News Flash:

Toni Grebla: Legislatia nu permite ca o hotarare constitutionala sa fie supusa unui referendum

13 Iunie 2018
1039 Vizualizari | 0 Comentarii
toni grebla

Fostul judecator constitutional, Toni Grebla, a spus, marti, ca presedintele Klaus Iohannis poate sa organizeze un referendum dupa hotararea CCR ce vizeaza revocarea Laurei Codruta Kovesi, insa acest tip de consultare publica nu afecteaza „obligativitatea deciziilor Curtii”.
„Deciziile Curtii Constitutionale sunt obligatorii, iar legislatia Romaniei - si a tuturor tarilor Uniunii Europene - nu permite ca o hotarare judecatoreasca, o decizie a unei instante - inclusiv a celei constitutionale - sa fie supuse unui referendum. Sunt mai multe interdictii in legatura cu organizarea referendumurilor, inclusiv in ceea ce priveste regimul taxelor si impozitelor. (...) Decizia Curtii Constitutionale trebuie pusa in aplicare, iar presedintele este cel care ar trebui sa fie exemplu in ceea ce priveste executarea imediata a deciziilor tuturor instantelor judiciare si constitutionale din Romania. In acelasi timp, o dezbatere publica pe orice fel de problema poate fi lansata inclusiv de presedintele Romaniei, dar acestea sunt lucruri deosebite. Dezbaterea publica poate avea loc pe orice fel de problema care intereseaza societatea romaneasca, dar in niciun caz acest lucru nu afecteaza obligativitatea deciziilor Curtii Constitutionale. Presedintele are parghii pentru a influenta in bine viata sociala, economica si politica a tarii”, a spus fostul judecator CCR, Toni Grebla, pentru MEDIAFAX.

Toni Grebla a mai dat si exemplul fostului presedinte Traian Basescu care, spune fostul judecator CCR, ca el nu si-a respectat atributiile prevazute in legea fundamentala.

„Din pacate, in loc sa respecte atributiile prevazute in legea fundamentala, presedintele Traian Basescu a vrut sa fie presedinte jucator si am vazut cu totii ce a iesit din acest mandat. Iar acum, presedintele Iohannis nu si-a exercitat deloc rolul de presedinte mediator in societate si a ales o alta varianta a execritarii mandatului de presedinte si anume aceea de a se pozitiona ca lider politic al opozitiei la coalitia PSD-ALDE. Toata activitatea - cel putin din ultimii ani - a presedintelui Iohannis se manifesta ca cel care face opozitie coalitiei la guvernare, incalcandu-si atributiile de mediator si abandonand total ideea macar a unei aparente de impartialitate”, a mai spus Toni Grebla.


toni grebla klaus iohannis
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1147 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007022 (s)