News Flash:

Totul despre alegerile locale in judetul Timis

5 Iunie 2016
1126 Vizualizari | 0 Comentarii
vot stampila 1
Sectiile de votare se deschid duminica, 5 iunie, la ora 7 si se inchid la ora 21. Se voteaza cu buletinul, in localitatea in care aveti domiciliul.
In Timis s-au tiparit 2.046.820 buletine de vot pentru alegerea primarilor, consilierilor locali si judeteni. Numarul alegatorilor in judet este de 618.671 plus 2.089 cetateni ai Uniunii Europene cu drept de vot. Sunt 595 sectii de vot la nivelul judetului Timis, dintre care 207 in Timisoara.
Astfel, daca la consiliul local al localitatii in care domiciliati si la consiliul judetean veti vota liste intocmite de partide, primarii vor fi alesi uninominal, intr-un singur tur de scrutin. Spre deosebire de alti ani, presedintele Consiliului Judetean Timis se va alege prin vot indirect, de catre consilierii judeteni .
La alegerile locale din 5 iunie 2016 au dreptul de a alege cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani, inclusiv cei care implinesc aceasta varsta in ziua alegerilor
Dreptul de vot se exercita numai pe baza actului de identitate. La aceeasi sectie de votare alegatorii voteaza pentru consiliul local, consiliul judetean si pentru primar.
Alegatorii voteaza numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea, potrivit delimitarii facute conform Legii nr. 35/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, si unde sunt inscrisi in lista electorala permanenta sau in copia de pe lista electorala complementara. Lista tuturor sectiilor de votare o puteti gasi aici.
Accesul alegatorilor in sala de votare are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor. Fiecare alegator prezinta actul de identitate, respectiv documentul de identitate, operatorului de calculator al biroului electoral al sectiei de votare, care inscrie codul numeric personal al alegatorului in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, scrie tion.ro.
Alegatorii voteaza separat, in cabine inchise, aplicand stampila cu mentiunea “VOTAT” in patrulaterul care cuprinde lista de candidati sau numele candidatului pe care il voteaza. Dupa ce au votat, alegatorii indoaie buletinele de vot astfel incat pagina alba care poarta stampila de control sa ramana in afara si le introduc in urna, avand grija sa nu se deschida. Indoirea gresita a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, daca secretul votului este asigurat. In cazul in care buletinul de vot se deschide in asa fel incat secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anuleaza si se da alegatorului, numai o singura data, un nou buletin de vot, facandu-se mentiune despre aceasta in procesul-verbal al operatiunilor de votare. Stampila cu mentiunea “VOTAT”, incredintata pentru votare, se restituie presedintelui, care o aplica pe actul de identitate, mentionand si data scrutinului. In cazul alegatorilor care voteaza pe baza cartii de identitate, pe versoul acesteia se aplica un timbru autocolant cu mentiunea “VOTAT” si data scrutinului.
Presedintele sectiei de votare poate lua masuri ca stationarea unui alegator in cabina de votare sa nu se prelungeasca nejustificat. Prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa. Alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare, in scopul de a-l ajuta, un insotitor ales de el. Acesta nu poate fi din randul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al sectiei de votare sau al candidatilor.
Pentru alegatorii care nu se pot deplasa la sediul sectiei de votare din cauza de boala sau invaliditate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, insotita de copii ale actelor din care rezulta starea de sanatate sau de invaliditate, ca o echipa formata din cel putin 2 membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii – stampila cu mentiunea “VOTAT” si buletine de vot – la locul unde se afla alegatorul, pentru a se efectua votarea. In raza unei sectii de votare se utilizeaza o singura urna speciala. Urna speciala poate fi transportata numai de membrii biroului electoral al sectiei de votare, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
Presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate suspenda votarea pentru motive temeinice. Suspendarea nu poate depasi o ora si este anuntata prin afisare la usa localului de vot cu cel putin o ora inainte. Durata tuturor suspendarilor nu poate depasi doua ore.

in timis votat
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1150 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005871 (s)