News Flash:

Tot ce trebuie sa stii despre alegerile parlamentare in diaspora

7 Decembrie 2016
915 Vizualizari | 0 Comentarii
alegeri locale
Romanii din diaspora voteaza pentru alegerile parlamentare in 417 sectii, pe parcursul a aproximativ 36 de ore - din cauza fusului orar, primele sectii de votare se deschid sambata, ora 20:00-Australia si Noua Zeelanda, iar ultimele sa se inchid, luni, la 06:00-coasta de vest a Americii de Nord.
La alegerile parlamentare din 11 decembrie vor fi organizate in strainatate 417 sectii de votare, cel mai mare numar de sectii organizat vreodata in diaspora, cu 111 mai multe, decat la alegerile parlamentare din anul 2012 si cu 123 mai multe decat la scrutinul pentru alegerile prezidentiale din anul 2014, potrivit declaratiei purtatorului de cuvant al MAE Ionut Valcu.
"Din cele 417 sectii de votare propuse, 193 de sectii de votare vor fi organizate pe langa ambasadele, consulatele si institutele culturale ale Romaniei din strainatate. 217 sectii de votare reprezinta propunerile motivate de MAE pentru a fi create in strainatate, iar 7 sectii de votare vor fi organizate la solicitarea a cel putin 100 de cetateni romani care s-au inscris in Registrul Electoral Roman pana la data de 14 septembrie 2016", a adaugat purtatorul de cuvant al MAE.
Pentru alegerile din 11 decembrie, avand in vedere numarul redus al alegatorilor din strainatate care s-au inscris in Registrul Electoral, guvernul Ciolos a adoptat OUG 47/2016 care a permis infiintarii unor noi sectii de votare in afara celor sapte sectii solicitate, potrivit legii de cel putin 100 de cetateni romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate.
Cele sapte sectii de votare solicitate de romanii din diaspora au fost deschise in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord (1 sectie de votare solicitata), Republica Moldova (patru sectii) si in Spania (doua sectii).
Doar 8.889 de cetateni romani vor vota prin corespondenta la scrutinul parlamentar din acest an, acestia inscriindu-se in Registrul Electoral Roman pana la data de 14 septembrie 2016, cu optiunea votului prin corespondenta, potrivit sursei citate.
Criteriile care au fost luate in calcul de MAE in formularea propunerilor pentru infiintarea sectiilor in strainatate au fost: datele statistice privind prezenta la vot la scrutinele anterioare, dinamica prezentei cetatenilor romani in respectivele localitati, dar localitatile in care, in mod traditional, au fost deschise sectii de votare la alegerile anterioare.
Plecand de la experientele anterioare demersurile MAE s-au concentrat pe adoptarea de masuri referitoare la asigurarea fluiditatii procesului de votare si preintamplinarea aglomeratiei la sectiile de votare din strainatate, a precizat purtatorul de cuvant al MAE.
Cele mai multe sectii de votare vor fi organizate in Italia, 73, in Spania, 53, in Republica Moldova, 35, SUA, 31, in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, 21, in Franta 16, in Germania 15, in Belgia, 9 si in Canada 8.
In localitatile in care la scrutinul din 2014 a fost un flux mare de votanti, vor fi infiintate mai multe sectii de votare, a precizat MAE, facand trimitere la Chisinau, unde vor fi deschise 12 sectii de votare, Londra, 8 sectii, la Bruxelles, 7 sectii, la Paris 6 sectii, la Roma si Madrid cate 5 sectii.
Alegatorii din diapora vor avea la dispozitie si o harta interactiva pe site-ul MAE pentru a identifica cea mai apropiata sectie de votare de resedinta sau domicilul din strainatate.
Aproximativ doua milioane de buletine de vot au fost transmite in diaspora pentru alegerile din 11 decembrie.
"MAE asigura logistica sectiilor de votare din strainatate si a expediat in acest sens toate materialele necesare votarii pentru cele 417 sectii de votare au fost trimse deja 1.993.930 de buletine de vot, jumatate pentru Senat, jumatate pentru Camera", a spus Valcu.
La alegerile parlamentare din diaspora pentru alegerea noului Parlament se va folosi sistemul de verificare a votului multiplu, de prevenire a votului multiplu, care a fost utilizat si la alegerile locale din 5 iunie.
Pentru a asigura numarul minim de trei membri pentru functionarea unui birou al unei sectii de votare din strainatate, MAE deja a desemnat trei persoane, aprecizat purtatorul de cuvant.
"(…)In cazul in care nu vor exista suficiente numiri din partea competitorilor politici, MAE va asigura cu acest minim de trei persoane functionarea sectiilor de votare din strainatate", a spus Valcu.
La alegerile de duminica pot vota la sectiile din afara tarii, doar cetatenii romani care au domiciliul sau resedinta in strainatate.
"Practic, cum aceste alegeri se organizeaza pe circumscriptii electorale, fiecare judet in Romania reprezinta o circumscriptie, toata strainatatea reprezinta o circumscriptie, nr 43. Doar aceia care pot demonstra ca au domiciliul sau resedinta in strainatate pot vota la sectiile de votare in strainatate", a explicat MAE.
Romani care se deplaseaza temporat in strainatate nu pot vota la sectiile din diaspora, acestia pot vota doar in tara, in circumscriptia in care au domiciliul.
Cetatenii romani care se afla in strainatate pentru a urma un tratament medical de mai bine de 90 de zile pot vota in baza unui document emis sau avizat de o autoritate medicala pe plan local care se considera dovada de resedinta in strainatate, a precizat Valcu.
Vor fi numarate doar voturile prin corespondenta care ajung la Biroul Electoral pentru votul prin corespondenta pana in data de 8 decembrie urmand ca acestea sa fie deschise duminica, pe 11 decembrie, dupa inchiderea sectiilor de votare din tara. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1229 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004776 (s)