News Flash:

TRAGEDIA aviatica din Franta: Vasta operatiune pentru recuperarea cadavrelor si a resturilor avionului

25 Martie 2015
1235 Vizualizari | 0 Comentarii
O operatiune vasta si periculoasa de cautare a fost reluata miercuri pentru recuperarea intr-o zona montana greu accesibila a ramasitelor pamantesti ale celor 150 de victime ale accidentului avionului Airbus A320 al companiei germane Germanwings, care s-a prabusit marti in Alpii francezi, din cauze inca necunoscute, relateaza AFP.
Anchetatorii, care au recuperat o prima 'cutie neagra' continand discutiile din cabina pilotilor, sunt in cautarea celei de-a doua 'cutii negre' a aparatului cu datele de zbor ale aeronavei.
'Ipoteza terorista nu este privilegiata', a declarat miercuri ministrul de interne, Bernard Cazeneuve. 'Toate ipotezele trebuie analizate indeaproape, atata timp cat ancheta nu a ajuns la o concluzie', a adaugat el.
Presedintele francez François Hollande, cancelarul german Angela Merkel si premierul spaniol, Mariano Rajoy, sunt asteptati in jurul 13.00 GMT la locul dezastrului, unde peste 300 de jandarmi si o suta de pompieri au fost mobilizati.
Germania si Spania sunt tarile cele mai greu incercate de aceasta tragedie, cea mai devastatoare din ultimii peste 30 de ani in Franta, noteaza AFP.
Un elicopter cu anchetatori la bord a decolat cu putin timp inainte de 07.00 GMT pentru a-i transporta pe acestia la locul accidentului.
Cautarile se anunta complexe din cauza dispersarii ramasitelor pe o suprafata de 4 hectare in munti, intr-o zona cu acces extrem de dificil in sudul Alpilor, la o altitudine de 1.500 de metri, unde aparatul practic s-a pulverizat.
Avionul filialei low-cost a Lufthansa a plecat marti dimineata din Barcelona (Spania) cu destinatia Düsseldorf (Germania), cu 144 de pasageri si sase membri ai echipajului la bord.
'Cele mai mari parti ale epavei pe care le-am recuperat nu sunt mai mari ' decat o servieta, a declarat marti seara un anchetator al jandarmeriei. Printre resturi, nicio sectiune mare de fuselaj nu a fost observata. 'Numai trenul de aterizare a putut fi identificat', au adaugat colegi ai acestuia.
Potrivit procurorului din Marsilia insarcinat cu acest caz, 'zece medici legisti si trei antropologi' se vor deplasa la locul accidentului pentru identificarea victimelor cu ajutorul prelevarilor de ADN.
'Cutia neagra', cu inregistrarea sunetelor si conversatiilor din cockpit, a fost transferata Biroului de ancheta si analiza (BFA), organism specializat in accidentele de avioane, care urmeaza sa stabileasca cauzele catastrofei. O sursa apropiata anchetei a indicat pentru AFP ca prima 'cutie neagra' gasita este deteriorata. 'Cutia neagra gasita este un CVR (cockpit voice recorder)', a indicat aceasta.
'Dar CVR-ul este deteriorat', a adaugat interlocutorul agentiei franceze de presa, indicand ca a 'doua cutie neagra' (FDR — 'flight data recorder') cu datele de zbor este in continuare cautata.
Accidentul, cea mai mare catastrofa aeriana pe teritoriul francez din ultimii peste 30 de ani, a declansat o emotie considerabila in Europa si nu numai.
Spania a decretat trei zile de doliu national, dupa ce regele Felipe al IV-lea si-a anulat vizita de stat care abia incepuse in Franta.
Statele Unite ale Americii si Rusia si-au oferit ajutorul Frantei in operatiunile de cautare si recuperare a resturilor avionului si victimelor.
Printre victime figureaza 67 germani, intre care doi sugari, 16 adolescenti din Haltern (nord-vestul Germaniei) care au fost intr-un schimb de experienta scolar cu liceeni spanioli, precum si doi cantareti de la opera din Dusseldorf, Oleg Bryjak si Maria Radner.
Lista pasagerilor contine de asemenea '45 de calatori cu nume de familie spaniole', potrivit autoritatilor de la Madrid.
Potrivit informatiilor primite de biroul AFP pe plan international, exista de asemenea cel putin o victima de nationalitate belgiana, precum si una daneza, doua australiene, doua columbiene si doua argentiniene.
De asemenea, Londra, Mexico si Tokyo au evocat prezenta probabila la bord a unor britanici, a doi mexicani si a doi japonezi.
Presedintele Hollande a evocat, la randul sau, posibilitatea 'fara dubii' a unor victime 'turce', in timp ce media marocane au scris despre prezenta unui cuplu marocan la bordul avionului care s-a prabusit in Alpii francezi.
O casa mortuara si un PC operational au fost instalate la Seyne-les-Alpes, localitate din apropierea accidentului, unde familiile victimelor sunt asteptate miercuri.
Cauzele accidentului raman necunoscute. Echipajul nu a emis un semnal de alarma pe intreaga durata a caderii aparatului, care a durat opt minute, potrivit Germanwings.
Pilotul avea 'mai mult de zece ani de experienta' si 'peste 6.000 de ore de zbor' la activ, conform companiei. Avionul era in serviciu de 25 de ani si a trecut printr-o revizie importanta in vara anului 2013.
La 1 septembrie 2013, un aparat care efectua legatura pe ruta Paris-Saigon s-a prabusit in aceeasi regiune din sudul Alpilor. Acesta este primul dezastru aerian in Franta metropolitana dupa prabusirea Concorde Air France, soldata cu 113 morti, la 25 iulie 2000, la scurt timp dupa decolarea de pe aeroportul parizian Roissy-Charles de Gaulle.
AGERPRES

anchetatorii bernard cazeneuve cautarile
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1244 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006138 (s)