News Flash:

Ti-au aparut noduli in palma si te dor? Iata de ce boala poti avea!

12 August 2018
3419 Vizualizari | 0 Comentarii
noduli in palma

Aparitia unor noduli sau depresiuni la nivelul mainilor, uneori insotite de durere, poate indica aparitia unei boli numita contractura Dupuytren.

Medicul ortoped Tarek Nazer explica pentru ziare.com ce este exact aceasta boala, cum se manifesta si ce tratament exista.

Maladia Dupuytren este o fibromatoza palmara, frecvent intalnita, cu cauze necunoscute cu exactitate. Este o boala degenerativa, cu evolutie cronica, ce duce la ingrosarea anormala a tesuturilor aflate imediat sub piele si retractia progresiva si ireversibila in flexie a degetelor mainii.

Boala este intalnita, de regula, la barbati trecuti de 45 de ani si la femei ajunse la menopauza.

Care sunt cauzele?

Cauzele care duc la boala Dupuytren nu sunt in totalitate cunoscute, dar se asociaza cu anumiti factori de risc precum factori ereditari, factori de mediu (alcoolul, fumatul) si anumite afectiuni (diabetul zaharat, epilepsia, traumatismele).

Cum se manifesta?

Debutul bolii este insidios, de obicei, greu de precizat de catre pacienti. Cel mai adesea, pacientii leaga debutul bolii de aparitia unor leziuni posttraumatice.

Simptomele includ aparitia in palma a nodulilor si depresiunilor. De asemenea, se pot dezvolta si benzi fibroase groase care se intind de la palma la nivelul degetelor, insotite de o senzatie de strangere. Aparitia deformarilor poate fi insotita de durere.

Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul se pune in urma anamnezei pentru a afla istoricul bolii si examenului fizic care include miscarea articulatiilor mainii in mai multe pozitii, miscarea degetelor pentru a urmari gradul de flexibilitate si vizualizarea eventualelor modificari la nivelul pielii palmare.

Care este tratamentul?

In stadiile incipiente, tratamentul poate fi reprezentat de infiltratii cu cortizon, terapie cu ultrasunete si terapie fizica.

In cazurile avansate, se recomanda tratamentul chirurgical. Acesta se decide in functie de stadiul bolii si poate consta in fasciectomie cu acul, care este o tehnica minim invaziva folosind anestezie locala si cu rezultate rapide, sau fasciectomie clasica, care implica excizia fasciei palmare ori fasciomiotomie prin intermediul careia tesutul afectat este incizat.

Postoperator mana se fixeaza initial in pozitie functionala, apoi procedurile de fizioterapie sunt incepute rapid pentru a preveni rigidizarea sa si restabilirea fortei si functiei.

 


maladia dupuytren debutul diagnosticul ultrasunete terapie
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1133 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006164 (s)