News Flash:

Timisoara va avea un festival al florilor

24 Noiembrie 2014
1428 Vizualizari | 0 Comentarii
Cunoscuta odinioara ca oras al parcurilor si al rozelor, Timisoara ar putea avea incepand din anul 2015 un festival al florilor: Timfloralis. Noul festival, propus de doi consilieri locali, ar urma sa aiba loc in fiecare an la inceput de iunie. S-a propus si un buget pentru prima editie, de 300.000 de lei.
Consilierii locali Adelina Tirziu si Stefan Sandu sunt cei care au venit cu ideea organizarii unui festival anual al florilor in Timisoara, denumit „Timfloralis”. Initiativa a fost expusa inca din primavara, in vara a fost elaborat si depus la primarie un proiect de hotarare in acest sens, iar acum proiectul urmeaza sa fie supus spre aprobare in consiliul local, scrie tion.ro.
Timisoara are o lunga traditie atunci cand vine vorba de trandafiri, iar Parcul Rozelor sta drept dovada, chiar daca nu mai are astazi faima de altadata…
„Timisoara este cunoscuta ca <<orasul florilor>>, <<orasul trandafirilor>> sau <<orasul rozelor>>. Chiar in inima municipiului a fost amenajat in urma cu 80 de ani un parc care a reunit cele mai rare soiuri de trandafiri. Potrivit statisticilor furnizate de administratia locala, inaintea inaugurarii acestui parc, in Timisoara erau cultivate aproximativ 500.000 de exemplare de trandafiri, iar numarul de soiuri depasea 2.000. Astfel, a aparut nevoia de a amenaja un parc dedicat acestei flori, care astazi poarta numele de Parcul Rozelor. Cu timpul, numarul de trandafiri din acest parc s-a diminuat, insa in 2012 a fost finalizata reamenajarea acestui spatiu. Astfel, s-au plantat peste 9.000 de roze, din 900 de soiuri diferite (…) In momentul de fata, colectia de flori este formata din 1.200 de soiuri de trandafiri, 900 plantate in 2012 si alte 300 din vechea colectie. Timisoara este numit <<orasul florilor>> pentru ca, dupa 1850, aici era o adevarata industrie. In Elisabetin existau marile intreprinderi horticole ale familiilor Mühle, Niemetz sau Agatsi (…) Moda daliilor, a crizantemelor aduse din Japonia si a trandafirilor devine o afacere foarte rentabila. Anual, inainte de Primul Razboi Mondial, gradinile din Timisoara produceau peste doua milioane de flori si erau trimise in toata Europa”, amintesc initiatorii proiectului, care au constatat ca „orasul florilor” de odinioara nu are un festival dedicat.
Asadar, cei doi alesi au propus organizarea unui astfel de festival, incepand din 2015, eveniment care sa fie cuprins pe agenda Casei de Cultura a Municipiului.
Festivalul Timfloralis ar urma sa se desfasoare an de an in prima saptamana a lunii iunie si sa se intinda pe parcursul a trei zile.
In cazul in care va fi aprobat proiectul in plenul consiliului local, reprezentantii primariei ar trebui ca in termen de 90 de zile sa elaboreze un regulament de organizare si functionare a festivalului „Timfloralis, sa stabileasca locul unde va avea loc, ce program va avea, cine ar trebui sa se numere printre participanti si invitati etc.
S-a propus si o finantare de la bugetul local pentru prima editie, de 300.000 de lei. Banii ar urma sa fie cuprinsi in bugetul pe anul viitor, atunci cand va fi aprobat. „Aceasta suma va fi destinata in principal acoperirii cheltuielilor cu cazarea si masa delegatiilor din tara si din strainatate, servicii artistice, scena, sunet, lumina, materiale de promovare, cheltuieli de amenajare a locatiei festivalului, premii, concursuri, etc”, se arata in referatul care insoteste proiectul de hotarare.
Pe perioada festivalului, autoritatile vor sa permita comercializarea de produse cu specific dendrofloricol. Accesul ar urma sa fie liber pentru vizitatori.
Evenimente similare au loc si in tarile vecine, unde se organizeaza carnavaluri ale florilor care atrag o multime de vizitatori, de exemplu la Debrecen, in Ungaria, si la Bela Crkva – Biserica Alba, in Serbia.
Proiectul privind Festivalul Timfloralis va fi discutat in sedinta de consiliu local de joi.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1177 (s) | 43 queries | Mysql time :0.009935 (s)