, isi descria, pe o retea de socializare, tanara alpinista palmaresul din anul 2016.
Pagina ei de Facebook evidentiaza dragostea pentru munte, Geta pregatindu-se asiduu pentru proiectele din 2017.
“Geta traieste la altitudine si in anul 2017! Performantele mele anterioare si expunerea media sunt argumene solide pentru a te alatura echipei cu care am realizat expeditiile de record in munti inalti”, asa suna un mesaj postat de Dor Geta Popescu pe Facebook cu numai o zi inainte de tragedie.
Fata urma sa plece la sfarsitul lunii iunie spre o noua provocare - Lenin Peak 7134 metri - unde urmau 18 zile consecutive de ascensiune, un mod de abordare complex si un tip de aclimatizare special.
Dor Geta Popescu este din Rasnov si s-a cazat in Retezat impreuna cu tatal ei.
Alaturi de mica alpinista si-a pierdut viata si Erik Gulacsi, si el sportiv al Federatiei Romane de Alpinism si Escalada.
Coleg cu Geta la Clubul Sportiv Montan Altitude, Erik a atins, tot in anul 2016, Varful Aconcagua din Argentina, de 6.962 metri, cel mai inalt din America. A devenit astfel cel mai tanar alpinist din Europa care a reusit aceasta performanta.
Erik a fost si el in Retezat impreuna cu tatal sau.
UPDATE 18:42 Salvatorii montani au ajuns la turistii surprinsi de avalansa din Muntii Retezat
Salvatorii montani au ajuns, sambata, in jurul orei 18.20, la turistii surprinsi de avalansa din Muntii Retezat. Ei confirma decesul a doi copii de 13, respectiv 14 ani si spun despre ceilalti trei turisti surprinsi de avalansa ca nu sunt raniti grav.
Potrivit jandarmilor montani hunedoreni, echipele de salvare au ajuns la turistii care au supravietuit avalansei din Munctii Retezat.
Primele date arata ca ranile suferite de acestia nu sunt grave si pot merge pe picioarele lor, nefiind nevoie de transport pe targa.
De asemenea, salvatorii montani au confirmat decesul a doi copii, de 13, respectiv 14 ani.
Grupul din care faceau parte cei doi copii era din Brasov. Copiii nu sunt frati, dar toti cei din grup sunt rude.
Doi copii au murit, sambata, dupa ce grupul din care faceau parte a fost surprins de o avalansa produsa in Muntii Retezat, intre Saua Bucurei si Poiana Pelegii, judetul Hunedoara.
Salvatorii au fost anuntati despre avalansa de catre o persoana care se afla intr-un alt grup format din aproximativ 50 de turisti aflati intr-o tabara.
Avalansa ar fi pornit dinspre Varful Peleaga spre Bucura, in acea zona fiind un traseu cu o dificultate ridicata, motiv pentru care era folosit ca traseu de vara.
Potrivit Departamentului pentru Situatii de Urgenta, in Retezat erau posibile avalanse in golurile alpine de sub Varful Judele, pe traseul Lacul Bucura-Refugiul Bucura, sub Varful Retezat pe traseul marcat cu banda rosie. De asemenea, exista risc de avalansa pe Valea Berbecilor, sub Varful Peleaga.
UPDATE 17.50 Avalansa care a surprins 5 turisti, observata de un barbat aflat cu mai multi turisti in tabara
Avalansa care a surprins, sambata, in Muntii Retezat, cinci turisti, a fost observata de un adult care se afla in zona cu 50 de persoane aflate intr-o tabara, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Seful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodeanu, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, ca cele cinci persoane surprinse de avalansa faceau parte dintr-un grup separat, independent de altul format din 51 de persoane aflate intr-o tabara organizata de o asociatie montana.
Anuntul la 112 cu privire la avalansa a fost facut chiar de un barbat din grupul celor 51 de turisti care, aflandu-se intr-o alta zona decat traseul parcurs de avalansa, a observat pravalirea muntelui de zapada peste cei cinci.
Barbatul care a anuntat accidentul la 112 a scos turistii de sub zapada, a localizat accidentul pentru echipele de salvare si a informat salvatorii ca doi copii ar fi murit.
------------------------------------
Echipele de salvare montane din judetul Hunedoara au pornit, sambata, sa salveze mai multi turisti surprinsi de o avalansa in Muntii Retezat.
Salvatorii montani au declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, ca un turist a apelat 112 si a anuntat ca un grup format din cinci turisti a fost surprins de o avalansa, intre Saua Bucurei si Poiana Pelegii din Muntii Retezat.
Apelantul le-a spus salvatorilor montani ca doi copii surprinsi de avalansa au murit.
Reprezentantii Salvamont declara ca din primele informatii a reiesit ca cei doi copii au 13, respectiv 14 ani.
Avalansa ar fi pornit dinspre Varful Peleaga spre Bucura, in acea zona fiind un traseu cu o dificultate ridicata, motiv pentru care era folosit ca traseu de vara.
Cel mai apropiat post de Salvamont este cel de la Rausor, situat la circa 40 de kilometri distanta.
In aceeasi zona a murit o tanara, in urma cu cativa ani.
Potrivit unui comunicat transmis de Departamentul pentru Situatii de Urgenta, la ora transmiterii acestei stiri este in desfasurare o misiune de salvare a unor persoane surprinse de o avalansa pe Varful Peleaga, judetul Hunedoara.
”Spre locul interventiei se deplaseaza echipe ale Salvamont Hunedoara, Jandarmeria Montana, ISU Hunedoara cu doua autospeciale, dintre care una de transport personal si victime multiple, precum si echipaje ale politiei. Elicopterele apartinand punctelor de operare Targu Mures si Craiova sunt prealertate pentru a interveni cu troliu. Vom reveni cu informatii pe masura ce echipele de interventie ajung la fata locului”, arata Departamentul pentru Situatii de Urgenta.
Potrivit sursei citate, in Retezat sunt posibile avalanse in golurile alpine de sub Varful Judele, pe traseul Lacul Bucura-Refugiul Bucura, sub Varful Retezat pe traseul marcat cu banda rosie. De asemenea, exista risc de avalansa pe Valea Berbecilor, sub Varful Peleaga.
La randul sau, seful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a declarat ca in zona lovita de avalansa se afla un grup format din 51 de persoane, din care cinci au fost surprinse de avalansa.
”Cele trei persoane care au supravietuit sunt in afara oricarui pericol”, a spus Ovidiu Bodean.
Potrivit acestuia, salvatorii montani vor ajunge la grupul de turisti in trei sau patru ore.
 Citeste si: Avertismentul dat chiar de managerul Spitalului Colentina: Doamne fereste sa aveti nevoie sa veniti cu cineva drag
sursa: MEDIAFAX

ovidiu bodeanu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1161 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007745 (s)