News Flash:

Timisoara gazduieste cel mai mare festival catalan din afara Spaniei

8 August 2014
654 Vizualizari | 0 Comentarii
Hore catalane, giganti, constructii umane – putin din Spania se muta in acest sfarsit de saptamana la Timisoara, pentru ca incepe Festivalul APLEC Internacional. Vorbim despre cel mai mare si mai impresionant festival catalan din afara Spaniei, care ajunge, la cea de-a 27-a editie, la Timisoara. Sute de artisti din Barcelona vor face spectacol pe strazile orasului de pe Bega.
Peste 500 de artisti catalani vor participa, alaturi de grupuri din Romania, la spectaculoasele evenimente din cadrul Festivalului APLEC Internacional, care vor cuprinde parade cu giganti, jocuri cu foc, turnuri umane si multe alte repere ale traditiei catalane.
Festivalul APLEC Internacional va incepe cu hore catalane – Sardanas, vineri, 8 august, de la ora 10.00, in Parcul Rozelor, urmand sa continue cu expozitiile de constructii umane ale grupurilor Falcons de Barcelona si Falcons de Piera, care vor avea loc pe platoul din fata Stadionului „Dan Paltinisanu”, precum si in Parcul Botanic, de la ora 17.00.
Tot in data de 8 august vor avea loc dansuri cu bastoane si se va asculta muzica traditionala catalana, de la ora 15.00, in incinta Iulius Mall, urmand ca pe strazile Marasesti si Alba Iulia sa aiba loc apoi un spectacol itinerant, de la ora 18.00.  Prima zi de festival se va incheia cu spectacolul „El cel i el Mar a Catalunya” (Cerul si Marea in Catalonia), care va incepe de la ora 19.00 in Piata Victoriei.
Sambata, 9 august, de la ora 11.00, in Piata Victoriei va avea loc pregatirea elementelor imaginare (expunerea elementelor de recuzita, giganti, capete uriase etc.), precum si ateliere de cultura populara catalana – cursuri de dans Sardana (hora catalana), cursuri de Falcons (constructii umane, scrabel multicultural, poze cu capetele gigant).
Prezenta gigantilor in cadrul sarbatorilor catalane este documentata incepand cu secolul XIV-lea si s-a pastrat vie pana astazi, amintesc organizatorii. Initial, gigantii erau reprezentari biblice in cadrul paradelor de Rusalii. Cu timpul, caracterul lor religios s-a schimbat, dar se regasesc si astazi in toate sarbatorile populare catalane. De la ora 11.30, timisorenii sunt invitati din nou sa danseze hore catalane si sa vada constructii umane in centrul orasului.
Ziua de sambata va continua cu parada catalana Cercavila, unde se vor prezenta toate grupurile participante la festival, printre acestea numarandu-se si Ansamblul Timisul si Peregrinii. Parada va avea loc de la ora 17.30, pe urmatorul traseu: str. Marasesti, colt cu Gh. Dima – Piata Victoriei (prin fata Operei) – Modex (blocare sens giratoriu str. I.C Bratianu) – bd. 20 Decembrie 1989 – bd. C.D Loga – bd. Regele Ferdinand – Piata Regia Maria – Bd. Republicii – Piata Victoriei.
Cea de-a doua zi de festival se va incheia cu spectacolul „La Terra i el Foc a Catalunya” (Pamantul si Focul in Catalonia), care va incepe de la ora 19.00 in Piata Victoriei.
Duminica, 10 august, de la ora 11.00, in centrul orasului vor avea loc din nou ateliere de cultura populara catalana – cursuri de dans Sardana si cursuri de Falcons, precum si pregatirea pregatirea elementelor imaginare – expunerea elementelor de recuzita.
De la ora 18.00, la Gradina de Vara a Filarmonicii Banatul va avea loc un concert de muzica din Catalonia, urmand ca de la ora 20:00 tot acolo sa aiba loc o parada a tuturor grupurilor muzicale participante.
Festivalul catalan se va incheia cu spectacolul „Follia Dels Elements” (Nebunia Elementelor), care va incepe de la ora 20.45 in Piata Victoriei si la care vor fi prezente toate grupurile care participa la festival. Mai multe pe Tion.ro.

hore catalane parcul rozelor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1112 (s) | 34 queries | Mysql time :0.040797 (s)