News Flash:

Timisorenii au comemorat victimele mineriadei din 1990

15 Iunie 2015
1154 Vizualizari | 0 Comentarii
Timisorenii nu au uitat “golanii” anilor 1990, care au iesit in strada, in Bucuresti, pentru a protesta impotriva regimului instaurat dupa Revolutia pornita din urbea de pe Bega. La Timisoara a avut loc, duminica seara, comemorarea victimelor mineriadei din 13-15 iunie, asta desi organizatorii nu au primit autorizatie de la primarie, pentru aceasta manifestare.
Aproape 30 de persoane s-au strans in fata Operei din Timisoara, cu lumanari in maini, pentru a-si aduce aminte de cei care atunci au tinut piept minerilor. Au instalat acolo si boxe si microfoane, pentru ca unii dintre ei sa ia cuvantul, dar le-au strans imediat deoarece protestul nu a primit autorizatie de la primarie. Initiatorul actiunii a depus cerere pentru autorizatie vineri dupa-amiaza, iar comisia care elibereaza aceste autorizatii nu s-a mai intrunit pana duminica, la ora manifestarii – 20.30.
Astfel, jandarmii le-au cerut protestatarilor sa stranga instalatiile de sunet, ceea ce au si facut. In schimb, au pornit cu lumanari in maini spre Catedrala Mitropolitana, unde au facut un mic altar al eroilor care au murit la evenimentele din 1990. Pe tricolor au fost asezate lumanari si un buchet de flori.
Protestatarii s-au adunat in jurul lumanarilor, au strigat de cateva ori „Iliescu judecat pentru sangele varsat”, au tinut un moment de reculegere si au spus rugaciunea „Tatal nostru”.
„Timisoara nu uita! Remember mineriada 25 de ani” este titlul sub care, pe Facebook, s-a strigat adunarea timisorenilor in Piata Victoriei. Sloganul ales de initiatorii actiunii este „Iliescu nu pleca, pana nu te-om judeca!”.
Nu mai putin de 746 de raniti si, conform marturiilor si dovezilor, peste 100 de morti au fost in acele zile de dupa Revolutie in capitala! In seara zilei de 13 iunie 1990, trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petrosani spre Bucuresti, iar un alt tren a plecat a doua zi din gara Motru spre Bucuresti pentru a-i potoli pe “golani”.
Sub titlul “Mineriada din iunie 1990″ sunt cunoscute evenimentele care au avut loc in perioada 13-15 iunie 1990 in Bucuresti, cand fortele de ordine, sustinute de mineri, au intervenit in forta impotriva protestatarilor din Piata Universitatii si a simplilor trecatori. Initiate din pricina nemultumirii generale cu privire la evolutia vietii politice din Romania post-decembrista, protestele au fost oprite prin aducerea muncitorilor din mine in Capitala. Manifestatiile au fost supranumite „Golaniada”, titlul provenind din apelativul ”golan”, folosit indeosebi de catre presedintele Ion Iliescu cu referire la protestatari. Cu o durata de 53 de zile si adunand in jur de 50.000 de oameni in fiecare seara, Golaniada este cel mai amplu protest din istoria post-decembrista a Romaniei, scrie tion.ro.
Mineriada din 13-15 iunie 1990 este considerata si cea mai sangeroasa si cea mai brutala dintre toate actiunile minerilor. In 13 iunie, la televiziune se citeste un comunicat al presedintelui Ion Iliescu, in care se afirma „Chemam toate fortele constiente si responsabile sa se adune in jurul cladirii guvernului si televiziunii pentru a curma incercarile de forta ale acestor grupuri extremiste, pentru a apara democratia atat de greu cucerita”.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1148 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004861 (s)