News Flash:

The New York Times: Referendumul va destrama Marea Britanie. Uniunea Europeana va rezista mai mult

26 Iunie 2016
975 Vizualizari | 0 Comentarii
brexit
Referendumul ce a decis iesirea din UE ar putea fi rezultatul unei crize de identitate a locuitorilor Angliei intr-un stat multinational, riscand sa genereze destramarea Marii Britanii, comenteaza cotidianul The New York Times, notand ca Uniunea Europeana probabil va depasi ca durata statul britanic.
"Atunci cand se vorbeste despre efectele deciziei Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana, cel mai frecvent sunt evocate implicatiile pentru «proiectul european», eforturile postbelice de unificare a Europei din punct de vedere politic si economic. Insa, la cateva ore dupa anuntarea rezultatului referendumului, se pare ca ar putea aparea un alt risc: destramarea statului multinational Marea Britanie", comenteaza ziarul The New York Times.
Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord - numele oficial - este una dintre putinele tari alcatuite din mai multe natiuni, diferite din punct de vedere politic si juridic dar unite sub conducerea unui guvern comun. "Acest sistem a fost vizat de mult mai putine comentarii decat proiectul european, dat fiind ca este mai mic si parea stabil. Insa relativ tanara Uniune Europeana, chiar afectata de crize, ar putea sa depaseasca, din punctul de vedere al duratei, Marea Britanie, care are 300 de ani (...)", noteaza cotidianul american.
Exista de mult timp disensiuni intre cele patru natiuni care formeaza Marea Britanie - Anglia, Tara Galilor, Scotia si Irlanda de Nord -, dar asa-numitul "referendum pro-Brexit" le-a divizat in moduri aproape ireconciliabile. Anglia si Tara Galilor au votat in favoarea iesirii din UE, Scotia si Irlanda de Nord au votat sa ramana. In doar cateva ore, liderii din Scotia si Irlanda de Nord au evocat posibilitatea de a cere independenta fata de Marea Britanie pentru a putea ramane in UE.
"Rezultatul referendumului schimba dramatic atmosfera in Irlanda de Nord", a afirmat Declan Kearney, presedintele Sinn Fein, precizand ca se doreste organizarea unui referendum pentru unirea regiunii britanice cu Irlanda (membra UE). La randul sau, Guvernul Scotiei a cerut negocieri urgente cu Uniunea Europeana pentru a reusi mentinerea in comunitatea europeana in pofida iesirii Marii Britanii si analizeaza posibilitatea organizarii unui nou referendum proindependenta, a anuntat premierul scotian, Nicola Sturgeon. Alegatorii scotieni au respins intr-un raport de 55 la 45% independenta fata de Marea Britanie in referendumul din anul 2014, dar, intre timp, formatiunea proindependenta a lui Sturgeon - Partidul National Scotian (SNP) - a devenit mai populara.
"Ceea ce face Marea Britanie atat de neobisnuita este ideea de a aduce in acelasi proiect patru natiuni care se vad distincte si care coexista. (...) In acest mod, Marea Britanie a fost ceea ce Uniunea Europeana a aspirat mereu sa devina dar inca nu a reusit: o uniune politica ce respecta identitatile nationale prin depasirea complicatiilor nationaliste. Totusi, problemele de identitate nationala macina Marea Britanie din 1707, cand Regatul Angliei a fuzionat cu Regatul Scotiei pentru a forma Regatul Marii Britanii. Deoarece englezii au dominat politica, economia si cultura tarii - ei sunt cel mai mare grup, iar capitala Angliei, Londra, a devenit si capitala tarii -, scotienii au cerut mereu mai multa autonomie", aminteste NYT.
"Spre surprinderea si chiar ingrijorarea celor mai multi, campania referendumului pe tema apartenentei la UE s-a axat pe identitatea locuitorilor Angliei", explica Robert Tombs, istoric la prestigioasa Universitate Cambridge. Locuitorii Angliei au votat masiv pentru iesirea din UE. Desi analistii cred ca este vorba de o reactie de opozitie fata de imigratie si de scepticism fata de UE, Robert Tombs evoca un alt factor: sentimentul locuitorilor Angliei de subreprezentare in Marea Britanie. Pentru ca, in ultimele decenii, Marea Britanie a reusit sa isi pastreze unitatea doar prin "descentralizarea" autoritatii politice in celelalte trei natiuni nonengleze - Tara Galilor, Scotia si Irlanda de Nord - oferindu-le mai multa autonomie si institutii independente. Spre exemplu, doar Anglia nu are propriul Parlament, celelalte trei componente ale Marii Britanii avand legislativele proprii, explica NYT. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1242 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006723 (s)