News Flash:

Timisorenii sunt asteptati in fata Parcului Central pentru a cere modificarea Constitutiei

13 Septembrie 2018
776 Vizualizari | 0 Comentarii

Se strang din nou semnaturi la Timisoara, de data aceasta pentru modificarea legilor electorale. Peste 30 de organizatii civice si patru partide doresc ca legile electorale din Romania sa permita intrarea oamenilor noi in politica.

Initiatorii acestei modificari legislative isi vor instala in zilele urmatoare un cort in fata intrarii principale a Parcului Central si ii invita pe timisoreni sa semneze pentru modificarea legislatiei electorale.

„Suntem un grup de peste 30 de organizatii civice si patru partide politice care ne propunem sa aducem in primul rand oameni noi in politica. Aceasta initiativa legislativa se axeaza pe modificarea legilor electorale si, mai concret, dorim sa inlesnim accesul oamenilor noi in politica. Ne-am saturat ca de 30 de ani sa avem parte de rotirea acelorasi cadre, acelorasi promisiuni care nu se duc niciodata la indeplinire”, ne-a declarat Raul Patrascu, unul dintre organizatorii acestei campanii la Timisoara.

Mai exact, organizatiile implicate in aceasta campanie doresc ca numarul de semnaturi necesar pentru inscrierea unui candidat in cursa electorala, fie ca vorbim de alegerile parlamentare sau cele locale, sa fie o zecime din cat este in prezent, dar si infiintarea unui nou buletin de vot care sa cuprinda doar candidatii independenti si partidele regionale.

„Dorim sa reducem numarul de semnaturi necesar pentru candidatii independenti si pentru partidele mici, pentru a putea participa la alegeri. Dorim ca diaspora sa aiba o mai mare reprezentativitate in Parlament, in concordanta cu legea in vigoare, care acum e incalcata – ar trebui sa aiba 12 parlamentari, nu sase -, ne dorim, de asemenea, sa scadem numarul de semnaturi necesar pentru a putea participa la alegeri, de la un prag de 1 la suta, la 0,1 la suta. De exemplu, pentru Timisoara, un oras cu 360.000 de locuitori, sa trebuiasca sa strangi doar 360 de semnaturi, nu 3600. Ne mai dorim ca in ziua votului, buletinul de vot sa aiba doua sectiuni: una pentru partidele mari si una pentru partidele regionale si candidatii independenti. Iar cetateanul va putea alege”, a mai spus Patrascu.

Pentru modificarea actualei legislatii electorale este nevoie de 100.000 de semnaturi, insa organizatorii si-au propus sa adune 150.000 de semnaturi, in urmatoarele trei luni, astfel incat sa poata avea si o marja de siguranta, in cazul in care unele semnaturi sunt invalidate. In Timisoara, ONG-istii spera ca vor strange 5-10.000 de semnaturi.

Cu aceste liste, ei sustin ca modificarile legislative ar putea intra in dezbaterea Parlamentului anul viitor, la finele sesiunii de primavara.


timisoara constitutie semnaturi coruptie penali centru modificare
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1136 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006247 (s)