News Flash:

Timisoara va avea un centru pentru Mari Arsi

12 Decembrie 2015
1390 Vizualizari | 1 Comentarii
spital arsi
Bugetul Sanatatii pe anul 2016 a fost avizat, vineri, de comisiile reunite ale Parlamentului, fiind vorba de o crestere cu 16% fata de 2015 pentru Ministerul Sanatatii si cu aproape 12% pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
La Ministerul Sanatatii, bugetul avizat, cu doua abtineri, de Comisia pentru sanatate si familie din Camera Deputatilor si Comisia pentru sanatate publica din Senat este de 7,7 miliarde de lei, respectiv 4,2% din PIB, iar pentru CNAS, bugetul pentru care s-a dat aviz favorabil este de 26,4 miliarde de lei.
"Am invatat din tragedia din Colectiv si ne gandim la un program de arsi. Sigur ca intr-un an de zile nu vom schimba sistemul, dar gandindu-ne la viitorul sistemului si in primul rand la starea de sanatate a populatiei, ne aplecam asupra problemelor copilului, ne gandim la zona spitaliceasca critica si postcritica si, desigur, la programele nationale. Prin buget sunt asigurate drepturile de personal, cele 25 de procente, despre care s-a discutat sunt acoperite si, in acelasi timp, bursele tuturor rezidentilor din sistem pe toata perioada rezidentiatului, peste 16.000 de persoane. Pentru programele nationale de sanatate, in anul 2016 au fost alocate fonduri de 878 milioane de lei, cu aproximativ 100 de milioane mai mult decat in 2015", a spus ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, in comisiile reunite ale Parlamentului.
Legat de programul pentru marii arsi, ministrul Sanatatii a spus ca printr-un proiect cu fonduri de la Banca Mondiala urmeaza sa fie dezvoltate patru centre pentru aceasta patologie, la Iasi, Targu Mures, Timisoara si Bucuresti.
Din banii alocati pentru programele nationale de sanatate, 10% vor merge catre programul privind marii arsi, a mai spus ministrul Sanatatii.
Totodata, ministrul a vorbit programe suplimentare, precum cele pentru nasterile premature si oncologia pediatrica.
"Ne gandim la programe suplimentare si la o suplimentare a fondurilor pentru mama si copil, in zona nasterilor premature, care sunt intr-un numar mai mare ca anii trecuti. Ne gandim la preventie - in zona medicinei dentare la copii. Vom face o analiza, in primul trimestru si un program pilot la Iasi, Targu Mures, Bucuresti, Cluj, din trimestrul al doilea. In acelasi timp, ne gandim la o alta problema care a aparut - rezistenta la medicamente in tuberculoza, pentru care vom aloca o suplimentare de fonduri", a mai spus ministrul Sanatatii.
Programul pentru ingrijirea pacientului critic va avea in 2016 alocate fonduri in suma de 300 de milioane de lei, cu 10% mai mult decat in 2015, aici fiind inclus si programul pentru marii arsi, a precizat Patriciu Achimas Cadariu.
Bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a fost votat in unanimitate.
Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a spus ca este pentru prima data cand intra in noul an fara datorii, avand un plus de 2,7 milioane de lei.
"Este pentru data cand intram fara datorii. Daca adaugam si banii pentru medicamente, pe care i-am dat in avans, atunci cresterea este de peste trei milioane de lei", a precizat Vasile Ciurchea, in comisiile reunite ale Parlamentului. Mediafax.ro

bugetul sanatatii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1284 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007711 (s)